Visszahívott a Nébih egy sajtot, a METRO azonnal lépett

Visszahívott a Nébih egy sajtot, a METRO azonnal lépett 

A METRO Kereskedelmi Kft. visszahívta a Morbier A. O. P. elnevezésű sajtot, mert abban Escherichia coli (E-coli) baktérium lehet, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.
Lekörözte a világot a Balaton sajtja

Lekörözte a világot a Balaton sajtja 

A nemzetközi zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek.
Amikor a sajt a borral jegyben jár

Amikor a sajt a borral jegyben jár 

A sajt a bor legjobb barátja, tartja a mondás. Külön-külön is izgalmas, de amikor a kettőt egyszerre lehet fogyasztani, akkor az egymással harmonizáló és egymást kiegészítő ízek egyszerre emelik magasabb szintre a sajt és a borfogyasztást. Ha pedig hazai, kis tételes magyar borokat párosítanak hazai kézműves sajtvariációkkal, az a köztük lévő kapcsolat kiteljesedését jelentheti.                                                                                            
Sörben sajt? Mi más!

Sörben sajt? Mi más! 

A sörök és sajtok eddig leginkább egymás kísérőjeként alkottak párost, most azonban ugyanarról az alapról indulva született egy könnyed, sós-savanykás sör, amelyben kiváló harmóniát alkotnak az ízek.
Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt

Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt 

A Gruyère márkanév az Egyesült Államokban mostantól egy sajttípusra vonatkozik, nem pedig a svájci tejipari vállalat speciális termékére. Ugyanis az európai élelmiszeripari cég márkanevének levédésére irányuló keresetét az amerikai bíróság elutasította.

Hetedszer rendezik meg a Magyar Sajtmustrát 

2019. október 12-én és 13-án Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között rendezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a VII. Magyar Sajtmustrát.
Bő egy hónap múlva örülhetnek a sajtfanatikusok

Bő egy hónap múlva örülhetnek a sajtfanatikusok 

Október 19-én nyit a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja: 25 ország közel félezer sajtkülönlegességét lehet megkóstolni hazánk legnagyobb sajtünnepén.

Sajtbírálókat avattak 

Záróvizsgával és az oklevelek mai átadásával zárult le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által első alkalommal szervezett sajtbírálói tanfolyam. A kurzust huszonöten végezték el; a sajtbírálók a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segítik a jövőben, figyelemmel a fogyasztók érdekeire és minőségi kiszolgálására.

41 sajtos pizza az Eurovíziós Dalfesztiválra 

Kulináris különlegességgel készül egy társbérletszervező cég a nagyszabású eseményre.
Elvis kedvencétől, a Medve Martini-ig

Elvis kedvencétől, a Medve Martini-ig 

5+1 őrült ételpárosítás, amelynek nem lenne szabad működnie.

Június a sajt sajtója 

Júniusban ünnepeljük a sajt világnapját. A sajt tartalmazza a tej összesértékes alkotórészét, csak koncentrált formában, valamint hosszabb ideig eltartható a többi tejterméknél. A benne található víz mennyisége határozza meg a sajt keménységét, a magasabb zsírtartalom pedig a sajt ízét „hozza ki”.

Ki hallott ilyet? Már a sajtok is versenyeznek 

Napokon belül elkezdődik a IV. Nemzetek Sajtversenye, melyen 15 európai ország legjobb sajtjai szállnak ringbe. Az augusztus 27-i megnyitón, a SZEGA Marketben, a Budagyöngye Bevásárlóközpontban kiderül, hogy a magyar nevező sajtok közül melyik nyeri el a szakmai zsűri tetszését. A esemény díszvendége: Roland Barthelémy, világhírű francia sajtlovag, sajtkészítő mester.

Francia sajtot vontak ki a forgalomból 

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is.

Büdössajt-ízű fagyi? Csehországban ez már a valóság! 

Bár első ránézésre a sárga fagyigombóc semmiben sem különbözik a többi fagylalttól, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja, hogy egyik alkotóeleme a csehek körében rendkívül közkedvelt olmützi sajt, amelyet a köznyelv egyszerűen büdös (bűzlő) sajtnak nevez.

Csehországban veszik a büdös sajt ízű fagyit, mint a cukrot 

Bár első ránézésre a sárga fagyigombóc semmiben sem különbözik a többi fagylalttól, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja, hogy egyik alkotóeleme a csehek körében rendkívül közkedvelt olmützi sajt, amelyet a köznyelv egyszerűen büdös (bűzlő) sajtnak nevez.

9 magyar sajt száll harcba a Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén 

Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, ám ezúttal egy nyilvános elődöntőn mérkőznek meg hazánk legjobb sajtjai azért, hogy kiderüljön: melyikük veheti fel a versenyt a legnagyobb sajtbirodalmak képviselőivel. 

Surliće, a horvát nudli 

Ahelyett, hogy zsúfolásig telepakolnánk az autót otthon készített és vásárolt ételekkel, inkább kóstoljuk meg Horvátországban a helyi finomságokat. Júniusi isztriai és Krk szigeti túránk alkalmával megismerkedhettünk a helyi gasztronómiával, amely minőségi, mindenütt, még a legeldugottabb helyeken is ízletes ételeket kínál, ráadásul megfizethető.

Vigyázat: Hamisítják! 

