Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt

A Gruyère márkanév az Egyesült Államokban mostantól egy sajttípusra vonatkozik, nem pedig a svájci tejipari vállalat speciális termékére. Ugyanis az európai élelmiszeripari cég márkanevének levédésére irányuló keresetét az amerikai bíróság elutasította.

"Amikor az emberek azt mondják, hogy a Gruyère egy sajttípus, akkor tévednek. Ha egy amerikai élelmiszerboltban körülnéz, nem talál minden polcon Gruyère-t. Van néhány sajt, amelyet így hívnak, de ez egyáltalán nem általános”, magyarázta az euronews.com tudósítójának Philippe Bardet, a Gruyère Interprofession igazgatója.

 

Az amerikai bírósági döntés mégis kimondja, hogy a sajt neve nem a svájci cég kizárólagos márkaneve, így azt a jövőben más előállító is törvényesen használhatja terméke megnevezéseként.

“Mi ellenben úgy tartjuk, hogy a Gruyère egy konkrét, védett termék neve, míg az amerikaiak szerint ez inkább egy brand. Ebben az ügyben tehát magának a helyzetnek az értékelésében történt egy zavar”, hívta fel a figyelmet Florie Marion, a berni Mezőgazdasági Szövetségi Hivatal szóvivője.

A bírósági ítélet megnyitja a kaput az amerikai sajtgyártók előtt, az Egyesült Államokban már több nagy cég előállítja, illetve forgalmazza ezt a különleges erjesztésű sajtot.

“A Covid-járványnak köszönhetően az elmúlt két év termelése mind Amerikában, mind nálunk akadozott. De korábban két éven keresztül rekordmennyiségben exportáltunk Amerikába, így a tudatos amerikai fogyasztók az igazi Gruyère-t akarják”, védi termékét Philippe Bardet cégigazgató.

A svájci cég 2013-ban indított szabadalmi eljárást az Egyesült Államokban, hogy levédesse a márkanevet. Kérelmét az Amerikai Tejtermékexport Tanács azonban megtámadta, sikeresen.

Forrás: Euronews


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.