hirdetés
hirdetés

Skandinávia: nem csak nordic walking

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Skandináv Nyelvek és Irodalmak tanszéke, valamint a svéd, norvég és dán nagykövetségek együttműködésében múlt szerdán megnyitott a Skandináv Kultúraközvetítő Központ (SKANDIPONT).

hirdetés

A „nem csak” sort folytathatnánk a svéd lakberendezési szaküzletlánccal, húsgolyóval, rénszarvassal és egyéb, Skandináviához köthető sztereotípiákkal. Ezek is bőven beleférhetnek, hiszen a központ ars poeticája szerint kultúrközvetítő tevékenységükbe minden belefér, ami Skandinávia.

A központ elnevezés senkit se tévesszen meg; nem egy és skandinávosan letisztult berendezésű kultúrházféleség várja látogatóit. Talán Niclas Trouvé, svéd nagykövetet is csak humor kedvéért ejtette gondolkodóba, hogy mit is avat aznap; egy épületet, szobát? „A világon az első alkalom, hogy három nagykövet egy fénymásolót avat fel” - tréfálkozott Trouvé a norvég nagykövetség által a megnyitó napján a tanszéknek adományozott berendezés láttán. A SKANDIPONT voltaképpen a tanszék oktatói és hallgatói, valamint a nagykövetségek közreműködésével igyekszik közelebb hozni Észak-Európát azokhoz, akik érdeklődnek iránta. Helytől annyiban függően, hogy az egyes programok a tanszék budapesti, Rákóczi úti felújított székhelyén kerülnek megrendezésre. Skandináv nyelveken, vagy angolul és természetesen magyarul.

Trouvé kifejtette: a SKANDIPONT az értékek háza, olyan, amire meglátása szerint szüksége van a sötét időket élő Európának, ahol egyesek ma falakat emelnek, árkokat ásnak, a múltba tekintenek és magukba fordulnak. A központ egyik kiemelt célja programjai révén közvetíteni azokat az értékeket - szólásszabadság, emberi jogok, egyenlő bánásmód -, melyeket Észak-Európában alapvetőnek tartanak, és melyek felső határának mércéjét igen magasra helyezik - tette hozzá.

„Mi tudunk valamit, amit senki más” - így a Bo Kaspers Orkester két korábbi skandinaviszta hallgató által feldolgozott Undantag (Kivétel) című, a megnyitót záró dalában. Nos, a skandináv értékközvetítői példa ragadós, igyekeznek sokan másolni, itthon is akad(t) rá példa.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai