Légies elegancia és 21. századi luxus ötvözete a Párisi Udvarban

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb budapesti műemléképület felújításának részletei mellett eddig kevesebb figyelmet kapott a megújult Párisi Udvar, mint ötcsillagos butikhotel működése. Egy hónappal a nyitás után bejártuk a századfordulós eklektikus és orientalista díszítéseket letisztult, minimalista eleganciával ellensúlyozó, a hangulatot észrevétlenül támogató technológia révén 21. századi luxussal hívogató házat.

A júliusi aszfaltizzasztó hőségből belépve igazi felüdülést jelent a Párisi Udvar Hotel Budapest, és nem a légkondícionálás miatt. A Petőfi Sándor utca felől érkező vendégek a recepcióhoz, míg a Ferenciek tere felől belépők rögtön a kávéházi részbe jutnak.  A zaklatott hétköznapokból kiszakadni vágyó fővárosiak számára is nyitott Párisi Passage Café & Brasserie étterem - amely egyben a szálloda étterme is - egy másik, lassabb korba repíti vissza a betérőket. Az eredeti pompájába visszaállított historizáló stílusú, arab, mór és art nouveau jegyeket hordozó épület egyik leglátványosabb része épp a passzázs, amelynek két kristálykupolája alatt nappal megidézik a századforduló kávéházi hangulatát, este pedig bárként üzemel, ahol kézműves koktélokkal lazíthatnak a vendégek egy hosszú nap után. Közben pedig a díszes majolika csempékben, muránói üvegmozaikokban, lenyűgöző vasszerkezetekben és az oszlopfőkön lévő szobrokban gyönyörködhetnek.  

Az étterem berendezéséért és a századfordulós hangulat 21. századi luxussal ötvözött összhangjának megteremtéséért a Blue Skye Hospitality és Henry Chebaane felelt a Mellow Mood Hotels által üzemeltetett, az amerikai Hyatt Hotels Corporation „The Unbound Collection by Hyatt” márkájához tartozó butikhotelben. Elsősorban a bézs, arany, bronz színekkel, anyagokkal és a bútorszövetek textúrájával játszva el is érte a kívánt hatást. Az étterem egy látványkonyhával is rendelkezik, amely a félemelet alá eldugva inkább a letisztult modern eleganciát képviseli, azonban a passzázson átsétálók számára alig feltűnő, mivel a műemlék részek lenyűgöző részletgazdagsága elvonja róla a figyelmet. Ehhez igazodik az art nouveau stílusú étlap is, az étterem pedig a nemzetközi gasztronómiát vegyíti a magyar konyha különlegességeivel.  

Exkluzív rendezvényterek

A félemeleten található a hotel vezetőségének irodái mellett a 78 négyzetméteres, multifunkcionálisan használható Budapest Salon, a hotel 4 konferencia és rendezvényterületének  egyike. Különlegessége, hogy egyik fala szinte teljes egészében a passzázsra néz. A hotel összesen 300 négyzetméternyi rendezvénytere konferenciák, workshopok és egyéb társasági rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A legkülönlegesebb mind közül kétségkívül az egy emelettel fentebb található, hexagon alakú, a luxfer-prizma kristálykupola fölött elhelyezkedő Párisi Salon. A hatszög alakú 93 négyzetméteres terem diszkrét eleganciáját támogatandó a folyosói textil tapétákon, helyenként a szőnyegeken is visszaköszön a méhsejt minta, illetve az okostükörrel felszerelt lifttel szembeni vasoszlopokon az eredeti építtető Belvárosi Takarékpénztár méhecske szimbóluma. A rendezvények szüneteiben pedig a Ferenciek terére, illetve a Gellért-hegyre nyíló kilátásban gyönyörködhetnek a látogatók.

Ugyancsak ezen a szinten található a két másik, 28-28 négyzetméteres, ám összenyitható rendezvényterem, a Milan és a Vienna Salon, amelyek a passzázs feletti tetőteraszra néző folyosóról nyílnak. A rendezvényhelyszínként is funkcionáló belső terasz különlegessége a növények teremtette oázis mellett az egyik falát adó, Róth Miksa munkáival díszített, a felújítás eredményeképp megtisztított, és a restaulás eredményét védendő, üveggel pagodaszerűen leburkolt központi kupola. Mindez oldja az épület közepén lévő terasz bezártságát.

 

Egyedi szobák és lakosztályok

 A hotelszobákhoz vezető folyosón sétálva a vendégek megcsodálhatják Budapest első liftjének Zsolnay kerámiákkal és szecessziós mintákkal díszített liftházát, melyet megtartottak a felújítás során, igaz, nem eredeti funkciójában. Majd, a beruházás során lefedett Poligon udvarba érve a számtalan mór stílusú, türkiz Zsolnay csempével szegett ablakot, és a műemlék lépcsőházat. Az udvar egyébként új funkciót kapott, a prémium kategóriájú szobák vendégei térítés ellenében, míg a lakosztályok és rezidenciák lakói térítésmentesen használhatják akár üzleti tárgyalások színtereként is a süppedős mélyzöld fotelekkel berendezett, privát recepcióval, reggelivel és a minikonyhában napközbeni étel-italfogyasztással hívogató Club Lounge-t. A szállodai lobby-tól egyébként a lépcsőház szobakártyával nyitható üvegfala szeparálja el ezt a prémium szolgáltatást nyújtó részt.

A passzázs lobbijából a látogatók két felvonóval vagy a díszes, egyedi, kettős lépcsőházon keresztül érhetik el a szállodai szobákat öt szinten. A szobák nagy része a belső udvar köré szerveződik. A passzázs látványorgiáját időtlen, letisztult elegancia, és a modern technológia diszkrét jelenléte ellensúlyozza a szobákban és a lakosztályokban.  Alapszínként a fehér, a bézs, és a fekete dominál, amit a Zsolnay zöld, az arany, ezüst, illetve a szürke különböző árnyalatai hangsúlyoznak. A 110 egyedileg berendezett szoba, illetve lakosztály és rezidencia a Hyatt lánc előírásainak megfelelten felszereltek, és tágasak. Az egyedileg szabályozható légkondicionáló, a wifi, a vendégek eszközeivel párosítható LCD tévé, a laptop méretű széf, a beépített usb csatlakozók, a minibár, a Nespresso kávégép éppúgy alapfelszereltségnek számít, mint a különálló íróasztal, a fürdők márványborítása, az egyénileg szabályozható japán WC-k, a hajszárító, köntös, papucs és a luxus kozmetikumok.

A vendégek komfortérzetét tovább fokozzák a világos bútorok és textilek, a hatalmas tükrök, és az okosan tervezett - sokszor a természetes fényre építő - világítás, mivel optikailag tágítják a teret, és légiessé teszik a berendezést, még akkor is, ha King Size, vagy Super King Size ágyak állnak is a szobákban. A hexagon minta a szőnyegeken, tapétákon és bútorokon is visszaköszön.

A standard szobák 24-36, a deluxe szobák pedig jellemzően 36-42 négyzetméteresek. A 24 órás szobaszerviz minden szobához elérhető. Emellett több szoba is parkettával burkolt, így az allergiások számára is kínálnak alternatívát.

A hotel 18 lakosztályából mi az építtető nevét viselő Brudern lakosztály kényelmével ismerkedtünk meg. A 87 négyzetméteres, tárgyalóval, nappalival és külön étkezőhelyiséggel felszerelt lakosztály a Ferenciek terére néző ablakainak köszönhetően mindig világos. A hálóban a parkettába épített éjszakai vezetőfény ugyancsak a vendégek kényelmét szolgálja, ahogyan a fürdő okostükrei is. A falakon Tóth Ágnes képzőművész a hotel számára készített egyedi képei láthatóak.

A tetőszinten a főhomlokzattól visszahúzott rezidencia-ráépítés készült, melynek páratlan, a városra és a Gellért-hegyre néző panorámája, tágas új terei ideálisnak bizonyultak két összenyitható, tetőteraszos elnöki lakosztály kialakítására. Homlokzata az utcai homlokzat mívességét, anyagszerűségét idézi kortárs szellemben. A kisebb, 130 négyzetméteres Budapest Rezidencia két hálószobával, nappalival, valamint privát spa részleggel felszerelt.

 A nagyobb, hatszög alakú Paris Rezidencia 290 négyzetméteren biztosít luxuskörülményeket a pihenéshez. Hatalmas, kék-ezüst-törtfehér színvilágú nappalija mellett a három hálószoba egyaránt a privát tetőteraszra néz, és mindegyikhez saját, márványborítású fürdő tartozik. Különlegessége, hogy a közepéről a Club Longe-ra nézhetnek le a lakók, az udvar köré épített lakosztály részben egyedi gyártású türkiz Zsolnay csempékkel burkolt körfolyosója pedig természetes fényt kap emiatt. A lakosztály konyhája és a privát spa részlege a tetőterasszal átellenben, az épület belsejében kapott helyet.

 

Felüdülés a testnek

Az épület adottságai miatt a nap minden szakaszában elérhető csúcstechnológiát felvonultató fitnesz részleg mellett egy kisebb alapterületű, ám minden igényt kielégítő spa-t alakítottak ki. Itt három, test- és arckezeléseket, körömápolást és Adrian Feller és Janssen kozmetikumokkal biztosított  szépészeti szolgáltatásokat kínáló kezelőhelység mellett  infraszauna, finnszauna, gőzkabin, jégkút, hidromasszázs várja a lazítani kívánó vendégeket.

 

 


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.