hirdetés
hirdetés

Világdíjas kastélyunk lett

A FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertese lett 2014-ben hazánk kiemelkedően látványos turisztikai-történelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély.

hirdetés

Rangos nemzetközi elismerésben részesült hazánk kiemelkedő kulturális örökségvédelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély. A műemléket a FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertesének választották.

A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg, a kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában lett a 2014-es pályázaton a legjobb. A díj pontos megnevezése: FIABCI World Prix d`Excellence World Gold Winner, Heritage (Restoration/Conservation) Category

Forrás: kiralyikastely.hu
Forrás: kiralyikastely.hu

A pályázat során a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is. A kastély felújításának fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt.„Ez az elismerés egy nagyszerű ajándék mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra a felújított épületrészeket, a jelenleg látogatható részeket neveztük. Már a hazai pályázaton is nagyon örültünk a győzelemnek, de ez a nemzetközi, világszintű elismerés minden képzeletünket felülmúlja. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése és jelenlegi hasznosítása is értékelési szempont volt a pályázaton. Bár a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért.

Köszönet érte mindenkinek, aki a felújítás kezdetétől, 1994-től mostanáig tett azért, hogy hazánk egyik ékessége ilyen állapotba kerülhetett. Ez az elismerés a magyar műemlékvédelem és építőipar elismerése is. Köszönet illeti a kastélyt üzemeltető társaság tulajdonosait, hogy évek óta anyagilag támogatják a fenntartást és üzemeltetést. Külön köszönet Gödöllő Város Önkormányzatának, és a többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, akik a kezdetetektől kiemelkedő segítséget nyújtottak a felújításban és mindvégig figyelemmel kísérték a munkálatokat. Emellett köszönet a kulturális tárca vezetőinek és munkatársainak, hogy mind anyagilag, mind szakmailag segítik a kastély, és múzeumának folyamatos fenntartását.

Egyúttal reménykedem és bízom abban is, hogy ez a nemzetközi elismerés, a világdíj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjunk, és a közeljövőben döntés születhet arról, hogy a kastély jelenleg még romos, nem látogatható részei is megújulhassanak fejlesztési források felhasználásával. A felújítás folytatásához a kastély részéről minden erőnkkel készen állunk.” - mondta el a díj hazai bemutatásakor Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai