Kiterítette a kártyáit a Costes

A Laki Eszter vezetésével működő grafikai műhely, a Studio Nur idén elnyerte a világ egyik legismertebb designdíjaként számon tartott Red Dot elismerést Brands & Communication kategóriában az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek készült, kártyás étlappal.

A Costes 2018-ban ünnepelte 10 éves fennállását, ezt szerették volna egy különleges étlappal megünnepelni. A kiinduló ötlet, a kártya alapú menüsor Palágyi Esztertől, az étterem Michelin-csillagos séfjétől származik. A bővíthető pakli lapjai kétrétegű, felületében finoman strukturált papírból készültek, melyek a kártyajátékoknak megfelelő grafikai elrendezéseket követik. A valódi kártyapapírt idéző lapok nagyobbak a sztenderdnél, de így is kényelmesen illeszkednek a tenyérbe. A kártyalapok frontján az adott fogás fő alkotóeleme szerepel, amit sematikus vonalrajzokkal, virtuóz egyszerűséggel jelenítenek meg. A hátoldalon magyar és angol nyelven olvasható egy rövid leírás a fogásról és annak meghatározó alapanyagáról.

A kártyák használatát az teszi igazán interaktívvá, hogy találunk köztük egy joker lapot, aminek üresen hagyott hátoldalán a séfnek üzenhetünk - írják a hivatalos közleményben. A menü a díj odaítélésével párhuzamosan épp megújul, ezért a Costesnek először csillagot szerző séf, Miguel Vieira visszatérésével új lapokkal bővül. A Ráday utcai étterem szeptember közepén, egy kéthetes felújítás után újranyitja kapuit, és onnantól már bárki kipróbálhatja a díjnyertes paklit.

Mi a Red Dot? A Red Dot olyan nemzetközi elismerés, melyet három fő tervezői területen ítélnek oda, ezek közül az egyik a Brands & Communication. Az 1954-ben alapított díjra ebben a kategóriában idén 8697-en pályáztak, ami a Red Dot alapítója és névadója dr. Peter Zec professzor szerint kivételes versenyhelyzetet és megmutatkozási lehetőséget kínál a szakma képviselőinek.

Forrás: Index


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.