Elindította Budapest-Dubaj légi járatát az Emirates

Október 27-én landolt az Emirates Airlines első közvetlen, menetrendszerinti légi járata Budapesten, amely mostantól naponta köti össze hazánkat az Egyesült Arab Emírségekkel.

Az emirátusokbeli légitársaság keddtől naponta közlekedtet Budapest és Dubaj között egy Airbus A330-200-as gépet, amely 276 utast tud szállítani.

Thierry Antinori, az Emirates kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a magyar piacon a leggyorsabb és a legkényelmesebb ajánlatot adják a kelet felé utazóknak, így a turizmus fellendítésében is szerepet kaphatnak. Kitért arra, hogy a budapesti járaton is lehetséges a kapacitások további bővítése, s nem aggódnak a foglalási adatok miatt. Jelezte, hogy a gépek 12 tonna áru szállítására is alkalmasak.

Elmondása szerint azért esett Budapestre a választásuk, mert például jobb ajánlatot tudnak adni, mint a versenytársak és ezekből következően rentábilis lehet az útvonal.

Balogh Csaba, a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium helyettes államtitkára azt mondta, a dubaji légitársaság megjelenése része a keleti nyitás politikájának, és kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy az öböl-menti térség befektetői és turistái felfigyeltek a magyar piacra, ami a bizalom jele. Hozzátette: a légitársaság nem csak járatot, hanem szolgáltatási központot is nyit az országban, ezzel 300 új munkahelyet hoz létre. Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, a repülőtérnek fontos, hogy a világ legjobb légitársaságai jelen legyenek Budapesten és az Emirates a légi ipar egyik meghatározó szereplője.

Fontosnak nevezte, hogy a repülőgépek légiáru-szállításra is alkalmasak, mivel ez is segít a Budapest Airportnak abban, hogy az áruforgalom is tovább növekedjen.

Az Emirates budapesti járatának megnyitása egybeesik a légitársaság új Ügyfélszolgálati Központjának holnapi megnyitójával, amely további 300 munkahelyet teremt a magyar fővárosban. Ez több millió dolláros, hosszú távú beruházást jelent a magyar gazdaságba, amely az új járatnak köszönhetően létrejövő új munkahelyeken felül további, jelentős gazdasági előnyökkel jár. A Dubaj és Budapest közötti prémium kategóriás repülőjárat az előrejelzések alapján évente mintegy 200.000 utast hozhat a Budapest Airport számára, és további 250 munkahelyet teremt a repülőtéren, illetve a magyar idegenforgalomban.

Az Emirates Dubajba közlekedő, Airbus A330-200 típusú repülőgépeinek fedélzetén az első osztályon (Business Class) 27, a turistaosztályon (Economy Class) pedig 251 ülés található. A téli menetrendi időszak során az EK 111 számú járat reggel 8:20-kor száll fel Dubajból, és délelőtt 11:35-kor érkezik meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az EK 112 számú járat délután 3:05-kor indul Budapestről, és este 11:30-kor landol a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren (az összes időpont helyi idő szerint van megadva). Az Airbus A330-200 rakterében 12 tonna légi áru szállítására is lehetőség van, az Emirates SkyCargo révén.

A Dubai – Budapest légi járat turisztikai jelentősége vitathatatlan, ezért már az első járattal hazánkba érkeznek a térség legjelentősebb médiumainak (televízió- és rádiócsatornák, valamint a legolvasottabb napilapok) újságírói az MT Zrt. szervezésében. A légi társasággal folytatott együttműködés keretében ezt még további öt tanulmányút követi ebben az évben, melyekre Ausztráliából, Indiából, Abu-Dzabiból, Szaúd-Arábiából és a csendes-óceáni térségből jönnek hazánkba újságírók és utazási szakemberek.

A társaság már négy éve dolgozik azon, hogy az olyan új, feltörekvő küldőpiacokon, mint az Arab-térség országai, Magyarország turisztikai kínálata is megjelenjen.

Az arab országokban első lépésként az érintett piac sajátosságait, gazdasági és turisztikai jellemzőit tárta fel az MT Zrt., majd 2011-ben megkezdődött a szakmai kapcsolatok építése. A térségen belül a következő országokra és a bennük rejlő turisztikai potenciál kiaknázására koncentrál a társaság: Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar.

Magyarország 2011. óta minden évben megjelenik a térség legnagyobb utazási vásárán az Arabian Travel Market-en Dubaiban, ahol a Magyar Turizmus Zrt. szakemberei rendszeresen folytattak tárgyalásokat az Emirates járatfejlesztési vezetőivel. A megbeszélések központi témája a közvetlen légi járat indításának lehetősége és az ennek alátámasztására készítendő szakmai háttéranyagok biztosítása volt. Emellett több vásáron szerepel a nemzeti turisztikai marketingszervezet szolgáltatókkal közösen Abu Dhabiban és Rijádban.

A kiállítási megjelenések mellett fontos szerep jut a térségből érkező újságírók, illetve szakemberek számára szervezett tanulmányutaknak, továbbá a több országot érintő roadshow-knak, melyek célja Magyarország bemutatkozása a térségben. A magyar turisztikai kínálat piacra vitelét az MT Zrt. arab nyelvű honlapja és turisztikai kiadványa is segíti.

Mint ismeretes, az MT Zrt. B2B piacként kezeli az Arab-öböl térségét, vagyis olyan területként, ahonnan nézve Magyarország távoli, egzotikus úti cél, ezért a turisták kevesebben, és jellemzően szervezetten, azaz utazási irodákon keresztül érkeznek. Ezekben az országokban az MT Zrt. elsősorban az utazásszervezők megnyerésére helyezi a hangsúlyt. A Közel-Keleten kb. 6000 utazási irodát, illetve utazásszervezőt tartanak számon, amelyek kb. 60%-a három országban – Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom – koncentrálódik, és többnyire kisebb helyi irodaként működik. Az Öböl-menti országok nagyobb utazási vállalatai főként üzleti csoportok utaztatásával foglalkoznak, szélesebb körű szolgáltatásokat is nyújtanak, és kifejezetten stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek.

A közel-keleti országok turizmusáról az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) 2011-ben publikált utoljára tanulmányt. Ebből kiderül, hogy az Öböl-menti országok küldőpiaca a világ egyik legnagyobb növekedési ütemű piaca. Utazói számára Európa könnyen megközelíthető, nem túl drága, elsősorban nyári úti cél. A térségből érkező turisták rendkívül igényesek, személyre szabott szolgáltatásokat várnak és alaposan feltérképezik előzetesen az úti célt. Jellemzően sokat költenek, és gyakran visszatérnek a korábban felkeresett desztinációba, amennyiben annak szolgáltatásaival elégedettek voltak. Rendszerint családdal, vagy nagyobb baráti társasággal indulnak útnak, és hosszabb időt töltenek el egy-egy célterületen. Az európai országokat – az eltérő környezet és atmoszféra élvezete mellett – azért is kedvelik, mert a társadalmi státuszhoz egyre inkább hozzátartozik az európai utazás. A tanulmány szerint a világon több mint 36 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak a közel-keleti országokból 2010-ben. Az utazások mintegy 25%-a irányul a saját régión kívülre és a régión kívüli utazások hozzávetőleg 45%-a, tehát több mint 4 millió utazás célja Európa.

A Turisztikai Világszervezet legfrissebb, 2014. augusztusi World Tourism Barometer kiadványa szerint az arab országok utazóinak turisztikai költése évről évre dinamikusan nő:

Az Egyesült Arab Emírségek jelenleg a 18. helyen szerepel a legtöbbet költő országok világranglistáján: 2000 és 2013 között az országból külföldre utazók közel meghatszorozták turisztikai kiadásaikat, 3 milliárd dollárról 17,7 milliárd dollárra növelve azt. Szaúd-Arábia utazóinak nemzetközi turisztikai költése 2013-ban szintén 17,7 milliárd dollár volt. Ugyanez az adat Kuvait esetében 10,4 milliárd, Katar esetében pedig 6,6 milliárd dollárt tett ki.

A mai napon elindított járat nem csak a közvetlenül érintett desztinációból hozza a vendégeket hazánkba: az Öböl menti országok mellett számos más közel-keleti, ázsiai, afrikai, és csendes-óceáni küldőpiac utazói is könnyebben elérhetik a magyar fővárost, a dubai átszállási lehetőségnek köszönhetően.

Forrás: MTI / Magyar Turizmus Zrt. / Budapest Airport


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.