A magyar piacon található földrajzi oltalom alatt álló élelmiszerek több mint egytizede bizonyult hamisnak, derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből. Míg Magyarországon 16 milliárd forintos, addig uniós szinten 4,3 milliárd eurós (1371,5 milliárd forint) kárt regisztráltak 2014-ben, emellett a fogyasztókat további 2,3 milliárd euró (729,2 milliárd forint) értékű veszteség is érte.

Felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát 

Újabb világrekord született sajtszoborméret kategóriában, hiszen a The Melt nevű gyorsétteremlánc és Troy Landwehr, az elismert sajtszobrász kollaborációjának folyományaként Cheddarból létrejött egy 1524 fontot (kb. 691 kg) nyomó faragvány. Jelen írás a The Daily Meal nevű sajtóorgánum cikkéből táplálkozik.

Óriási magyar siker: sajtban nagyok vagyunk 

A magyar sajtot senki sem tudta lekörözni: megnyertük a Nemzetek Sajtversenyét.

Megkezdődött a Nemzetek Sajtversenye 

Idén már 17 ország vesz részt a Nemzetek Sajtversenyén, amelynek selejtezője hétfőn kezdődött Budapesten.

A franciák sajtban verhetetlenek 

A francia Fabien Degoulet nyerte el a világ legjobbjának járó címet a Franciaországban rendezett Nemzetközi Sajtkereskedői Versenyen.

A sajtevés segíthet a súlyvesztésben 

Dán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sajtfogyasztók bélflórájának összetétele az elhízás megakadályozásában és az anyagcseréjük fokozásában is segítheti őket. Az írás a The Independent cikke alapján készült.

Az orosz embargó „jótékony” hatása 

A The Daily Meal tudósítása alapján Oroszország kitiltotta piacairól a dán sajtokat, és így helyi hajléktalanok kapják meg őket.

Európa kedvenc sajtmárkája hazánkat is meghódítja 

Original, light és füstölt ízekben érkezik a boltok polcaira az eredeti holland nagylyukú. A Leerdammer sajt finom, enyhén diós ízzel kényezteti a fogyasztókat, a light sajt csökkentett zsírtartalommal a diétázóknak kedvez, a füstölt verzió pedig a markánsabb ízek kedvelőit csábíthatja el.

Összeállítás az ország sajtjának felszeleteléséről 

300 kilós sajtot készítettek Budapesten, ez lett Magyarország legnagyobb sajtja. Tíz sajtkészítő egy napon át csinálta a sajtot, amelyet ma meg is lehetett kóstolni. A sajthoz csaknem 3000 liter tejet használtak fel és 120 kiló sót.

Na vajon mekkora hazánk legnagyobb sajtja? 

Összesen 2820 liter tejből készítették el az ország legnagyobb sajtját a 7. Magyar Ízek Vásárára. A 300 kilós finomságot - amely Mirc Nárcisz sajtmester műve - március 28-án péntek délután 14 órakor vágják meg.

Gourmet sajtok a Duna-parton 

Idén ismét megrendezésre kerül a Belvárosi Sajtfesztivál a Tavaszi Fesztivál egyik állomásaként, mely ezúttal 2014. március 28-29-30-án a Bálna Budapestnél a Duna partra csábítja a kézműves sajtcsodák szerelmeseit.

Sajtra Magyar! 

Március 29-30. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Ízek Vására a Millenáris „B” csarnokában, amelynek idei központi témája a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények.

Boldogok a sajtkészítők! 

Tizenöt európai ország részvételével kedden elkezdődött a nemzetek sajtversenye, az érdeklődők az interneten szavazhatnak kedvencükre.

A borutak mintájára jönnek a sajtutak! 

Leendő sajtutak szervezéséhez jelentett főpróbát az az áprilisi rendezvény, amelyet az Etyekhez tartozó Ödönmajorban tartottak többek között gomolyakészítési bemutatóval, etyeki italokkal és hucul lovakkal.

Belvárosi Sajtfesztivált rendeznek a fővárosban 

Sajtkészítési kurzussal, sajtos látványkonyhával, sajtaukcióval és hazai termékekkel várja vendégeit az első Belvárosi Sajtfesztivál péntektől vasárnapig a fővárosi Erzsébet téren.

Hungarikum lenne a pálpusztai sajt 

Az idén ünnepli születésének 120. évfordulóját a hungarikumok közé kívánkozó pálpusztai sajt. A patinás sajtkülönlegesség ma is állja a versenyt a hazai piacon a világhírű holland és francia termékekkel szemben, a választék határtalan bővülése sem képes letaszítani a jobb élelmiszerüzletek polcairól.

Sikeres Cheeseaholic Night a Le Meridienben 

Szemet és szájat gyönyörködtető élményben lehetett része azoknak, akik résztvettek a Le Meridien szálloda szombati Cheeseaholic estjén.

Boldogok a sajtkészítők 

A Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete (KKAOSZE) égisze alatt megalakult a Magyar Sajtkészítők Céhe, amelynek célja a hazai tejből sajtot készítő kis-, közép- és agrárvállalkozók képviselete, szakmai munkájuk segítése, egy általánosan elfogadott szakmai normarendszer kialakítása.

Bizarr újdonság: sajtos sör 

Sajtos sört kreált egy brit főzde - csaknem egy évvel azután, hogy egy osztrák cég előrukkolt ilyen itallal - adta hírül a 168 óra Online.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!