25 éves lett az Etyeki Kúria

Negyed évszázad alatt nagyot fordult a világ az Etyeki Kúria háza táján: az addig csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat az ország legjobbjai közé került, belevágtak a vendéglátásba is sőt, az ünnepi alkalomra saját pezsgőjükkel koccinthatnak.

Mindössze 1-2 hektár és egy  pince az Öreghegyen: ezt vásárolta meg 1996-ban az Ottrubay házaspár Báthori Tibortól. A borásznak köszönhetően az etyeki bor már ismert volt az országban (1992-ban az Év Bortermelőjének választották), ám akkoriban a Kúria csak fehérborokat palackozott, évente néhány ezret. Ezekben az években az Etyeki Kúria elsőként telepített Pinot Noir szőlőfajtát – mára ez a térség egyik meghatározó fajtája.

Negyed évszázad alatt a borászat területe jócskán megnőtt, 2012-ben elkezdődött az új borászati üzem építése az Öreghegyen, egy évvel később pedig már itt készültek a borok. Ma közel ötven hektárnyi területen termő szőlőből palackoznak bort. (27 az etyeki borvidéken, 22 hektár pedig Sopron környékén). Az etyeki öt dűlőben ma összesen hat fajtával dolgoznak (Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Királylányka), a soproni területekről származik a Kékfrankos és a Merlot boraik alapanyaga – ezeket is Etyeken dolgozzák fel. A kezdeti pár ezres palack száma ma már közel 300 ezer.



A növekedésben és abban, hogy a kezdeti sikereket követően is megőrizte kiemelt pozícióját az ország bortérképén nem kis szerepe van Mérész Sándor főborásznak, aki 2009 óta erősíti az Etyeki Kúria csapatát. A borász sikert sikerre halmoz, az Etyeki Kúria az elmúlt évtizedekben számos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott. Mérész, aki a kísérleti, új borokkal mindig a kihívásokat kereste, az Etyeki Kúria jelenlegi legnagyobb kihívásának a jövőre való felkészülést, a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő választ tekinti. A borászat, amennyire csak lehet, igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelni.

A borászat, ahol nyitottak az újdonságra, a negyed évszázados évfordulóra pezsgőt készít, mégpedig nem is mindennapit. A sajtótájékoztatón bemutatott, limitált számban (mindössze 2500-at palackoztak belőle), 25 hónap érlelés után piacra kerülő, palackos erjesztésű pezsgő igazi csemege – nem csak a pezsgőért rajongók számára.



„A bubobrékos termékvonal egyre fontosabb a Kúria életében. A szintén most piacra kerülő Charmat tankpezsgővel és ezzel a különlegespezsgővel válik teljessé kínálatunk.” – mondja Nagy Vince a borászat kereskedelmi és cégvezetője, aki a piacvezető Pláne termékcsalád és a nagy sikerű Sparkling Sauvignon Blanc piaci bevezetését is koordinálja.

A borkészítés mellett az Etyeki Kúria a vendéglátás felé is nyitott a közelmúltban. Borbárja már korábban is nagy népszerűségnek örvendett, ugyanakkor 2021-es évtől helyet kapott a Kúria életében a vendéglátás is: Szerepi Szabolcs üzletfejlesztési és cégvezető irányításával a pincészet boraihoz illő, elsősorban helyi termelők alapanyagaiból készült (farm-to-table) gasztronómiai élményben lehet részük az ide látogatóknak. A hétvégi ételkínálaton túl október közepétől havonta borvacsorákat szerveznek: a limitált férőhelyes eseményeken a borászat különleges tételeit kóstolhatjuk a kifejezetten ezekre az alkalmakra készülő fogásokkal.

„Az elmúlt évtized látványos fejlődést hozott az Etyeki Kúria életében, amihez nagyon jó alapokat kaptunk. Minden vezető kollégám és munkatársam nevében mondhatom, hogy csapatként azon dolgozunk, hogy a következő 25 év legalább olyan sikeres legyen, mint az első 25 volt, erre rengeteg ötletünk és tervünk van. Koccintsunk együtt a következő 25 évre!” – mondja Babarczi László ügyvezető.


Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.