hirdetés
hirdetés

Láva tört fel a Taal tűzhányóból a Fülöp-szigeteken

Vörösen izzó láva tört fel a Taal vulkánból hétfőn, miután a szunnyadó tűzhányó vasárnap váratlanul felébredt, gőzt, hamut és füstöt lövellt a magasba.

hirdetés

A Taal Manilától 60 kilométerre délre található vulkán, a Fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Szolgálat szakemberei a vulkánt az 5 kategóriás vészjelzés 4. fokozatára minősítették a vasárnap kezdődött kitörésével. 

A Taal földrengésmérő műszerei 2019. tavaszától kezdődően kissé emelkedett aktivitást jeleztek már, emellett kis mértékben nőtt a vulkánból kibocsátott szén-dioxid mennyisége, és a talajszint is emelkedni kezdett. Ezek a jelek azt mutatták, hogy a Taal ébredezik, így a szakembereket és a hatóságokat nem érte teljesen váratlanul a kitörés.

A január 12-én kezdődött kitörésben eleinte nem volt friss vulkáni anyag. A tűzhányó már első robbanások során igen látványos kitörési felhőt produkált, amelyben az este beálltával ijesztő szépségű villámok is cikáztak.

Később kisebb lávaszökőkutakat is megpillantottak, valamint számos, a mélyben áramló magma mozgásához köthető földrengés is kipattant a vulkán alatt.

Bár a kitörés jelenlegi erőssége még nem veszélyeztet senkit, ez a vulkán képes a mostaninál jóval nagyobb robbanásokra is. A vulkán korábbi kitörései során számos halálos áldozattal járók is voltak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk