hirdetés

Folytatódott a trend: Kevesebb vendégéjszaka, több bevétel

2019. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,4, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 4,5%-kal csökkent, a belföldivendég-éjszakák száma 0,4%-kal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 4,7%-kal emelkedett.

hirdetés

2019. júliusban az előző év azonos hónapjához képest: A külföldi vendégek száma 2,4, a vendégéjszakáké 5,4%-kal csökkent. A szálláshelyekre érkezett 687 ezer vendég közel 1,9 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban csökkent. A vendégéjszakák felét a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, 23%-át a Balatonnál töltötték a külföldi vendégek.

A belföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 1,5%-kal volt kevesebb. A vendégszám 846 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a panziókban és a kempingekben nőtt, a szállodákban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban mérséklődött. A belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió, ahol közel háromszor annyi éjszakát töltöttek el, mint a második legkedveltebb területen, Észak-Magyarországon.

 

A szállodák szobakihasználtsága 71,7% volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 4,7%-kal (62 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5%-kal (40 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 4,8 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, amely 45%-os növekedést jelent.

2019. július 31-én az előző év azonos időpontjához képest: 131-gyel kevesebb, 3406 kereskedelmi szálláshely 97 ezer szobával és 343 ezer férőhellyel működött.

2019. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,5%-kal csökkent, összesen 17,4 millió volt.

A külföldi vendégek 0,6%-kal (8,6 millió), a belföldi vendégek 0,4%-kal (8,8 millió) kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 59,5%-ra mérséklődött. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,0%-kal több, 300 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai