hirdetés
hirdetés

Mi a helyzet az utazási irodák vagyoni biztosítékával?

Mintha nem lenne elég bajuk a covid miatt az egyik legnagyobb veszteseknek, a hazai utazási irodásoknak, most még az a hír is elterjedt a szakmában, hogy jövőre nem kötnek velük vagyoni biztosítékot a biztosítók. Megkérdeztük a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét, Molnár Juditot, mi a véleménye erről az újabb nehézségről, és mi az igazság e témában?

hirdetés

Molnár Judit
Molnár Judit

-     Hozzám is eljutott a hír, hogy az egyik biztosító társaság a jövőben nem köt vagyoni biztosítékra vonatkozó szerződést az utazási irodákkal. Ez nagy gond, hiszen vagyoni biztosíték nélkül utazásszervezői tevékenység sincs. A másik nagy probléma, hogy az érvényben lévő jogszabály szerint az utazásszervezőknek a következő évre a 2019. évi árbevétel alapján kell benyújtaniuk a vagyoni biztosítékot, hiszen a tavalyi sikeres év után, 2020-ban a pandémia drámai visszaesést hozott az irodáknak, és a következő évben is feltehetően szerényebb forgalommal lehet számolni. A három érintett év viszonylatában tehát a tavalyi kiemelkedő árbevétel alapján kellene benyújtani a vagyoni biztosítékot, ami további súlyos terhet jelentene a vállalkozásoknak.

      Ezért a MUISZ jogszabály módosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy a 2021. évi vagyoni biztosíték alapja ne a teljes 2019. évi árbevétel legyen, hanem annak csak a fele. Ez a javaslat hosszú egyeztetés eredményeképpen jött létre, és nyilván az 50 százalék is soknak tűnhet, de ez volt az a reális mérték, amit az összes érdekelt elfogadott.

      Ki kell emelnem, hogy mind az MTÜ, mind Budapest Főváros Kormányhivatala nyitottan fogadta az előterjesztésünket a jogszabály módosítására, melynek megjelenését nagyon várjuk, hiszen szorít az október 31-i határidő. Azt is javasoltuk, hogy ez a dátum november 15-re módosuljon.

     Bízom benne, hogy ezek a változtatások némi segítséget nyújtanak az irodáknak.

 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk