hirdetés

Továbbra is kérdőjeles a nemzeti szállodai védjegy kérdése

Új elnököt választott őszi ülésén a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A tagság a 2012-2014-es időszakra Kopócsy Andreát bízta meg az elnöki teendők ellátásával.

hirdetés

A közgyűlés számos aktuális témát is megvitatott. Kopócsy Andrea a Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer állásáról adott tájékoztatást.

Beszámolóját rögtön azzal kezdte, hogy továbbra is kérdéses, hogy nemzeti védjegy lehet-e a Hotelstars Union-minősítésből. Kopócsy emlékeztetett arra, hogy egy 2009-es rendelet 2011-es határidővel akarta bevezetni az új szállodai osztályba sorolási rendszert, majd tavaly – miután látszott, hogy a határidő nem teljesíthető – kiterjesztették a moratóriumot 2012. július elsejéig.

Mindennek eredménye pedig „teljes káosz” – fogalmazott Kopócsy. Van olyan szálloda, amely a 2008-ig érvényes önbesorolás alapján csillagozza továbbra is magát, akad, aki saját magát minősíti, és mindenféle ellenőrzés nélkül sorolja be magát valamelyik kategóriába, aztán akadnak szép számmal olyan hotelek is, amelyek egyáltalán nem használnak csillagos minősítést, és végül vannak a Hotelstars minősítését használó szállodák.

Kopócsy felhívta a figyelmet arra is, hogy több olyan szálloda is használja a „superior” elnevezést, amely nem vesz részt a Hotelstars Union besorolási rendszerében, márpedig ennek a névnek a használatára csak azok jogosultak. Ennél extrémebb esetek is előfordulnak, például amikor kiadó lakásokat kínálnak „szállodaként”.

Látható tehát, hogy mielőbb szükség lenne a nemzeti védjegyrendszer bevezetésére a szállodák körében is. Kopócsy emlékeztetett arra, hogy fél évvel ezelőtt megkezdték a tárgyalásokat az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériummal arról, hogy ismerjék el nemzeti védjegynek a Hotelstars Union minősítési rendszerét. A tárgyalások most is folynak a védjegytulajdon átruházásáról.

Az MSZÉSZ elképzelése szerint a tulajdont átruháznák az államra, a rendszer működtetését azonban a szövetség végezné. Azt is kérték, hogy a már megszerzett minősítések maradjanak érvényesek 4 évig.

Egyébként jelenleg 11 országban 18 ezer hotel rendelkezik Hotelstars Union minősítéssel. Mindenhol önkéntes a rendszer, kivéve Litvániát, ahol nemzeti minősítésnek fogadták el – gyakorlatilag ezt szeretné elérni nálunk az MSZÉSZ is.

A részvétel a rendszerben számos előnnyel kecsegtet – mondta Kopócsy -, létrejött egy közös nemzetközi online adatbázis, amelynek adatai – sárga-kék csillagozás formájában – megjelennek az Expedia, a Tripadvisor és a Venere listázásaiban.

Idehaza újdonság, hogy új díjkategóriát határoztak meg a 11-50 szobás házaknak, és kidolgozták a wellness szállodák kritériumait. Tervezik közös hazai online foglalási rendszer kialakítását. Idehaza eddig egyébként 323 szálloda regisztrált, főleg 3-4 csillagosok, és 190 hotel kapott már minősítést közülük. 77 szálloda lett jogosult a superior minősítés használatára.

A legtöbb szálloda a budapesti régióból csatlakozott a rendszerhez, az ország többi részén közel egyforma a hotelek érdeklődése. A jövő azonban több mind kérdéses - remélhetőleg a turizmus törvény tisztázni fogja a nemzeti szállodai védjegy kérdését is. Kopócsy Andrea szerint 3-400 szálloda fogja minősíttetni magát, ha nem lesz kötelező a rendszer, míg a kötelező nemzeti minősítés esetén mind a 800 hazai szállodát érintene a döntés. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele lehet-e a légiközlekedés újraindításának garanciája?

Kiadónk társoldalai