hirdetés
hirdetés

Mérgező italokra figyelmeztet a brit külügyminisztérium

Fokozott figyelemre inti a Costa Ricába utazókat a brit külügyminisztérium, miután a közelmúltban többen is meghaltak metil-alkohollal szennyezett italoktól.

hirdetés

A közép-amerikai ország bűnbandái ugyanis gyakran metil-alkoholt tartalmazó, alacsony minőségű italokat dobnak piacra, amelyeket kedvezőbb ára miatt sokan megkóstolnak. Costa Ricában június eleje óta legalább 19, 32 és 70 év közötti halálos áldozatot követeltek az illegális szeszes italok, amelyek a Guaro Gran Apache, Aguardiente Estrella Roja, Guaro Montano, Aguardiente Barón Rojo, Aguardiente Timbuka és Aguardiente Molotov néven kerültek palackba. A helyi hatóságok becslése szerint összesen 41 emberen mutatkoztak valamilyen formában a metanol-mérgezés tünetei.

A metil-alkohol (vagy metanol) a párlatkészítés mellékterméke, fogyasztása fejfájást, szédülést, hányingert és hasmenést, súlyosabb esetben vakságot vagy akár halált is okozhat. A brit külügyi tárca utazási figyelmeztetésében felhívja a figyelmet, hogy aki saját magán vagy utastársán észleli a tüneteket, azonnal forduljon orvoshoz.

A Costa Rica-i kormány közel 30 ezer üveg illegálisan főzött italt foglalt le, a vizsgálatok folyamatban vannak, és a helyi lakosságot is figyelmeztették a veszélyre.

Korábban a Dominikai Köztársaságban hoztak összefüggésbe 9 halálesetet metil-alkoholt tartalmazó italokkal, az ország turisztikai minisztere határozott fellépést ígért a mérgező termékek visszaszorítása érdekében.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai