Csak a bor?

3 példa, 3 különböző válasz ugyanarra a kérdésre. Vajon a mai világban elegendő-e, ha a borász apait-anyait belead, csodaszép tételeket készít, és a pince ajtófélfájához dőlve, karba tett kézzel várja a jelentkezőket kóstolóra? 

Vagy érdemes tenni annak érdekében is, hogy ne csak a kínált bor legyen tökéletes, hanem a kóstolás környezete is segítse feledhetetlenné varázsolni a vendégnek az élményt, és azt érezze a látogató búcsúzáskor: ez az a hely, ahová biztos, hogy visszatérek még.

Amikor a minőségi, drágább termék az igazi megtakarítás

A villányi születésű Gere Andrea, az édesapja alapította Gere Attila Pincészet egyik vezetője szerint életük egyik legjobb döntése volt, amikor 2017 nyarán a korábbi kóstoltató helyiséget felszámolták, és hagyták magukat rábeszélni a felkért tervező által – aki Varró Zoltán dizajner volt –, hogy hozzanak létre a szabadban egy pergolás teraszt, valamint a hűvösebb időkre gondolva egy belső kóstolóhelyiséget is rendezzenek be, családias hangulattal, kandallóval, kényelmes fotelekkel. Ahol nemcsak kóstoló programokat, hanem más jellegű eseményeket, például esküvőket, vagy más családi, baráti rendezvényeket is tarthatnak.

„Varró Zoli már az átalakítás megkezdése előtt látta maga előtt, mi hozható ki a szőlősünket körülölelő mesebeli tájból, mi viszont csak a szükséges költség számait láttuk a szemünk előtt, mert az jóval meghaladta azt a plafont, amelyet beterveztünk.” Azonban mivel régóta volt az ismeretség, bizalmat előlegeztünki, és milyen jól tettük. Hiszen a déli borvidék mediterrán hangulata tökéletesen belesimul az általa létrehozott külső, pergolás teraszba, ahol egy különleges dísz igazi dísze a távolban maga a hegy sziluettje, a belső kóstolóteremben pedig azonnal megfogja a hozzánk érkezőket, hogy milyen otthonos, mennyire természetes a sok fával, melegséget ontó kandallóval, a gyönyörű kék árnyalatú ülőbútorokkal.

A berendezés a benti részen bár kényelmes, pihentető és igazi meghittséget áraszt, és bár a klasszikus vonalvezetést idézi, de nem avítt, hanem igazán friss hatást kelt a JAB ANSTOETZ magyarországi képviselete által leszállított fotelkárpitoknak, kanapéhuzatoknak, díszpárnáknak, függönyöknek és asztalterítőknek köszönhetően. És mielőtt bárki rákérdezne, elárulom, azt is, nemcsak szépek ezek a bútorhuzatok, sötétítő, blackout függönyök, hanem immár két éve bírják az elég komoly „kiképzést”. Hiszen körben, az ablakokat éri a függönyöket sok-sok napfény, a terítőkre, fotelekre, kanapékra lefröccsenő vörösbor – mind súlyosan károsító körülmény lehetne. Azonban a függönyök, abroszok, bútorkárpitok mind tisztán tarthatók, könnyen kezelhetők, úgyhogy azt kell mondanom (és üzenem a JAB-nak, akiknek köszönhetőek ezek a termékek): jó ideig nincs szükségünk arra, hogy bármit is felújítsunk, kicseréljünk, pedig egész évben szinte egymás kezébe adják a kilincset a vendégek, az előjegyzési naptárunk év végéig már tavaly megtelt, ráadásul a legtöbb hozzánk érkező, borszerető vendég újra és újra visszatér.

Amikor a „kevesebb mindig több” elv a nyerő

Amint meglátták egy verőfényes januári napon a szombathelyi építőipari cég, a Metal Hungaria Zrt. vezetői a Somló-hegy lábánál, a bazaltsziklák tövében azokat óriásira nőtt hóvirágokat, amelyek virágszőnyegként borították be a bazaltorgona lábát, tudták, megérkeztek: itt kell felépíteni a Kreinbacher birtokot. Így is tettek. És a pezsgőt, bort, jó ételeket, kellemes pihenést jelentő vendéglátó- és szálláshelynek, amit féltő gondoskodással alakítottak ki, nem is lehetett mással, mint ezekkel a különlegesen óriásira nőtt virágokkal emblémaként díszíteni. Ezért díszlenek a tavasz hírnökei mindenütt a bordó és türkiz folyosóval elválasztott két szállásépület 16 szobájában, ahol a falakon, a szőnyegeken, valamint az ágytakarókon mindenütt ott szerepel a hóvirág, a ház jelképeként.

Mivel a Kreinbacher-cég tulajdonosi köre régi és jó kapcsolatot ápol a JAB ANSTOETZ magyarországi képviseletével, meséli Kása Zsolt, a cégnél a beruházásokért felelős szakember, a hegy lábánál átélt hóvirág-sztori után egyértelmű volt számukra, hogy amikor már javában tartott a somlói szálláshelyek kialakítása, a Bakody Katalin által vezetett magyarországi JAB-csoportot kérik fel a Kreinbacher saját belső építészeik által megtervezett szobák textilterveinek megvalósítására és kivitelezésére.

A koncepció témája a pezsgészetet és borászatot körülvevő természet volt: a „kevesebb mindig több” elv alapján az egyszerűen szép és nemes anyagok, textilek mellett tették le a tervezőcsapattal közösen a voksukat. Egyfajta vidéki urbanista hangulatot akartak létrehozni mind a vendégszobákban, mind a különböző vendégterek területén. A szőnyegek, függönyök, ágytakarók naturálisan egyszerűek és szépek lettek, sok-sok természetes gyapjú felhasználásával készültek, és 2015 nyarán, amikor mindez megvalósult – szinte forradalmian előremutató, a maga puritán nemes egyszerű szépségében Magyarországon egyedülálló megoldás született.

Azóta a kor igazolta, a somlói Kreinbacher házatáján jól döntöttek az építkezések kezdetén: a vendégvisszajelzések alapján egyértelmű, hogy a hozzájuk járó és visszajáró vendégek nagyon szeretik a szobák berendezéseit, bennük a hangulatos, a természet közelségét hirdető textilmegoldásokkal. A többségében (80-85%) hazai vendégkör nemcsak télvégén szeret a hóvirágok közelében pezsgőt, bort kóstolni a fine dining ételsorok mellé, és utána nyugovóra térni a gyapjúszálakkal átszőtt függönyök, szőnyegek körében, hanem az év 365 napján egyre többen keresik fel Somlón a Kreinbacher Birtokot, hogy magukba szívják, lássák és kóstolják a páratlan élményvilágot, és csodálják az örök hóvirágok birodalmát.

Amikor a szigorú irodai környezetet felváltja a naturális, földszínű világ

A Balaton déli csücskénél, Kéthelyen fekszik egy álomszép adottságokkal megáldott szőlőterület és hozzá a legmodernebb technológiát felvonultató pincészet, ez a Kristinus Borbirtok. Ahol Simon Kornél marketing és hostvezető vezetésével csapata dacolva a koronavírus egyre közelgő veszélyével állnak a márciusi időszakban is nap mint nap helyt. Hiszen nincs mese, a szőlősben a metszést követően itt az ideje a huzalozási munkáknak, valamint a pincészetben a tartályok, hordók megfelelő, időben történő kezelésének, valamint a palackozóüzemrésznek továbbra is mennie kell.

Miközben tehát a helyi vezető a kinti világban a szőlősorok szépülését figyeli, valamint épp megérkezik a pincékben lévő munkák felügyeletéből, eközben mondja el, szerencsére 10 vendégszobájuk átfüggönyözését, valamint a konferenciaterem zord, irodafüggönyeinek lecserélését épp akkorra sikerült befejezniük, mielőtt még a járvány kitört.

A JAB ANSTOETZ magyarországi kirendeltségétől rendelt és megvásárolt termékekkel várhatják tehát már a járvány sötét fellegének messzire vonulását, és a jó idő beköszöntével a hozzájuk érkező, borszerető vendégeket. Konferenciatermükben – amelyet gyakran bérelnek ki kisebb-nagyobb családi, baráti rendezvényekre, esküvőkre is a környékről vagy távolabbról – csodásan mutat az a prémium minőségű, sötétítő függöny a JAB kollekciójából, amely a rigorózus, szigorú irodai hangulatot árasztó előzőt váltotta föl. A vendégszobákba pedig naturális, világos földszínű textilek kerültek az ablakok elé, és a törtfehér, természetes színvilág betölti élettel a korábbi egyszínű, fehér függönyök által kissé sterilre emlékeztető vendégteret.

Forrás: Turizmus Online


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.