Törökország: két világrész határán

A török riviérán egymást érik a jobbnál-jobb szállodák. A kiváló szolgáltatások és az all inclusive-ellátás mellett a környékbeli látnivalók sora is hozzájárul a török sikertörténethez.

A főszezon kezdete előtt szervezett tanulmányutat a Kartago Tours  a török riviérára. Az út során 45 négy- és ötcsillagos szállodával ismerkedhettek meg a meghívottak.

Az antalyai repülőtérről indultunk a török tengerpart felfedezésére. A fővárosi és vidéki kollégákon kívül négy határon túli iroda munkatársa is helyet kapott a több mint 20 fős csapatban. Mindez Bajzáth Bea úticél-felelős szerint azt mutatja, hogy a viszonteladók köre bővül.

Valusek Viktória, aki már négy éve a Kartago Tours telepített idegenvezetője itt, elmondta, hogy Törökország az egyetlen olyan ország, amely két földrészen fekszik, egy kicsit Európa, és egy kicsit Ázsia.

Két kultúra ölelésében

A török emberek úgy tartják, hogy minden vendég király, és úgy is viselkednek a turistákkal. A két világrész - Európa és Ázsia - határán, két nagy kultúra: a bizánci ortodox kereszténység és a (világi) iszlám ölelésében fekvő Törökországban egyaránt megtaláljuk az évezredet történelmi emlékeit és a mai kor legmodernebb szálláshelyeit.

Ritka, hogy valahol a világban a történelmi múlt és a high-tech jelen ilyen harmonikusan tudjon együtt élni, ez talán Törökország turisztikai sikerének titka. Bár a muszlimok számára a vallás elvileg tiltja az alkoholfogyasztást, a helyiek szerint, ha az asztal alatt isszák a helyi töményszeszt, vagyis a rakit, akkor Allah szeme nem látja őket. Hogy ez régen sem volt másként, az tekintse meg a Szulejmán című filmsorozat idevégó részeit!

Tudni illik!

A Kartago Tours által kínált szállodák általában all inclusive-ellátást kínálnak, azonban nem árt tudni, hogy a legtöbb helyen csak a hallban ingyenes a wifi, a szobákban fizetni kell érte. A szállodában számtalan programot szerveznek, mindenki megtalálja a magának valót. Animátorok tartanak foglalkozásokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A hotelektől dolmussal, ezekkel a kisbuszokkal bárhová el lehet jutni, a közeli városokban, olcsón utazhatunk, és szinte bármikor megáll az intésünkre. Ha taxival akarunk menni, akkor jó ha összefogunk, és többen béreljük az autót, és előre alkudjuk ki a viteldíjat, mert a taxi nem olcsó mulatság. 

A kétmilliós Antalyában az idegenforgalmi szezonban kétmillióval vannak többen, és ez kihat a közlekedésre is, Viktória azt tanácsolja: legyünk óvatosak, mert Törökországban mindig az autósnak van előnye és igaza a gyalogossal szemben.

A bazárokban a törökök rugalmasak, elfogadják a lírán kívül a dollárt és az eurót is. A legfőbb tanács, hogy kötelező alkudni, a táskákat, pólókat, ékszereket akár fele áron is megvehetjük, mint amit eleinte mondanak.

Mango Club - magyar animátorokkal

A Kartago Tours Mango Club programja keretében 2 szállodában is várja magyar nyelvű animátor a vendégeket. Ez a két szálloda a sidei Paradise Side Beach és a kemeri Marti Myra.

Belekben megnéztük a híres delfin showt, majd ellátogattunk a karavánszerájba, Side-ben a bazárban és a Dickmann textiláruházban vásárfiát vehettünk.

Manavgatban megnéztük a híres vízesést, majd a térség legnagyobb dzsámiját, vagyis azt a mecsetet, amely még ma is működik. Külön utazásokat szerveznek Kappadókiába, Pamukkalébe, raftingolni, a Troy delfinshowra és hajókirándulásokra, amelyeknél sűrűn iktatnak be bazárlátogatásokat.

A csoport tagjai a szállodáknál azt tapasztalták, hogy bár még a szezon el sem kezdődött, alig volt üres szoba. A legtöbb hotelben a gyermekkedvezmények mellett csúszdákkal és játékszobákkal, programokkal szórakoztatják a kicsiket.

Kedvenc hotelek

Vegyük hát sorra a 45 meglátogatott szállodákból azokat, amelyeket a legjobbnak ítéltek a viszonteladók! A Club Calimera Serra Palace közvetlen tengerparti gyermekbarát szállodakomplexum, gyerekparadicsommal, csúszdákkal, a mini klub és az öt medence mellett külön varázslatos mesevilágot hoztak létre a tervezők.

A gránátalma-város

Side Törökország Antalya tartományában fekszik, Manavgat körzetében, a török riviéra kedvelt úti célja. A város neve ősi nyelven "gránátalmát" jelent, ez a szimbólum megtalálható a Sidében vert pénzen. A város nem túl nagy, viszont annál gazdagabb ókori emlékekben, és látványosságokban, ilyen például a várost övező fal is.

A Side kapujában lévő háromcsillagos Side Miami Beach is a kedvencek közé tartozott, ez inkább a fiatal turistáknak felel meg, mert közel a város, és a tenger is csupán kétpercnyi séta után már elérhető.

Sokan szavaztak a nagycsaládosoknak szóló Paradise Side Beach ötcsillagos szállodakomplexumra, amely közvetlen tengerparti, sok légkondicionált kis apartmanból, stúdióból áll, amelyet akár 5-6 személyre is kibérelhetnek. Side központja könnyen elérhető dolmussal és 10 percre van innen a Titreyengöl-tó.

Szulejmán trükkje

Alanya híres arról, hogy itt található Szulejmán szultán volt rezidenciája, a monda szerint a szultán szorult helyzetében kecskék szarvára kötött égő gyertyákat, és ezzel sikerrel megtévesztette az ellenséget a várvédők számáról.

A város a Taurus-hegység hatalmas vonulatai előtt fekszik, banán- és citromültetvényekkel körülvéve. Ismertetőjele a mélyen a tengerbe nyúló sziklaszirt, amelynek tetején egy erődítmény van. Szállodáik közül kiemelkedő az egy szállodalánchoz tartozó, egy kertben lévő közvetlen homokos tengerparti 3 szálloda, a Pegasos Royal, a Resort, és a Club török esttel várt minket. Az épületek az incekumi öbölben vannak, és dolmusszal Alanya hamar elérhető.

Minden harmadik vendég visszatér ide

Alanya legrégebbi és első szállodája a Maritim Club Alantur, amely annyira szerethető hotel, hogy vendégeik 75 százaléka visszatér ide. Közvetlen homokos tengerpartja nagyon kedvelt, zenés esteket rendeznek, három teniszpálya, mini golf, billiárd, és szépségszalon kényezteti a vendégeket. Hatalmas területen játszhatnak a gyerekek, és a csendre vágyókat külön medence és napozóágyak várják. A szálloda kiváló konyhája messze földön híres.

Kemer, az egykor kis halászfalu, mára a környék nyüzsgő idegenforgalmi központja, jelentős kikötővel. A Majesti Mirage öt teniszpályájával, és a Marti Myra asztmatikusaknak jó levegőjével, magyar animátorával és csodás kertjével emelkedik ki a választható helyek közül a nyaralók számára.

Nem hagyhattuk ki a tavaly a listára felvett beleki szállodákat sem. Ha nem csak pihenni, de látni is szeretnénk valamit, Belek az egyik legmegfelelőbb hely, innen a környék legtöbb látnivalója könnyen megközelíthető. Közel van Perge városa, és a híres amfiteátrum Aspendosban. Az antik Side városát is meglátogathatjuk, illetve a csodálatos manavgati vízesést. Antalya is könnyen elérhető, illetve több római- és görög-kori várost is érdemes felkeresni, mint például Olympust és Termessost.

Kedveltek itt a luxusellátású Papillon hotelek, a Belvil, az Ayscha és a Zeugma, amelyek egy hatalmas golfterület mellett fekszenek, a tájékoztatás szerint nyáron Belvilben 500 gyermek nyaral, az épületeket folyamatosan újítják, nagy kerttel, állatkerttel, mozgássérültek számára is kényelmesen elérhető a part. Mindez Belek központjától három kilométerre van, a repülőtérről 35 km-re.

Aki ezt a varázslatos országot meglátogatja, visszahúzza majd a szíve. Nemcsak a tenger vonzza majd, hanem ennek a népnek a kedvessége, számunkra eleinte furcsának tűnő ráérőssége is. A röpke egy hét alatt átvettük ezt a mentalitást, lassan magunk mögött hagytuk a nyüzsgő hazai tempót, és élveztük a sehová sem sietők, a semmi sem sürgős érzését.

Nyugodtan léptünk ki Budapesten a repülőből. Vajon meddig tart ez a nyugalom? Felidézzük majd ezeket a csodás napokat az irodában betérőknek. Elmondjuk, hogy Törökország gyönyörű, és az ottaniak olyan rugalmasak, hogy például a Papillon Resortban a számtalan program között a mi javaslatunkra, hamarosan úszást oktatnak majd. Ez pedig a mi ott nyaraló gyerekeinknek is jó lesz.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?