hirdetés

Szálloda lesz egy józsefvárosi műemlék helyén

Egy önkormányzati képviselő szerint sem a hatóságok, sem a beruházó nem kommunikál az ellenzéki önkormányzattal, egy szakértő szerint jogellenes volt a védettség megszüntetése.

hirdetés

Megszüntették egy 130 éves józsefvárosi épületegyüttes műemléki védettségét egy ingatlanberuházás kedvéért – írja az Átlászó. A szóban forgó Heinrich-udvar átépítését május elején egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette, így az építkezésnek az ellenzéki irányítású kerületben érvényes helyi építési szabályokat sem kell figyelembe vennie. Egy főként szállodai, kisebb részt lakófunkciójú együttest akar itt megvalósítani a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. az Átlátszó információi szerint. Ez az egykor védett épületegyüttes udvari szárnyainak teljes bontásával jár, azaz a Heinrich-udvar megszűnik udvar lenni. Helyére hatalmas belső szárnyakat emelnének. Sem az épület tervezője, sem a befektető nem válaszolt az Átlátszó megkeresésére.

Egy 117 szobás hotelt, és 218, döntően airbnb-zésre alkalmas lakást húznak fel a helyszínen. – írta Sátly Balázs (LMP) józsefvárosi önkormányzati képviselő május 1-i Facebook-bejegyzésében a beruházásról. Sátly az Átlátszónak nyilatkozva azt is kifogásolta, hogy az ügyről egyáltalán nem kommunikált az ellenzéki önkormányzattal sem az örökségvédelmi ügyeket felügyelő Miniszterelnökség, sem a hatóságként eljáró illetékes kormányhivatal, sem a beruházóként érintett ingatlanfejlesztő cég.

Egy neve elhallgatását kérő szakértő arról nyilatkozott a lapnak, hogy jogellenesen szüntették meg az épület műemléki státuszát: az épületegyüttes ma is megvan, épen és hiánytalanul, pontosan olyan állapotban, amilyenben védettnek nyilvánították egy évtizede. A szomszédos épületek tulajdonosai arról nyilatkoztak, hogy az épület udvarán tervezett új, magas ház teljesen elveszi majd a fényt a lakásaiktól. Józsefvárosnak ezen a részén – az úgynevezett Palotanegyedben – tavaly szigorodtak a beépíthetőségi szabályok, de ennek az ingatlanprojektnek még az új szabályozás érvénybe lépése előtt beadták a terveit. Annak ellenére kaptak zöld utat, hogy korábban éppen műemlékvédelmi okokra hivatkozva egyszer már elutasította a Miniszterelnökség a beruházást.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Elfogadják-e a vouchert az utasok, vagy a pénzüket kérik vissza?

Kiadónk társoldalai