Szeptember 11-én nálunk főznek a világ ifjú szakács titánjai

Beindul a szakács világbajnokság dömping kis hazánkban: idén a földgolyó legjobb fiataljai mérik össze nálunk tudásukat, jövőre pedig már egyenesen a Bocuse d’Or, a világ topszakácsversenyének európai döntőjének ad otthont Budapest. A Chaine des Rotisseurs nevű gasztronómiai társaság, amely a világ legrégebbi gasztronómiai szervezete (alapításának éve: 1248!), idén, a tavalyi dél-afrikai kitérő után Budaörsön, a METRO Gasztro Akadémián izzítja be majd a tűzhelyeket azért, hogy a világ különböző részeiről hozzánk utazó ifjú szakácstitánok összemérjék tudásukat, és kiderüljön, ki közülük a legjobb?

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erről a nem mindennapi eseményről számolt be a szervezők képviseletében Novák Iván Péter, magyarországi elnök és Pintér Katalin, a társaság irodavezetője. A verseny rangjának és fontosságának elismeréseképpen a Világszervezet tagja, a kanadai Chaine egyesület elnöke, valamint egyszemélyben a világbajnoki bizottság és a zsűri elnöke, Dr. David Terault is jelen volt a február 9-én, a Gerbeaud Házban megtartott tájékoztatón.

Annyit azért érdemes tudni erről a szervezetről, hogy előírás: minden országban csak “amatőr” lehet a társaság elnöke, azaz lelkes gasztromán lehet, de szakember semmiképp. A verseny pedig - amelyet 27 év alatti szakácsok részére hirdetik meg - tulajdonképpen nem teljesen professzionális, bár tény, olyan elemei vannak, amelyet ember legyen a talpán, ha egy amatőr abszolválni tud.

Például 3,5 óra leforgása alatt egy olyan három fogásból álló, 4 adagban szervírozott ételt kell készíteni, amelyhez az alapanyagok gyakorlatilag ismeretlenek a verseny kezdetéig. Ugyanis “meglepetés kosárban” (black box-ban) rejtve tartják a verseny startjáig, igaz, annyi azért segítség, hogy mindenkor a házigazdák kiváló minőségű, az adott országra jellemző hús- és zöldségféléiből állítják össze a kínálatot.

A zsűri egy része - három fő - a konyhán kémleli a versenyzők munkáját, ügyeli a verseny és a munka tisztaságát, a másik része pedig - ők kilencen vannak, és a világ különböző részeiről érkező aktív szakácsok - kóstolja az eléjük rakott versenyműveket: az ízeket pontozzák és az előírt alapanyagok felhasználását is figyelemmel kísérik. Szimpatikus zárópillanata volt a hétfői tájékoztatónak, hogy a magyarországi Chaine-viadalra a hazai, gyakorlatilag összes nagy gasztroegyesület közös megállapodást kötött, aláírásukkal erősítve meg, hogy együtt segítik mindenben az egykor, pecsenyesütők francia társaságaként alapított csoport mai utódszervezetét abban, hogy sikeres legyen ez a nem mindennapi, szeptemberi verseny.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.