hirdetés
hirdetés

Így alakul át a tengeri hajóutak piaca

Ahogy a hajótársaságok újra útra kelnek, egyre több kérdésre kapunk választ a jövőjüket illetően. A kilátás mindenesetre egyelőre nem túl idilli, a koronavírus-járvány és a gazdasági visszaesés is radikális változtatásokra kényszeríti őket - írja a Forbes.

hirdetés

Az AP hírügynökség szerint a hajóutak piacára eredetileg 32 millió utazót és 71 milliárd dolláros forgalmat vártak 2020-ra – ezek a becsült számok mára felére estek. A Norwegian Cruise Line Holdings, a Carnival és a Royal Caribbean társaságok fedik le a piac 75 százalékát – részvényeik múlt szerdán sorra 12, 8 és 8 százalékokat estek. Hogy a felszínen maradjanak, hiteleket vettek fel, a norvégok közleményük szerint ezzel 18 kihívásokkal teli hónapot is kihúznak. A kisebb társaságoknak még nehezebb. A Virgin Voyages – amely úgy jellemzi magát, mint a „lázadó luxus kizárólag felnőtteknek” – első útja elhalasztására kényszerült, írja az amerikai Forbes. Európában és Ázsiában néhányan már készen állnak a startra (például néhány német járat már megindult múlt héten), mások várnak a nyár végéig – például a Windstar hat hajója csak szeptemberben indul meg Tahiti felé.

Olyan szolgáltatók is vannak, amelyeknél ugyan már lehet foglalni, de még nem tudják, mikor nyomhatják le a restart gombot. Az amerikai Járványügyi Központ (Centers for Disease Control – CDC) márciusban rendelte el a hajók dokkoltatását július 24-ig. Most, hogy Kanada, Spanyolország és Ausztrália és meghosszabbította a tengeri tiltásait, várható, hogy a CDC is így fog eljárni. A pofon sokáig fájni fog A 2008-as gazdasági világválság után a hajózási iparnak három évébe telt talpra állni. Most ennél sokkal hosszabb kilábalásra számítanak a szakértők, mivel jelenleg nemcsak gazdasági okokból nem utaznak az emberek, hanem azért is, mert tartanak a járványtól.

Talán nincs is ember a Földön, aki a járvány terjedésének korábbi szakaszában ne hallott volna azokról a hajókról, amelyek nem köthettek ki, mert fedélzetükön COVID-fertőzöttek voltak. A Carnival Diamond Princess nevű hajója gyakorlatilag legendássá vált, a Japán partjainál várakozó 600 utas közül 14-en haltak meg. Hogy mindezek után melyik hajózási cég mennyire optimista, az változó, de hogy mindannyian radikális biztonsági előírásokkal készülnek, az biztos.

Várható, hogy a beléptetési-kiléptetési procedúrák során bevezetik az idősávos elosztást, akárcsak az étkezéseknél. A büféasztalokat felválthatják a maszkos pincérek és a kiporciózott adagok, amelyeket egymástól távol elhelyezett asztaloknál szolgálnak majd fel. A Norwegian Cruise Line Holdings egészségügyi szakembereket is alkalmazni kezd és közleménye szerint egészségügyi szűréseket vezet majd be. A Carnival magasabb hőfokra állítja mosógépeit.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai