hirdetés
hirdetés

Több mint száz program Pécsett

Idén a Múzeumok Éjszakája kulturális programsorozat kiemelt országos helyszíne Pécs lesz, ahol több érdekességgel is várják a látogatókat. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködve az Emberi erőforrások Minisztériumával belföldi tanulmányútra vitte Pécsre a turizmussal foglalkozó újságírókat június 5-én, hogy már a nagy esemény előtt megismerjék a kiemelt helyszín rendezvényei. Pécsett a nagyközönséget június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján, tizenkét helyszínen mintegy száz program várja.

hirdetés

Utunkat Mártonné Máthé Kinga vezette, az MTÜ, Aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója, Pécsett pedig  dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója kalauzolt minket. Külön érdekességként, a Múzeumok Éjszakája idei arca, Oláh Gergő zenész-énekes is bejárta velünk a város kulturális programjainak több helyszínét.

Oláh Gergő a Dzsámi előtt

Mivel a programsorozat kiemelt témája ebben az évben a családok és a kultúra kapcsolata, ezért a JPM az idei szlogenre, az „Ami összeköt: család és kultúra” építve állította össze június 23-ai kínálatát, így kiemelt szerepet kapnak a Pécsett élő, élt és alkotott legendás családok, a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család.

S ha már családok, ki lehetne alkalmasabb Claire Vasarely kiállításának megnyitására, mint unokája, Pierre Vasarely, aki kapcsolódva a kiállításhoz nemcsak nagymamájáról, de nagyapjáról, Victor Vasarelyről is mesél majd. A látogatók idegenvezetéssel járhatják be a Littke-család által alapított pezsgőgyár pincéjét. A Várostörténeti Múzeum - egykor tímárházként működő - épületében pedig egy tímárcsalád életébe pillanthatnak be a résztvevők interaktív foglalkozás keretében.

A Múzeumok Éjszakája füllel hallhatóan legérdekesebb eseménye az lesz, amikor az Angster családra emlékezve este a város templomaiban megszólalnak az Angster-orgonák.

Családi, közösségi programokat szerveznek a Természettudományi Múzeum tereire és udvarára, a helyszínen állatbemutató, játszóház, méhészbemutató és viaszöntés is lesz.

Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László és Székely Bertalan műveit csodálhatják meg az érdeklődők a JPM Modern Magyar Képtárának Arczok és láthatárok című időszakos tárlatán.

A Mátyás király korabeli pénzverési technikát is kipróbálhatják a Reneszánsz Kőtárban, ahol korabeli kézműves játszóház és íjászbemutató is lesz. A Várostörténeti Múzeumban hadtörténeti előadásokat és fegyverbemutatót, zseblámpás tárlatvezetést és interaktív foglalkozásokat rendeznek. A Mecseki Bányászati Kiállításon folyamatos tárlatvezetések és kézműves programok, a Szerecsen Patikamúzeumban pedig gyógytea-kóstoltatás, gyógyfőzet- és gyógybalzsam-készítés várja az érdeklődőket.

Nagy érdeklődés kísérheti, hogy előzetes regisztráció után, régészeti vezetéssel megnézhető az UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temetőegyüttesének egyik háromkaréjos épülete, az egyébként nem látogatható Cella Trichora, valamint a belvárost behálózó pincerendszer egyik, a múzeumokat összekötő szakasza is.

Vásári zenés komédiával, méhészbemutatóval, viaszöntéssel, hímzésbemutatóval, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral és családi kvízzel várja a Néprajzi Múzeum az érdeklődőket. Az éjszakát Szent Iván-éji tűzugrás, tűzzsonglőrök, valamint újdonságként táncház zárja majd, miközben a Múzeumok utcájának belső tereiben, kertjeiben több helyen fényfestés kölcsönöz majd különleges hangulatot.

A mintegy 100 programból sok minden nem fért bele egyetlen napban, de a vendéglátók mindent megtettek azért, hogy ez a nap felejthetetlen legyen számunkra. Megmutatták a pécsi négytornyú Székesegyházat, és a mellette álló mustársárga színű épületében lévő a Püspöki palotát is, amelynek a szökőkúttal, csobogókkal díszített romantikus kertjéből jutottunk el a hajdani borospincébe, ahol megtudtuk, hogy a magtárral összekötő alagutat nemcsak bor tárolására használták, hanem a kommunizmus évei alatt, mikor az államhatalom „fülei” az egész rezidenciát behálózták. Itt a titkos alagútban tudott a püspök bizalmas beszélgetéseket folytatni a lehallgatás veszélye nélkül.

Utunkat emlékezetessé tette a sok látnivaló, a szíves vendéglátás, valamint Oláh Gergő, akivel közös „koncertet” rendeztünk a Dzsámi előtti téren, megállapítottuk, hogy jó választás volt őt választani az esemény arcává.

Végül a város polgármestere, Páva Zsolt, a Szerecsen patika és múzeumban megtartott tájékoztatójában a Mecsek hegység egyik magaslatán, a Jakab-hegyen található pálos kolostorromhoz szervezett esti, fáklyás túrát ajánlotta a programok közül.

 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai