Metszőolló, gumicsizma és nagy adag szakértelem

Amikor a dél-balatoni Bujdosó Családi Pincészetet alapító Feripapát, azaz Bujdosó Ferencet szélnek eresztették a rendszerváltásnak köszönhetően a Balatonboglári Állami Gazdaságból, ahol hosszú éveken keresztül a szőlőágazat vezetőjeként tevékenykedett, mindössze tényleg ennyit hozott magával: a mindig keze ügyében lévő metszőóllót, a sáros földeken nélkülözhetetlen gumicsizmát, no meg azt az óriási tapasztalatot, amit húsz éven át a BB-ként ismert pezsgő- és borkombinát felelős vezetőjeként megszerzett.

Így indította el saját családi vállalkozását 1990-ben 3,5 ha-nyi szőlőterületén – amely mára 82,5 ha-ra terebélyesedett-, Bujdosó-birtok néven, és a családban a számos íratlan szabály közül az egyik legfontosabb: a famíliából bárki földet csak egy másik Bujdosónak adhat el.

Gyöngyöző világfajták

Második generációs ma Bujdosóék borászata, a három testvér – Zsiga, Ferenc és Orsi - szőlőültetvényei a somogyi dombság legjobb dűlőin találhatók. Területük kétharmadán fehérszőlőt, a többin kéket tartanak, köztük sok világfaját: többek közt Chardonnay-t, Sauvignon Blanc-t, Merlot-t, Pinot Noir-t -, mellettük pedig igazi különlegességeket is, amilyen például a Gyöngyszőlő, vagy az Erdélyből származó Királyleányka.

Hajós marketingfogás

A családfő a 70-es években szerezte meg vitorlás hajóvezetői engedélyét, a fiúk gyerekkoruktól versenyeztek a tavon, és amikor többszöri sikertelen próbálkozás után megtalálták végre arculatuk megalkotóját – Ipacs Gézát -, nem is volt kérdés, prémiumboraikat, majd további szép tételeiket miről nevezik el: ők lettek a hajós borászok, azaz a hazai vitorlázók kedvenc pincészete. Flottájuk „zászlóshajóit” a Balaton klasszikus vitorlásairól – Sirocco, Tramontana, Nemere – nevezték el, emellett egységükben ott szerepel a Csomó, a Horgony, a Sextáns, az Iránytű és a Mentőöv is – amelyek nélkül egy jobb érzésű hajós sosem bonthat vitorlát.

Ászok átok: jelzálogból sikeres vállalkozás

Bár a család tagjai szívük szerint lelleinek vallják magukat, látványpincészetük mégsem ott, hanem egy másik balatoni településen, Szemesen, a Hunyadi-család egykori birtokán, még a barokk korból fennmaradt, közel 260 éves volt dézsmapince helyén épült fel. Nemcsak a BB-éveknek köszönhetően, hanem e pince megszerzésének idején is érezhették Bujdosóék az állami óriásgépezet döcögő „szekerét”: ugyanis kétmilliárdos jelzáloggal volt terhelt a privatizáció idején a romos állami ászokpince, ahol üzemi tevékenységet nem akartak folytatni – így lett melegkonyhás vendéglátóhely, egy valóban exkluzív borkóstoló a Bujdosó pince. Ahol a család tételei közül a legszebb vörösborok érlelődnek mind a mai napig az ízletes, házias ételeket és a teljes Bujdosó italpalettát felvonultató borkóstoló vidám vendégei mellett.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.