hirdetés
hirdetés

Székesfehérvár visszakéri a börgöndi repülőtér területét

Székesfehérvár önkormányzata visszakéri a börgöndi repülőtér területét a Biggeorge's-NV Zrt.-től, miután évek óta nem kezdődött el a terület fejlesztése - erről a pénteki közgyűlésen született döntés.

hirdetés

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a zárt ülésen meghozott döntéssel kapcsolatban elmondta: évek óta nem történt semmilyen érdemi előrelépés a repülőtér ügyében, az építkezést el sem kezdte az Alba Airport Kft. Az önkormányzat tovább folytatná a befektetővel megkezdett tárgyalásokat, peren kívül szeretnének megállapodni és elkerülnék az évekig tartó pereskedést.

Hangsúlyozta, azt kérik a Biggeorge's-NV Zrt. befektető cégtől, hogy a repülőteret és a mellette ipari parkká átminősített területet térítésmentesen adja vissza. Ez egyben a felek közötti elszámolást is jelentené, vagyis nem lenne további követelésük egymással szemben. Hozzátette: amennyiben nem sikerül megegyezniük, akkor megteszik a szükséges jogi lépéseket, elsősorban az elmaradt beruházás miatti kötbérigényt kívánják érvényesíteni.

A polgármester hozzátette: lehetőséget adnak a befektetőnek arra, hogy a közgyűlés előtt kifejthesse álláspontját. A területtel kapcsolatos elképzeléseikről nem nyilatkozott, arról majd az önkormányzat tulajdonosként később döntene.

Az MTI szerette volna megszólaltatni az üggyel kapcsolatban a befektető céget is, ám a Biggeorge's-NV Zrt. részéről Nyíri Viktort nem sikerült telefonon utolérni.
A börgöndi repülőtér egy korábbi katonai repülőtér helyén, összesen 300 hektárnyi területen valósult volna meg az eredeti tervek szerint mintegy 15 milliárd forintos költséggel. 2008 szeptemberében arról tájékoztatta a Biggeorge's-NV Zrt. az MTI-t, hogy megindulhat az építkezés az Alba Airporton, miután a nemzetközi repülőtér megkapta a jogerős létesítési engedélyt. Az akkori tájékoztatás szerint 2010 első felében nyílt volna meg a nemzetközi repülőtér, amely elsősorban fapados és charter gépeket szolgált volna ki.

A cég eredeti tervei szerint az Alba Airport lett volna Ferihegy után az ország második legnagyobb légikikötője. A jobb kihasználtság és a biztosabb megtérülés érdekében a légikikötő mellett mintegy 110 hektáron üzleti és ipari parkot létesítettek volna. A repülőtér egy korábbi nyilatkozat szerint üzembe helyezésekor 300, a második ütemben tervezett logisztikai bázis és technológiai park létrehozását követően további 700 munkahelyet biztosított volna.

Az Alba Airport részben a székesfehérvári és az abai önkormányzat, illetve a Biggeorge's-NV Zrt. tulajdona.

Az Alba Airport Kft. szerint nem felelősek a repülőtér-építés késedelme miatt

Az Alba Airport Kft. és Székesfehérvár önkormányzata között a börgöndi repülőtérrel kapcsolatos szerződés teljesítése során összetett jogi helyzet alakult ki, amelyről az érintett felek véleménye eltérő. A beruházó Alba Airport Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt közös álláspontot alakítson ki az önkormányzattal - szögezik le a közleményben.

Hozzáteszik: a légtér kijelölését tartalmazó jogszabály jelentős késedelemmel született meg, ami vis maior helyzetet alakított ki, valamint Székesfehérvár önkormányzata is elmulasztott bizonyos szükséges hozzájárulásokat megadni, amelyek a projekt megvalósításának megkezdését akadályozták.

A csúszás eredményeként az Alba Airport megvalósításának lehetősége a gazdasági válság és a Malév végzetes meggyengülése, majd csődje, valamint az ebből következő piaci változások (Ferihegy I. terminál bezárása) időszakára tolódott, mely időszakban az építkezés finanszírozása kormányzati támogatás nélkül nem megvalósítható - áll a közleményben.

A beruházás előkészítése eddig nagyságrendileg kétmilliárd forintba került, és a cég megszerezte azt a mintegy 100 engedélyt, beleértve a kiviteli terveket, amely egy nemzetközi repülőtér létesítéséhez szükséges. Az Alba Airport Kft. és tulajdonosai továbbra is meg vannak győződve arról, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára állását követően a nem túl távoli jövőben Magyarország második legnagyobb repülőtere jöhet létre Börgöndön, amely jelentősen hozzájárulhat mind a régió, mind az ország gazdaságának fejlődéséhez.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk