hirdetés

Egzotikus ízek és reform konyha

A Falatozz.hu utánajárt, hogy a nemzetközi sajtó milyen gasztronómiai újdonságokat és trendhullámokat jósol 2018-ra. Az előzetes feltevések szerint az egzotikus ízek, a növényi alapú fehérjék, az alkoholmentes italok és a reform ételek kerülnek erőteljesen a fókuszba.

hirdetés

Az angol Business Insider összefoglalta a Waitrose reprezentatív felmérésének alapján, hogy mik lesznek a 2018-as trendek étel- és italfogyasztás terén az idei évben, a Falatozz.hu pedig saját adatai alapján megvizsgálta, hogy milyen valószínűséggel terjedhetnek el ezek a trendek a magyarok étkezési szokásaiban.

Nemzetközi ízorgiák

A távolkeleti konyha iránt az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés hazánkban is. Bár a portálon beérkező összes rendelés nagyrésze még mindig a magyar és olasz konyhának kedvez, a tavalyi év ugyanezen időszakának adataihoz képest megháromszorozódott az egzotikus ízek iránti kereslet.

A kutatás szerint divatba jönnek a japán falatkák: a dude-food („haver-kaja”) arról szól, hogy immár nem csak a hosszútésztás ramen levesek miatt áldjuk a japánokat, hanem felfedezzük a lazább ételeiket is. Ilyen például a yakitori csirkefalat – amely pálcára húzott sülthusikat jelent, zöldségekkel és szósszal tálalva – vagy a rántott tofu.

Megismerhetjük továbbá az indiai street foodot is. Ennek az irányzatnak a lényege, hogy füstölt, grillezett vagy sült finomságokat kapsz erős szószokkal körítve, például a gyömbérben pácolt fésűkagylót vagy a zöldségekkel töltött lepénykenyérkét, a purit, amelyet chutney-val szoktak tálalni.

A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján elmondható, hogy a japán ételek közül a különféle makik örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, míg az indiai finomságokból a csirkés ragukat, és a curry vagy tikka masala ízesítésű ételeket rendelik legtöbbször.

Átalakuló fogyasztási szokások

Az előrejelzések szerint a bevásárlások egyre inkább szólnak majd a tapasztalatszerzésről. A jövő szupermarketeiben a vásárlás csak az egyik lesz az elérhető szolgáltatások közül. A kimutatások szerint egyre gyakoribb lesz, hogy a heti nagybevásárlás helyett gyakrabban járunk vásárolni, és emiatt kisebbek lesznek a kosarak is.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál cégvezetője, Veres Dániel felhívja a figyelmet az étkezés időpontjának kitolódására is: „Bár a rendelések zöme még mindig két nagy hullámban, délben és késő délután érkezik be hozzánk, más napszakok rendelésszáma is kezd a két csúcsidőhöz igazodni. Egyre nagyobb az éjjeli baglyok száma, akik késő este, 10-11 óra között rendelnek”.

Fókuszban az egészséges alternatíva

A kisvállalkozásoktól a nagy multikon át mindenki keresi az új és egészséges alternatívákat, legyen szó csírákról, magvakról, szójákról vagy algákról. A proteinben gazdag étrend és a vegetáriánus életmód térnyerésével pedig egyre népszerűbbek lesznek a növényi alapú fehérjék, mint a tofu, a szójabab, vagy a quinoa.

A szintén relevánsnak számító BBC Good Food is összeszedte, hogy szerintük mely finomságok és irányelvek lesznek 2018-ban a figyelem középpontjában. A portál is kiemelte a növényi fehérjékben rejlő potenciált, elemzésükben úgy vélik, hogy egyre jobban előtérben lesznek a húsmentes napok és az indiai vegetáriánus ételek. Ezeken kívül közkedveltté válhatnak az olyan egészséges és gyomorkímélő ételek, amelyek erjesztéssel vagy pácolással készülnek, például a kimchi (erjesztett koreai zöldségsaláta), vagy a miso leves. Az összeállítás a bátrabbaknak azt ajánlja, hogy kísérletezzenek hibrid ételekkel, mint például a nyugat-afrikai konyha. (Egy kis grillezett tilápia vagy gyömbéres pörkölt jól hangzik, ugye?)

Ami az innivalókat illeti a BBC Good Food szerint szintén az egészségtudatos szemlélet kap teret. Egyre nagyobb választék lesz alkoholmentes koktélokból, több lesz a különleges ízesítésű tonik, valamint elképzelhető, hogy fűszernövényes felesek kerülnek rá az itallapra. A tea ugyan örökérvényű választás, de egyre népszerűbbek lesznek a gyógynövényes és zöld változatok.

Itthon is egyre többen próbálkoznak kifejezetten egészséges, kímélő ételekre specializálódott kínálattal. „Számos pizzériánál választható már a teljes kiőrlésű lisztből vagy gluténmentes lisztkeverékből készült tészta. Mostanra már a legtöbb étterem az átalakuló fogyasztói igényekhez igazodó kínálattal lehetővé teszi azt, hogy akár egy nagyobb társaság is tudjon egy helyről ételt rendelni a különböző diéták, ételallergiák vagy ízlések ellenére is. Portálunkon kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy kövessük a legfrissebb trendeket, és lehetőséget adjunk a fogyasztóinknak, hogy megismerhessék azokat” - mondta el Veres Dániel.

A Falatozz.hu-ról
A Falatozz.hu Magyarország egyik legnagyobb ételrendelő portálja, mely közvetítő szerepet játszik a megrendelő és a kiszállítást bonyolító étterem között. A Falatozz.hu ételrendelő portálon több mint 300 étterem ajánlataiból válogathatunk.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai