Aranyat kapott a somlói Kreinbacher Birtok pezsgője

57 országból közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a DWWA 2019-re, ahol a somlói Kreinbacher Birtok pezsgői harmadik alkalommal szerepelnek a díjazottak között. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri 96 pontra értékelte a Kreinbacher Brut Classic-ot, ezzel az aranyérmesek között végzett.

A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, ahol idén 57 országból több mint 16 500 bort értékeltek. A zsűribe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal több mint 280 specialista érkezett Londonba 30 országból, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine.

A szervezők kiemelték, hogy a verseny 16. évében rekordszámú érem született. Ez részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint Kína vagy Mexikó.

Magyarország három platinaéremre és hét aranyra lehet büszke, Tokaj elsöprő sikere mellett újra bekerült a hazai élmezőnybe egy tradicionális pezsgő is.

A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjét 96 ponttal, aranyéremmel díjazták, ezzel harmadik éve szerepelnek sikerrel a nemzetközi megmérettetésen. Értékes visszajelzés ez a Birtok eddigi munkájára – szakmai csapatuk évek óta formálja pezsgőik stílusát és az arany újabb megerősítés, hogy tradicionális pezsgőik nemzetközi összehasonlításban is minőséget, egyediséget képviselnek.

A Kreinbacher Brut Classic palackos erjesztéssel és érleléssel készül, minimum 18 hónap seprőn tartással. A furmintra jellemző karakter és gyümölcsösség mellett a chardonnay frissessége és eleganciája adják az összképet. A DWWA jellemzésében az elegancia mellett a Brut Classic komplexitását emelte ki, a finom érlelési jegyeket (keksz, pirítós) és az intenzív, hosszan kitartó citrusos aromákat.

Emellett a Kreinbacher somlói boraival kiérdemelt két ezüstöt is: az Öreg Tőkék Bora 2016 92 ponttal, a Juhfark Selection 2016 pedig 90 ponttal végzett a versenyen. A Birtok Extra Dry pezsgőjével egy bronzérmet is elhozott. A Balaton borrégióban a két somlói ezüst mellett további három bor kapott ezüstérmet.

Champagne-i sikerek

A teljes mezőnyből Franciaország kapta a legtöbb Best in Class díjat. A platinaérmesek közül kiválasztott abszolút győztesek között van Champagne-ból a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 presztízs cuvée (98 ponttal). Az aranyérmes champagne-ok között szerepel a Deutz Amour de Deutz tétele, amely épp idéntől elérhető Magyarországon, szintén a Kreinbacher Birtok forgalmazásában.

A versenyről

A szigorú zsűrizés vakon, panelekben történik, a bírák országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta szerint kóstolnak. A DWWA 2019 aranyérmesei „kiváló borok jó komplexitással és karakterrel”, amelyek 95-96 pont értékelést kaptak, míg a platinaérmes borokat (97-100 pont) a verseny második fordulójában választották ki a legjobbak közül.

A több mint 280 fős nemzetközi zsűri elnökségét idén Michael Hill Smith MW, Sarah Jane Evans MW és Andrew Jefford töltötte be, nyugalmazott zsűrielnökként Steven Spurrier-val. Magyarország az észak-, közép- és kelet-európai országok között kapott helyett, amelynek zsűripanelét Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája és Beth Willard együtt vezették. A champagne-i tételeket bíráló panel élén Peter Liem állt.

A zsűrizés több lépcsőből áll a versenyen – a konzisztens minőség ellenőrzésére minden aranyérmes bort és pezsgőt háromszor kóstolnak: a kóstolózsűri döntését első lépésként a regionális panel elnöke, majd a DWWA zsűrielnöksége is validálja.

Az éremtáblázaot ide kattintva érhetik el.


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?