hirdetés
hirdetés

Kedves Turisták! A Duna tetőzött

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a bel- és külföldi turistákat az árvízről tájékoztatja.

hirdetés

Legfrissebb hírek szerint a Duna vasárnap és hétfőre várt budapesti tetőzése megtörtént. Az elkövetkezendő időszakban a vízállás csökkenése várható.

A rakpartok nagy részének víz alá kerülése miatt csak Pesten keresztül lehet eljutni Dél-Budáról Észak-Budára.

A Lánchíd és a Margit híd között a Fő utca és a Bem rakpart, illetve az Árpád fejedelem útja belső szakasza csak a hatóságok és a buszok számára járható.

A 11-es, a 39-es és a 111-es buszok átmeneti végállomása a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán tér lett.

A Hegyalja úton rendkívüli buszsávot jelölnek ki az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig a belváros irányában. A Hegyalja úton emiatt csak egy sáv lesz járható az Erzsébet híd felé, az intézkedés célja a 8-as, 112-es és 239-es autóbuszok előnyben részesítése.

Az M2 metró vonatai továbbra sem állnak meg a Batthyány téren, a H5-ös hév vonatai pedig a Margit hídi felszíni állomásig közlekednek Békásmegyer és Szentendre felől. M2 jelzéssel állomáspótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér – Batthyány tér – Fő utca – Clark Ádám tér útvonalon, minden érintett megállóban megállva.

A H5-ös hév a Margit híd felszíni állomásig közlekedik Békásmegyer és Szentendre felől. H5 hév-pótló autóbuszok közlekednek a Szentlélek tér – Margit híd budai hídfő Széll Kálmán tér útvonalon; a pótlóbusz a Margit híd budai hídfőjénél a Török utca – Margit körút kereszteződésnél áll meg. 

A 19-es és 41-es villamos a déli végállomásuktól a Széll Kálmán tér M végállomásig közlekedik, a Szent Gellért tértől a Krisztina körút felé, a 18-as villamos vonalára terelve. Mindkét irányban kimaradnak a Döbrentei tér, Clark Ádám tér, Halász utca és a Batthyány tér M+H megállók. A Szent Gellért tértől a módosított útvonalon közlekedő 19-es és 41-es villamosokra a 18-as villamos alábbi megállóiban lehet felszállni mindkét irányban: Döbrentei tér, Dózsa György tér, Krisztina tér, Mikó utca, Déli pályaudvar, Széll Kálmán tér metró végállomás.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása alapján átmeneti P+R parkoló fog működni a BAH-csomópont szomszédságában (a Jagelló úton található parkoló). Akik autó helyett a közösségi közlekedést választják, 350 Ft/nap áron tudnak parkolni, amelyet az Önkormányzat hétfőn, kedden és szerdán biztosít.

A Katasztrófa-védelemmel egyeztetve, Tarlós István főpolgármester utasítása nyomán június 9-én vasárnap 16 órától a Budapesti Közlekedési Központ díjmentes utazási lehetőséget biztosít a fővárosi közösségi közlekedési és a BKK által felügyelt agglomerációs járatokon a mentési munkálatokban részt vevő, sárga színű, katasztrófa-védelmi karszalaggal rendelkezők számára. A karszalaggal rendelkező személy a fővárosi és agglomerációs, BKK által megrendelt autóbusz, villamos, trolibusz, fogaskerekű, metró és hév járatok teljes hosszán díjmentesen utazhat. Az utazás során a karszalagot be kell mutatni az ellenőrzést végző személynek.

A Duna áradása számos a Budapest Kártya által nyújtott szolgáltatási csokorban is felelhető, és a turisták által látogatott intézmény működését is korlátozza. A Vasarely Múzeum előre nem látható ideig zárva tart, azonban a Budapesti Történeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum, az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum működése jelenleg is zavartalanul folyik. A BGYH Zrt kezelésébe tartozó Dagály Termálfürdő, Király Gyógyfürdő, Palatinus Strandfürdő, Lukács Gyógyfürdő és Rudas Gyógyfürdő átmenetileg nem üzemel. A Széchenyi Gyógyfürdő, a Gellért Gyógyfürdő, a Csillaghegyi, Római és Paskál Strand jelenleg is várja a szórakozni vágyó turistákat. A Duna vizén hajós városnéző szolgáltatások a soha nem látott vízállás miatt szünetelnek.

A Margit Szigeti Szabadtéri Színpadon jelenleg nincsenek előadások a Margitsziget lezárásából kifolyólag, az első előadás a szigeten június 28-án a Spartacus című darab lesz.

A Duna pesti és budai partjain nincsenek veszélyben a szállodák. Fennakadás nélkül várják vendégeiket az art’otel Budapest, a Lánchíd 19 Hotel, a Budapest Marriott, a Sofitel Budapest Chaine Bridge, az InterContinental Budapest, de a Danubius Helath Spa Resort Helia, illetve az Aquincum Hotel is zavartalanul üzemel. Ezzel ellentétben felfüggesztették működésüket a Római-parti szállodák, a Holiday Beach Budapest, Alfa Art Hotel, Budapest Lido Hotel is. A vendégeket más szállodákba költöztették.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai