Nincs elég bajuk: lőttek a vendéglátóegységekben bizonyos klímáknak

A vendéglátó üzletekben május 16-tól nem lehet bizonyos klímákat üzemeltetni.

Kormányrendelet tiltja az egyszerű oldalfali split klímák, fan-coilok és a ventilátorok használatát a vendéglátóhelyeken. A vendégtérben csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetőek, amelyek a külső levegő beszívásával működnek, vagy pedig speciális sterilizációra alkalmasak, UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat.

Tilos a belső levegő keringtetése

Május 16-án jelent meg egy kormányrendelet (213/2020.) a Magyar Közlönyben a hűtő- és fűtőberendezések üzemeltetésével kapcsolatban. Ebben az szerepel, hogy a fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel vendéglátó üzletben kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható. A rendelet egyúttal kimondja, hogy vendéglátó üzletben tilos olyan berendezést használni, ami a belső levegőt keringteti. A rendelet harmadik bekezdése szerint kivételt képeznek a tiltás alól azok a helyiségek, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, illetve olyan berendezés is használható, amely a belső levegőt keringteti ugyan, de UV-sterilizáló technológiával ellátott.

A rendelet főszabálya, vagyis a nem külső légbeszívással rendelkező készülékek üzemeltetésének tilalma már a rendelet kihirdetésével egy időben hatályba lépett, a rendelet kivételekre vonatkozó passzusai pedig a kihirdetést követő 15. naptól hatályosak. A rendelet egésze a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) kormányrendelet megszűnéséig hatályos.

Akkor most mit is tiltottak meg?

A kormányrendelet alapján csoportosíthatjuk a berendezéseket a helyiség belső levegőjét keringtető, azt lehűtő készülékekre, valamint a kültérből beszívó, azt lehűtő készülékekre. A legegyszerűbb légkezelő berendezés a szobai ventillátor, amely semmi mást nem csinál, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, ezért a kormányrendelet alapján vendéglátó üzletekben ventillátorok nem használhatók.

Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák. Ezek két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak. A kültéri és a beltéri egység légtechnikailag nincs kapcsolatban egymással. A beltéri egység tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumínium lamelláin, ennek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, ez hűti le azután a belső levegőt ventilátorral szerelt „radiátorokon” keresztül. Mindebből következik, hogy vendéglátó üzletben split klímák és fan-coilok sem használhatók.

Arról, hogy ezek, vagyis az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e fertőzések, például a koronavírus fertőzések terjesztéséhez, megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos belső cirkulációt hoznak létre. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt.

Korábban megjelent a világsajtóban egy modell, ahol egy vuhani fertőzési láncot visszafejtve arra jutottak, hogy a megbetegedések mind egy étteremhez, sőt, annak egyik beltéri légkondicionáló egységéhez köthetőek. A szóban forgó berendezés légáramában ült egy személy, aki már az étteremben tett látogatását követő napon betegség tüneteit mutatta, azok közül pedig, akik a hozzá közel eső berendezés légáramlatában ültek, szintén számosan megbetegedtek.

És mi használható?

A kormányrendelet kimondja, hogy a belső levegő keringtetésével dolgozó készülékek közül be lehet majd kapcsolni azokat (de csak a rendelet kihirdetésétől számított 15 nap után), amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak.  A technológia lényege, hogy egy ultraibolya tartományú fénynyalábon áthaladva a vírusok és baktériumok jelentős része elpusztul. Így a vendéglátó üzletekben UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezés használható.

Tekintettel arra, hogy a rendelet kifejezetten a belső levegőt keringtető berendezések használatát tiltja, vendéglátó üzletben a légcsatornázható, 100 százalékos külső beszívásos berendezés használata értelmezhető megengedett berendezésnek. Ezeknél nincs jelen a helységből visszaszívott levegő, így egy fertőzött személy esetén a többiek „elvben” nem fogják az általa kilélegzett levegőt beszívni, ha persze Ő pont a beszívó anemosztát közelében foglalt helyet.

A teljes cikk itt olvasható el.

 

Forrás: vgf&hkl szaklap


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.