hirdetés
hirdetés

Július 1-től új intézkedések érvényben Ausztriában

Július elsejével sok minden változik, amit érdemes az Ausztriába utazóknak is tudni. Összességében egyszerűbb és kevesebb szabály lesz érvényben - írja a GD Consulting.

hirdetés

„Július elsejével szó szerint fellélegezhetnek a turizmus, vendéglátás területén dolgozók, mert sem a vendégeknek, sem pedig a személyzetnek nem kell már maszkot viselni” – olvasható Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter közleményében. Egyetlen főszabály marad, miszerint a turisztikai-, kulturális-, szabadidős szolgáltatások igénybevételének feltétele: vagy oltási igazolással, vagy gyógyultságot dokumentáló okirattal, vagy negatív teszttel kell rendelkezni. Ennek legegyszerűbb formája, ha ezek valamelyikét tartalmazó „EU-s zöld útlevél” igazolást mutatjuk fel az ellenőrzéskor. 

Július 1-től ennek megfelelően alakulnak a beutazási szabályok az úgynevezett alacsony kockázatú csoportba sorolt országokból érkezőkre. Magyarország ebbe a kategóriába tartozik, így sem karantén, sem előzetes regisztráció sem esedékes. A járványügyi korlátozásokat enyhítő, frissen megjelent végrehajtási szabályok szerint július 1-től Ausztriában megszűnik a távolságtartás gyakorlata, a vendéglátóhelyeken és rendezvények esetében eltörlik a zárórát és a maszkviselési kötelezettséget is. FFP2-maszkot a továbbiakban csak az egészségügyi intézményekben kell viselni, a közösségi közlekedési eszközökön, múzeumokban, 100 főnél nagyobb rendezvényeken elégséges a „sima” maszk, máshol meg nem lesz rá szükség.

A vendéglátás területén megszűnik a nyilvántartási (contact tracing) kötelezettség Ausztria teljes területén, igaz ez a rendelkezés csak három héttel később lép életbe, így július 22-tól lesz hatályos. Július első napjától az éjszakai szórakozóhelyek is megnyithatnak, bár három hétig csak kapacitásuk 75 százalékáig fogadhatnak vendéget. A rendezvények, beleértve a zenés-táncos ünnepségeket is, szintén engedélyezettek, nincs felső kapacitáskorlátozás, egyetlen feltétel, hogy 100 fő feletti eseményeket be kell jelenteni az illetékes hatóságoknak, illetve 500 fő felett hatósági hozzájárulást is kérvényezni kell. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ausztria május 19-től indította újra a turisztikai ágazatot: ekkortól nyithattak meg a szálláshelyek és éttermek, illetve ekkortól utazhatnak be az országba turisztikai célból a látogatók.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai