hirdetés
hirdetés

A Lufthansa-csoport képében érkezik a veszteséges airberlin megmentője?

2017. március 26-tól, a nyári menetrend kezdetével az airberlin 40 gépét bocsátja a Eurowings és az Austrian Airlines rendelkezésére, 38-at wet-lease alapú együttműködés keretében — tudtuk meg szerdán az airberlintől és a Lufthansától.

hirdetés

Az erről szóló szándéknyilatkozat értelmében 35, Airbus A320-as és A319-es kerül a Lufthansa-diszkont Eurowings-hez, míg 5 ugyanebből a két típusból az — amúgy pilótahiánnyal küszködő — Austrian Airlines-hoz, hét németországi, bécsi és Palma de Mallorca-i bázissal. A gépek az illető légitársaságok színeiben, de airberlin személyzettel repülnek, illetve a karbantartást szintén az Etihad-partner berliniek végzik. Amennyiben hatályba lép, a megállapodás 6 évre szól majd. Végleges döntés ez év végén várható. A Eurowings a lépéstől pozíciói erősödését várja az európai diszkont piacon. Mint arról korábban beszámoltunk a Germanwings helyét átvevő Eurowings célja nem kevesebb, mint — a Ryanair és az easyJet mögött — Európa 3-as számú diszkont légitársaságává válni.

Az airberlin nem ok nélkül kötné meg a fenti megállapodást. Szintén szerdán érkezett a hír, mely szerint a oneworld szövetségi tag, 29,21%-ban Etihad Airways-tulajdon légitársaság  hosszú távú növekedése érdekében átszervezné jelenlegi 127 gépet számláló flottáját. Elsősorban Berlinből és Düsseldorfból a nagy forgalmú útvonalakra — Skandinávia, Olaszország és Kelet-Európa — koncentrálnának egy 75 gépes flottával, melyből 17 darab nagy hatótávolságú, A330-200-as lenne. A típusból jelenleg 14 üzemel az airberlinnél. A darabszám növelése jelenti a hosszú távú desztinációk számának növelését, különös tekintettel az Egyesült Államokra. A flottából „repülnének” a keskeny törzsű Boeingok, marad 40, az Airbus A320-as családba tartozó típus és 18 turbólégcsavaros Q400.

Szintén nagyobb figyelmet fordítana a légitársaság a szabadidős utaztatásra, melyet önálló üzletágként kiszervez. Erről egyelőre bővebbet nem tudni.

A Lufthansa-csoport részére személyzettel együtt bérbe adandó gépekkel az évek óta - három év alatt 1,2 milliárd eurónyi — veszteséget termelő airberlin vélhetően kemény, a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások elébe néz. Korábban kiszivárgott hírek szerint több mint 8000 fős dolgozói létszámát az átszervezés következtében mintegy ezer munkavállalóval tervezte csökkenteni az airberlin.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai