Szállodalánc és egyetem összefogása az égető munkaerőhiány miatt

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és Mellow Mood Hotels cégcsoport együttműködési megállapodást kötött közös képzési, kutatási és gyakorlati programok megvalósítására, melyek a MATE-Mellow Mood Hotels Akadémia égisze alatt valósulnak meg.

A kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, valamint a Mellow Mood Hotels cégcsoport két tulajdonos-ügyvezetője, Sameer Hamdan és Zuhair Awad írták alá. 

Minden, ami a munkaerőpiaci helyzeten javít, kiemelt jelentőségű ma a turizmus, a szállodaipar és a vendéglátás területén. Ezt célozza a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Mellow Mood Hotels cégcsoport közötti együttműködési megállapodás, amelyet csütörtökön írtak alá ünnepélyesen a szállodalánc zászlóshajójának számító Párisi Udvarban.

 

A két intézmény vezetőinek részvételével megtartott tájékoztatón először a házigazdák értékelték a Magyarországon egyedülállónak tekinthető együttműködést. A Mellow Mood Hotels cégcsoport tulajdonosai, Zuhair Awad és Sameer Hamdan magyar nyelven tartott köszöntőjükben hangsúlyozták, mennyire fontos a 10 szállodát és több éttermet tulajdonló, illetve üzemeltető sikeres vállalkozásnak, hogy szakképzett munkaerőt találjanak. 

A közös munkafolyamat lényege, hogy az egyetem kompetenciafejlesztő felnőttképzési programokat indít a munkavállalási esélyek javítása érdekében, valamint magyar és angol nyelvű felsőoktatási képzéseket hirdetnek meg, melyek gyakorlati helyszínét a szállodalánc biztosítja.

A lánc üzemeltetői bíznak abban, hogy a gyakorlati munka során a hallgatók nemcsak ennek időtartamára kötnek ismeretséget a szállodákkal, hanem a későbbiekben munkahelyüknek tekintik azokat. Lényeges, hogy angol nyelven is folyik majd a posztgraduális képzés, ráadásul megfizethető árakon. Török Ágoston, a Mellow Mood Hotels cégcsoportigazgató helyettese kiemelte, mennyire fontos ma a szakképzett munkaerő utánpótlás a szállodaiparban és a vendéglátásban. 

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora rámutatott, egyetemük azért is alkalmas egy ilyen együttműködésre, mivel sokirányú szakképzést nyújtanak, a pénzügyi szolgáltatástól a kommunikációig, a szállodaipartól az élelmiszer alapanyagok előállításáig, a kertészettől a halgazdálkodásig. A hallgatók tehát egész spektrumát áttekinthetik az ágazatnak, és többféle szakterületen képezhetik magukat a 80 órás hétvégi kurzusokon,  illetve később választhatnak, hogy hol helyezkednek el.

Az együttműködés alapgondolata már évekkel ezelőtt, 2016-ban, a jogelődnek számító Szent István egyetemen felmerült, de csak mostanra érett be.

Forrás: mfor.hu / Turizmus Online


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.