hirdetés

Szürkemarha a vigadalomban

Péter gulyás fogad bennünket a híres hortobágyi kilenclyukú híd tövében. Nem véletlenül, hiszen ő a szeptember 12-14 között megrendezésre kerülő budapesti rendezvény, a III. Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál arca. A pestiek körében különben arról ismert ez a hétvégi program, hogy ilyenkor jól megtermett, impozáns bika ballag vezetője oldalán a Vajdahunyad vár környékén, sőt, legutóbb a múzeum tárlói közé is besétáltak vele.

hirdetés

Pedig a rendezvényt nem a patás látványos fővárosi bevonulása miatt tartják, ez csupán színesíti a programot. A magyar szürkemarha fontosságára, jelenlétére, és arra szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők, hogy van egy ősi magyar értékünk, egy igazi hungarikum, amelyet ma még nem kezelnek méltó helyén.

mBékés marhák, izgága terelőkutyák

Ahogy Péter gulyás nyugodtan áll a média gyűrűjében, szürkemarha csordája kinn, a szabadban ugyanolyan rezzenéstelenül nézi közeledő buszunkat, az állatok még a fű rágcsálását sem hagyják abba. Csak akkor kerekednek fel – igaz, akkor viszont egy szempillantás alatt -, amikor a csordát hajtó sinka kutyák ellentmondást nem tűrően terelik az egész bandát délidőben az itatóhoz. A lélegzetvételnyi szünetben a sinkák úgy tűnik minimeetinget tartanak, biztos megbeszélik, ki merre szaladjon, majd a brief után a csak tehenekből és ökrökből álló csordát seperc alatt visszakanyarítják a legelők felé.

mMajdnem sikerült teljesen kiírtanunk

„Jó tenyészállatból most 6-7 ezerrel rendelkezünk”, halljuk Babay Gellérttől, aki igazán szakértő e témában, hiszen a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének marketingese. Azonban nem volt ez mindig így. A legfényesebb szürkemarha-időkben, az 1800-as években még 13 millió (!) volt a számuk, amely 1967-re 180-ra apadt le, vagyis szinte eltűnt a hazai legelőkről ez a kiváló minőségű hús alapanyagot biztosító állatfajta.

Több oka is volt annak, hogy ennyire lecsökkent a számuk: a mezőgazdasági gépek, a gátak elterjedése kiszorította a szabad legelőkről, másutt tejelő fajtának tartják Európában, nem húsmarhaként, és idővel ez nálunk is kezdett tért hódítani. A két világháború, valamint a politika is beleszólt az életükbe: előírták, hogy szovjet kosztromai marhával keresztezzék, mert biztosra vették, hogy a magyar fajta teljesen eltűnik.
ePáratlan párosujjú patás

Pedig a magyar szürkemarha valódi őshonos állatunk, amely szilajságával, őserőt sugalló megjelenésével látványnak sem utolsó. Az év nagyrészében szabad legelőn tartják, így húsa stabilan jó minőségű, egészséges, korszerű alapanyag. Mivel védjegyezett állat, nem fogyaszthat ipari tápot, sem olyan növényt, amit műtrágyáztak, vagy növényvédő szerrel kezeltek. Húsa organikus termék, sötét színe, száraz, rostos állaga miatt első pillantásra megkülönböztethető a többi marhahústól. Rostjai közt kevés a faggyú, azonban egészséges telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6) viszont nagyszámban vannak jelen.
mA főzés során kevés vizet ad le, ezért kevésbé esik össze, mint a többi marhahúsalapanyag. Vastartalma magas. Különleges ízét a mezőkön, legelőkön található gyógy- és fűszernövényeknek is köszönheti. Finom márványozottságú feketepecsenyéje vagy bélszíne semmihez sem hasonlítható, ha hozzáértő módon, szívvel-lélekkel készítik el a konyhán.

Fotók: https://www.flickr.com/photos/noguchi/sets/72157646581602848/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=w50KcCHId3A

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai