hirdetés

Zöldülő konyha

A konyhában felhalmozódó szemét mennyiségét elsősorban a bevásárlás megreformálásával csökkenthetjük. Ez eleinte alapos felkészülést igényel, de hamarosan mindennapos rutinná válik az új, többször használatos csomagolóeszközök igénybevétele - akár a vendéglátásban is.

hirdetés

Néhány szabály betartása nem csak a hulladékot csökkenti, hanem a pénztárcánkra is jó hatással lesz. Utasítsuk el, amire nincs szükségünk! Ilyen, legtöbbször szükségtelen eszköz a szívószál - ahogy ezt a jelenlegi, zöld lapszámunkban is kifejtettük.

Következő lépésként csökkentsük annak a mennyiségét, amire szükségünk van! Ne vásároljuk túl magunkat, ne rendeljünk túl sokat a szállítótól, hogy ne keletkezzen kidobandó élelmiszer. (Ez a vendéglátásban kissé utópisztikusan hangzik, azonban a kidobandó ételek mennyiségen sokat lehet javítani - akár kisebb ételadagokkal.)

A betétdíjas rendszerekkel körforgásban lehet tartani a sörös- vagy üdítősövegeket, de akár a rekeszeket is, amiben az áruk érkeznek. Használjuk újra, ami már megvan, a műanyag szatyrokat például. Amit nem tudunk visszautasítani, újrahasználni vagy a mennyiségét csökkenteni, azt gyűjtsük szelektíven, hogy újrahasznosítható legyen. A szerves hulladékot komposztáljuk, hiszen ezzel a módszerrel a természetnek értékes anyagot, humuszt gyártunk, mely visszakerül az ökológiai körforgásba.

Tudatosan a boltban

Nagyobb vendéglátóhelyek esetén is előfordul, hogy bizonyos termékeket, például friss pékárut nem rendelnek, hanem pékségben, boltban vásárolnak. Pontos bevásárlólistát írva elkerülhetjük a túlköltekezést és a felesleges élelmiszerek kosárba kerülését. A második lépés mosható vászonzacskók, hálós textilszatyrok beszerzése, melyekkel műanyag zacskó helyett többször használatos tárolókba tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Az átlátszó, könnyű anyagból készült zsákocskákat pékáru elvitelére is használhatjuk, könnyedén rájuk ragaszthatjuk és eltávolíthatjuk a mérés után kapott ármatricákat. Amíg nincsenek speciális eszközeink, nyugodtan vigyük magunkkal az előző vásárlások során felhalmozott műanyag zacskókat, hogy néhány extra vásárlással meghosszabbítsuk rövidke életüket.

Tárolót a kimértnek

A csemegepultnál a sajtot, a húst a felvágottakat lehet saját dobozba kérni. A folyékony tejtermékeket nehezebb csomagolásmentesen vásárolni, de termelőtől rendelve, piacon vagy zero waste boltokban már ezt is megtehetjük. A legjobb, ha a vásárláshoz üveget hordunk magunkkal és ebbe kérjük a tejet, joghurtot. A megvásárolt áruk cipeléséhez vigyünk vászontáskát vagy kosarat.

A választásainkkal minden nap szavazunk. A legjobb olyan cégektől vásárolni, rendelni, amelyek eleve környezetkímélő módszerekkel működnek, minimalizálják saját energiafelhasználásukat és szeméttermelésüket.

(forrás: Gallicoop/turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai