hirdetés

Szeptember 11-én nálunk főznek a világ ifjú szakács titánjai

Beindul a szakács világbajnokság dömping kis hazánkban: idén a földgolyó legjobb fiataljai mérik össze nálunk tudásukat, jövőre pedig már egyenesen a Bocuse d’Or, a világ topszakácsversenyének európai döntőjének ad otthont Budapest. A Chaine des Rotisseurs nevű gasztronómiai társaság, amely a világ legrégebbi gasztronómiai szervezete (alapításának éve: 1248!), idén, a tavalyi dél-afrikai kitérő után Budaörsön, a METRO Gasztro Akadémián izzítja be majd a tűzhelyeket azért, hogy a világ különböző részeiről hozzánk utazó ifjú szakácstitánok összemérjék tudásukat, és kiderüljön, ki közülük a legjobb?

hirdetés

Erről a nem mindennapi eseményről számolt be a szervezők képviseletében Novák Iván Péter, magyarországi elnök és Pintér Katalin, a társaság irodavezetője. A verseny rangjának és fontosságának elismeréseképpen a Világszervezet tagja, a kanadai Chaine egyesület elnöke, valamint egyszemélyben a világbajnoki bizottság és a zsűri elnöke, Dr. David Terault is jelen volt a február 9-én, a Gerbeaud Házban megtartott tájékoztatón.

Annyit azért érdemes tudni erről a szervezetről, hogy előírás: minden országban csak “amatőr” lehet a társaság elnöke, azaz lelkes gasztromán lehet, de szakember semmiképp. A verseny pedig - amelyet 27 év alatti szakácsok részére hirdetik meg - tulajdonképpen nem teljesen professzionális, bár tény, olyan elemei vannak, amelyet ember legyen a talpán, ha egy amatőr abszolválni tud.

Például 3,5 óra leforgása alatt egy olyan három fogásból álló, 4 adagban szervírozott ételt kell készíteni, amelyhez az alapanyagok gyakorlatilag ismeretlenek a verseny kezdetéig. Ugyanis “meglepetés kosárban” (black box-ban) rejtve tartják a verseny startjáig, igaz, annyi azért segítség, hogy mindenkor a házigazdák kiváló minőségű, az adott országra jellemző hús- és zöldségféléiből állítják össze a kínálatot.

A zsűri egy része - három fő - a konyhán kémleli a versenyzők munkáját, ügyeli a verseny és a munka tisztaságát, a másik része pedig - ők kilencen vannak, és a világ különböző részeiről érkező aktív szakácsok - kóstolja az eléjük rakott versenyműveket: az ízeket pontozzák és az előírt alapanyagok felhasználását is figyelemmel kísérik. Szimpatikus zárópillanata volt a hétfői tájékoztatónak, hogy a magyarországi Chaine-viadalra a hazai, gyakorlatilag összes nagy gasztroegyesület közös megállapodást kötött, aláírásukkal erősítve meg, hogy együtt segítik mindenben az egykor, pecsenyesütők francia társaságaként alapított csoport mai utódszervezetét abban, hogy sikeres legyen ez a nem mindennapi, szeptemberi verseny.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai