Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt

A Gruyère márkanév az Egyesült Államokban mostantól egy sajttípusra vonatkozik, nem pedig a svájci tejipari vállalat speciális termékére. Ugyanis az európai élelmiszeripari cég márkanevének levédésére irányuló keresetét az amerikai bíróság elutasította.

"Amikor az emberek azt mondják, hogy a Gruyère egy sajttípus, akkor tévednek. Ha egy amerikai élelmiszerboltban körülnéz, nem talál minden polcon Gruyère-t. Van néhány sajt, amelyet így hívnak, de ez egyáltalán nem általános”, magyarázta az euronews.com tudósítójának Philippe Bardet, a Gruyère Interprofession igazgatója.

 

Az amerikai bírósági döntés mégis kimondja, hogy a sajt neve nem a svájci cég kizárólagos márkaneve, így azt a jövőben más előállító is törvényesen használhatja terméke megnevezéseként.

“Mi ellenben úgy tartjuk, hogy a Gruyère egy konkrét, védett termék neve, míg az amerikaiak szerint ez inkább egy brand. Ebben az ügyben tehát magának a helyzetnek az értékelésében történt egy zavar”, hívta fel a figyelmet Florie Marion, a berni Mezőgazdasági Szövetségi Hivatal szóvivője.

A bírósági ítélet megnyitja a kaput az amerikai sajtgyártók előtt, az Egyesült Államokban már több nagy cég előállítja, illetve forgalmazza ezt a különleges erjesztésű sajtot.

“A Covid-járványnak köszönhetően az elmúlt két év termelése mind Amerikában, mind nálunk akadozott. De korábban két éven keresztül rekordmennyiségben exportáltunk Amerikába, így a tudatos amerikai fogyasztók az igazi Gruyère-t akarják”, védi termékét Philippe Bardet cégigazgató.

A svájci cég 2013-ban indított szabadalmi eljárást az Egyesült Államokban, hogy levédesse a márkanevet. Kérelmét az Amerikai Tejtermékexport Tanács azonban megtámadta, sikeresen.

Forrás: Euronews


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.