Ezerrel pörögnek az utazási irodák, vajon mi lehet az oka?

Ezerrel pörögnek az utazási irodák, vajon mi lehet az oka? 

Év elejétől megfigyelhető, hogy honfitársaink közül rengetegen foglalnak le utakat utazási irodákon keresztül. Nem ritka egy-egy ajánlat esetén a túlfoglalás, a várakozási lista. Mi lehet ennek az oka? És meddig tarthat ez az utazási láz? A szakértő, Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, az OTP Travel ügyvezetője válaszol kérdéseinkre.
Elérte az utazási irodákat a forint mélyrepülése és a kerozin árának megduplázódása

Elérte az utazási irodákat a forint mélyrepülése és a kerozin árának megduplázódása 

Emiatt szerződésmódosításokra kényszerül jónéhány iroda, ami a Magyar Utazási Irodák Szövetsége szerint szükségszerű lépés az adott helyzetben, aminek nincs köze a légitársaságokat is érintő kormányzati különadóhoz.
Mérsékelt forgalomra számítanak idén az osztrák utaztatók

Mérsékelt forgalomra számítanak idén az osztrák utaztatók 

Idén április 28. és 29. között Linzben tartotta 61. közgyűlését majd kongresszusát az ausztriai utazási irodák legnagyobb szakmai szervezete: az ÖRV.
Omikron vs. turizmus

Omikron vs. turizmus 

A légitársaságok és a rendezvényszervezők már érzik az új covid-variáns negatív hatását.
A Maritim-lánc bemutatkozása a budapesti DZT-nél

A Maritim-lánc bemutatkozása a budapesti DZT-nél  

A covid megjelenése óta első élő rendezvényét tartotta november 8-án a Német Turisztikai Hivatal  (DZT) Magyarországi Képviselete, amelyen Németország legnagyobb magántulajdonú szállodacsoportja szerepelt.
Főszezonra: a charterek száma jó fokmérő lehet

Főszezonra: a charterek száma jó fokmérő lehet 

A fenti megállapítás nem egy jósda mélyén született, hanem a Magyar Utazási Irodák Szövetségének idei első kötetlen találkozóján hangzott el a szakértőtől. A MUISZ elnökével, Molnár Judittal beszélgettünk a programot követően.
Britek tömegei követelik vissza a pénzt az utaztatóktól

Britek tömegei követelik vissza a pénzt az utaztatóktól 

A britek, még az újranyitás előtt tömegesen le- vagy átfoglalták újtaikat, azzal azonban nem számoltak, hogy kedvenc úti céljaik karanténkötelesek maradnak. És ez bizony nem vis maior.
MUISZ: 80 százalékkal csökkent az utaztatók forgalma

MUISZ: 80 százalékkal csökkent az utaztatók forgalma 

A MUISZ több alkalommal végzett felmérést tagjai körében, hogy megfelelő adatokkal alátámasztva tudja bemutatni az irodák helyzetét. A legutóbbi kérdőív eredményének kapcsán beszélgettünk dr. Erdei Bálinttal, a MUISZ alelnökével.
Komoly segítséget kapnak az utazási irodák - Ausztriában

Komoly segítséget kapnak az utazási irodák - Ausztriában 

Az osztrák szövetségi kormány 300 millió eurós kezességvállalási keretet hozott létre a osztrák turizmusbankon (ÖHT) keresztül, amely fedezetet biztosít az irodák kötelező vagyoni biztosítékára - tájékoztat honlapján Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakember. 
MUISZ: az utazási irodák a covid legnagyobb vesztesei

MUISZ: az utazási irodák a covid legnagyobb vesztesei 

A koronavírus-járvány időszakában a turizmus ágazaton belül különösen drámai helyzetbe kerültek az utazási irodák, teljesen ellehetetlenült a munkájuk.

A kormány jelentős összeggel segíti a bajba jutott utazási irodákat 

Nem itthon, hanem Csehországban.

Mi a helyzet az utazási irodák vagyoni biztosítékával? 

Mintha nem lenne elég bajuk a covid miatt az egyik legnagyobb veszteseknek, a hazai utazási irodásoknak, most még az a hír is elterjedt a szakmában, hogy jövőre nem kötnek velük vagyoni biztosítékot a biztosítók. Megkérdeztük a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét, Molnár Juditot, mi a véleménye erről az újabb nehézségről, és mi az igazság e témában?

Bemutatta megújult ATLASZ utasbiztosítási termékeit a Colonnade 

Az idei évben számos szakmai rendezvény maradt el a koronavírus miatt, így igazán hiánypótló eseménynek ígérkezett a Colonnade Biztosító által utazási irodák részére szervezett termékbemutató a budai Émile étterem kertjében.

A belföld nem pótolhatja a külföldről érkezők hiányát 

Sürgős kormányzati segítségért demonstráltak idegenforgalmi vállalkozók Budapesten.

Budapest felé fordul a Travelo 

Új, Budapest fókuszú mellékletet indított a portál, amelyben minden eddiginél nagyobb figyelmet szentelnek a főváros turisztikai és kulturális értékeinek.

Utaztató? Most elmondhatja milyen a helyzete! 

A Magyar Turisztikai Ügynökség tisztában van vele, milyen súlyosan érintette a piaci szereplőket a Covid-19 járvány. A további intézkedések meghatározásához szeretne pontos képet kapni az irodák üzleti helyzetéről, ezért a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal közösen kérdőíves felmérést indít.

Utazási irodások tüntetése Berlinben 

Állami segítséget remélve tüntetnek május 14-én, csütörtökön a járvány okozta csődhullám miatt.

Csökken a lemondások száma, az utasok kivárnak 

Csillapodott az utazások húsvét előtti időszakban tapasztalt lemondási hulláma, az utasok most kivárnak - mondja Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

Elemzés a turisztikai vállalkozókról: mit tudott meg a TUTSZ? 

A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) felmérést készített a koronavírus helyzet kapcsán a hazai turisztikai vállalkozók körében. Ebből közlünk most részleteket.

Mi vár az utazási irodákra? 

Mekkora mozgástere maradt az utazási irodáknak, milyen megoldást ad a jog a vis maior esetekre? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértőjének tapasztalatai.

A MUISZ koronavoucher kibocsátására buzdítja a szakmát 

Hétfőn reggel írtuk meg, hogy a Holland Utazási Irodák Szövetsége (ANVR) egy garanciabiztosítóval közösen úgynevezett koronavouchert vezetett be. A MUISZ hasonló lépésre biztatja a hazai irodákat.

Növekedésre számítanak idén az irodák  

Bár az utazási irodák tavalyi bevételéről csak májusban érkeznek adatok, a vagyoni biztosítékok növekedéséből arra lehet következtetni, hogy nem volt rossz évük és 2020-ban sem számítanak stagnálásra. A Thomas Cook csődje után vélhetően még nagyobb figyelem fordul arra, hogy az irodák mennyi pénzt különítenek el az ügyfelek kártalanítására - írja a napi.hu.

Lombhullástól kikeletig 

A most induló őszi körutasszezon számtalan újdonságot tartogat. Körképünkben a hazai specialisták egy részének kínálatába nyújtunk bepillantást.

Az Opten szerint nem a Green Holidays az egyetlen kockázatos utazási iroda 

Az Opten üzletvezetési tanácsadó cég közleményében olvasható, hogy a nyári szezonban menetrend szerint jönnek az utazásszervező és utazásközvetítő cégekkel kapcsolatos problémák, azonban egy kis felkészüléssel elkerülhetőek a kockázatos nyaralások. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szerint az Opten közleménye sérti a stabilan működő utazási irodai szakma érdekeit.

Nyáron gyakrabban ellenőrzik az utazási irodákat 

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) kereskedelmi hatóságként folyamatosan, egész évben ellenőrzi a Magyarországon letelepedett, utazásszervezői tevékenységet folytató vállalkozásokat, de a legtöbb ellenőrzést a nyári utaztatási főszezonban végzi - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. 

Közkedvelt német utazásszervezők az Amadeus rendszerén keresztül 

Az Amadeus legújabb utazási megoldásának bevezetése két közismert német utazásszervező – az FTI Touristik és a JT Touristik – valamint kiválasztott utazási irodák részvételével indult Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Csehországban és Szlovákiában. Az Amadeus Tours Suite Merchant Edition a közép-európai régió 16 milliárd eurós szabadidős kiutaztatási piacát célozza meg, összekötve több mint 1400 közép-európai utazási irodát német utazásszervezőkkel.  

Szigorítanak a kártyatársaságok 

A világ nagy kártyatársaságai kampányt kezdtek a szigorú szabályaik betartatása érdekében. A IATA irodáknak pedig hamarosan igazolniuk kell megfelelőségüket, ha fenn akarják tartani jóváhagyásukat. 

Utazási irodák célkeresztben 

Utazási hirdetéseket vizsgált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), tavaly október óta öt utazásszervezővel szemben indult eljárás hiányos vagy megtévesztő tájékoztatás miatt – mondta Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője az M1 televízióban. A szóvivő a Turizmus Online kérdésére közölte: van olyan eljárás, amely már közel egy éve folyamatban van.

Csökkenő tendencia 

Már az idei évet is a szokásosnál kevesebb, Magyarországon bejegyzett utazási vállalkozás köszönthette, január és április között azonban tovább esett a számuk. A csökkenés több okra is visszavezethető.

10 ok, amiért szükség van az utazási irodákra 

Az egyéni utazásszervezés fellendülése miatt sokan már temetik az utazási irodákat. A Huffington Post most okos gyűjtésben mutatott rá, miért van még mindig nagy szükség az utazási irodákra.

Kevesebb utazási iroda, növekvő vagyoni biztosíték 

A legfrissebb adatok szerint enyhén csökkent Magyarországon az utazásszervezői tevékenységet folytató és vagyoni biztosítékkal rendelkező utazási vállalkozók száma, ugyanakkor az irodák összességében növelték a jövő évre érvényes vagyoni biztosítékuk összegét, amiből arra következtethetünk, hogy bizakodóan ítélik meg az utazási piac várható alakulását.

Az utazási irodáknak kedvez a Wizz Air 

Szeptember 11-ével a Wizz Air utazási feltételei újra módosultak, a változtatások kedveznek az utazási irodáknak.

Újra előtérbe kerülnek a hagyományos utazási irodák 

A fogyasztók egyre gyakrabban fordulnak a hagyományos utazási irodákhoz a Brit Utazási Irodák Szövetsége (ABTA) legfrissebb adatai szerint.

Szingapúri delegáció érkezik Magyarországra 

Magyarországra látogatott a Szingapúri Utazási Irodák Országos Szövetségének (NATAS) vezérigazgatója, Robert Khoo, az október 10-12. között megrendezésre kerülő ASEAN Awareness Forum apropójából, közölte lapunkkal a Magyar Turizmus Zrt.

MT Zrt. - MALÉV: közös prezentáció Barcelonában 

A Magyar Turizmus Zrt. madridi képviselete és a MALÉV madridi irodájának egész éves együttműködése új elemmel bővült azzal, hogy 2011. október 11-én, Barcelonában közös prezentációt tartottak a Katalán Utazási Irodák Szövetségének (UCAVE) 20 tagszervezete számára. 

A MUISZ várja tagjai jelentkezését a június 2-i közgyűlésre! 

Június 2-án 10.00 órai kezdettel lesz a MUISZ soron következő közgyűlése Budapesten a Hotel Gellértben. 

Többéves csúcson a hazai utazási irodák száma 

Újra közelít a 2007-es adathoz az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által bejegyzett utazási irodák száma. Hogy változott az utaztatási piac az elmúlt öt évben? – erre kerestük a választ.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!