hirdetés
hirdetés

India nem csak a Taj Mahal

A címbéli megállapítást Dipak Deva, a számos országban jelenlévő, 1963-ban alapított utazásszervező, a Sita ügyvezető igazgatója tette azon az esten, melyen cége a Taj Hotels & Resorts-szal vállvetve igyekezett Indiához kedvet csinálni hazai utazásszervezők számára.

hirdetés

Az utazók számának növelési lehetőségei ha nem is határtalanok, de még távol áll attól, hogy Magyarország az ún. érett piacok közé tartozzon. Utóbbiak nem meglepő módon az Egyesült Királyság, Skandinávia, Németország, Franciaország. A közép-kelet-európai régió legerősebb küldőországa a több szezonban közvetlen india charterket is elbíró Lengyelország. Kis hazánkra és a régiónkra Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövetének másfél ezelőtti tanácsára figyelt fel a Sita — mesélte Dipak Deva. Optimizmusuk egyik oka Magyarország jelenleg ígéretesnek beállított GDP növekedése. Mélyreható vizsgálatot igényelne, hogy vajon a GDP-növekedésének is köszönhető-e a budapesti nagykövetség által kiállított vízumok számának pozitív változása. Az azonban biztos, hogy az utazási kedvet nagyban növelte a másfél éve bevezetett elektronikus vízum. Azóta a körülbelül 4200-ról bő 5 ezerre (5006) nőtt a kiadott vízumok száma — mondta el érdeklődésünkre Rahul Chhabra. A december-januári időszakban több mint négyszáz beutazási engedélyt állítottak ki — tette hozzá. A kevesebb adminszitrációval járó e-vízummal 30 helyett 60 napig tartózkodhatunk a hatalmas országban és nem csupán egyszer léphetünk be. Népszerűségét jól mutatja, hogy míg 2015-ben a hagyományos eljárásban 2737 vízumot állítottak ki, addig 2016-ra előbbi drámai csökkenése mellett az e-vízumból 2100 lelt gazdára. Számuk egy év alatt megduplázódott.

Deva és Chhabra szerint további növekedés várható idén. Ez azonban vélhetően még nem győzi meg a légitársaságokat, hogy közvetlen járatot nyissanak Budapest és Delhi között, de szerencsére a közlekedés egyre kevésbé akadálya az Indiába történő eljutásnak. A Qatar Airways, Emirates mellett a közelebbi nyugat-európai hub-reptereken keresztül egy átszállással a szubkontinens számos nagyvárosába juthat el az ember naponta. Az indiai zászlóvivő fuvaros Air India közvetlen járatához elég Bécsig menni. Deva értesülései szerint a járat igen jó kihasználtsággal repül. Az utasok jelentős hányadát adják a régiónkat egyre inkább felfedező indiaiak, akik nem csak szabadidős, de üzleti motivációval is jelentősebb számban érkeznek. Csak Magyarországon mintegy 2 milliárd eurót fektetett be India. Az ország cégei közel 10 ezer embernek adnak itthon munkát — derült ki a nagykövet beszámolójából. Az Apollo Tyres-nek köszönhetően India 2014-ben Magyarország első számú külföldi befektetőjévé lépett elő.

Dipak Deva elmondása szerint a jelentős küldőpiac India a nemzetközi érkezésekből mindössze egy százalékkal részesül, azonban devizabevételei alapján a turizmus az előkelő 3. helyen áll. Az ország gazdag természeti, kulturális és gasztronómiai kínálata önmagáért beszél. Nem csak Taj Mahal — hívta fel a figyelmet a Sita ügyvezetője. Az ország sokszínűségét, tájegységeit fedi le az est során szintén bemutatkozó Taj Hotels & Resorts szállodalánc. A négycsillagos és afölötti házakat India-szerte üzemeltető vállalat portfóliójában patinás királyi palotákból lett luxushotelek, köztük James Bond-filmben szereplő Taj Lake Palace találhatók — ismertette Minaxi Mistry, a szállodalánc értékesítési vezetője. Elmondása szerint házaikban a magyar vendégek száma egyelőre kevesebb mint elenyésző, de az egyebek mellett az OTP Travellel és az IBUSZ-szal együttműködő Sita-val együtt ők is látják a küldőpiac lehetőségeit. Dipak Deva derűlátó jóslata szerint az 5000 vízum rövidesen akár 10 ezer is lehet.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai