hirdetés
hirdetés

Hatásos a Pfizer vakcinája a szuperfertőző brit törzs ellen is

Egy friss kutatás szerint a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája hatásosan véd a koronavírus új, Egyesült Királyságban megjelent mutációjával szemben is - írja a CNBC.

hirdetés

A Pfizer és a BioNTech vakcinája hatásosnak bizonyult a koronavírus új, könnyebben terjedő mutációjával szemben - derült ki az amerikai vállalat által kezdeményezett dél-afrikai és brit kutatásokból. A Pfizer és a Texas Medical Branch szakemberi által végzett, még nem hitelesített tanulmány szerint a vakcina képes semlegesíteni az N501Y mutációt.A mutáns vírus sokkal gyorsabban terjedt, mint a korábbi variáns, és aggodalmakat gerjesztett, hogy az eddig használt vakcinák nem alakítanak ki ellenállást a szervezetben az új mutációval szemben - bár erre eddig semmilyen bizonyíték nem volt.

A vérvizsgálatot olyan embereken végezték, akik megkapták a vakcinát. A vizsgálat eredményei valamelyest korlátozottak, mert azok nem vizsgálták a mutációk összességét az új vírusvariánsban. A hírek viszont így is biztatóak, és Phil Dormitzer, a vállalat vezető tudósa szerint a vakcina nem csak az új mutációval szemben véd, de 15 korábbi mutációval szemben már igazolt a hatékonysága.

Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a 17-ik mutációval szemben is védeni fog a vakcina - mondta Dormitzer.

A szakember egyben felhívta a figyelmet, hogy a Dél-Afrikában megjelent E484K nevű mutáció szintén aggasztó. A vállalat újabb vizsgálatot folytat majd, amelynek eredményei néhány héten belül állnak majd rendelkezésre.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai