Léghajók tündöklése és bukása

A 20. század sajnos nem szűkölködött szimbolikus jelentőségű technikatörténeti katasztrófákban. Éppen a minap emlékeztek meg szerte a világon a csernobili atomerőmű szerencsétlenségének 30. évfordulójáról, és alig néhány hete volt 104 éve, hogy a Titanic elsüllyedt. A mai napra is esik egy híres-hírhedt katasztrófa évfordulója: 79 éve, 1937. május 6-án történt, hogy kigyulladt és megsemmisült az akkori világ legnagyobb léghajója, a német LZ-129 Hindenburg.

Az akkor még név nélküli, LZ-129-es számon futó szerkezet építése még Hitler hatalomra kerülése előtt, 1931-ben kezdődött meg, de nem sokkal a munkálatok kezdete után az építő Luftschiffbau Zeppelin csődöt jelentett. A sokáig álló építkezést végül az 1933-ban hatalomra került nemzeti szocialista kormány karolta fel, amely kiemelt nemzeti ügynek tekintette a szupermodern léghajókat. A Hitler-adminisztráció vállalta, hogy fizeti a Hindenburg (és egy majdani testvérhajó) megvalósítását, így az építés 1935-ben újraindult. Az óriási léghajónak sokáig nem tudták, milyen nevet adjanak, 1936-os elkészültekor merült fel, hogy az 1934-ben elhunyt Paul von Hindenburg kancellár után nevezzék el.

Jellemzői mindent felülmúltak

A világ legnagyobb léghajója 245 méter hosszú volt (hosszabb, mint sok korabeli óceánjáró, és nagyságrendekkel nagyobb, mint a valaha készült leghatalmasabb repülőgép). A Hindenburg testét 16 pamutból készült gázzsák alkotta, amelyek összesen 200 000 köbméter hidrogént tudtak befogadni. A gázzsákokat a hajótestet alkotó, óriáskerékre hasonlító bordázat választotta el egymástól, amelyek egyúttal a hajótest merevségéért is feleltek. A hajó legszélesebb pontján 41 méter átmérőjű volt, a gyűrű alakú merevítők 10 méterrel nagyobbak voltak, mint a budapesti Vidámparkban található óriáskerék.

A 200 000 köbméter hidrogén (amely szintén rekordnak számított) mintegy 230 tonnának megfelelő emelőerőt tudott szolgáltatni az óriási hajónak. Ebből a hajó és az üzemanyag saját tömegét, illetve a felvehető maximális rakományt és postát leszámítva (elméletileg) mintegy 90 ember utazását lehetett biztosítani. A Hindenburg tömege naponta mintegy 10 tonnával csökkent az elégetett üzemanyag miatt, ennek a tömegcsökkenésnek néhány ezer köbméter gáz útközbeni elengedésével „mentek utána”. Kevésbé ismert tény, hogy a sokkal biztonságosabb héliumtöltéssel a Hindenburg teherbírása (a hélium kisebb emelőereje miatt) mintegy 10-12 százalékkal kevesebb lett volna, ráadásul az iszonyatosan drága nemesgáz még tovább drágította volna a transzatlanti utakat.

A Hindenburg sokkal-sokkal gyorsabb volt, mint az óceánjárók. A német léghajót négy 90 literes, V16-os, 1200 lóerős Daimler-dízelmotor hajtotta, segítségükkel a léghajó maximális sebessége elérte a 135 km/h-t (utazósebessége 125 km/h volt – ezzel még a léghajók között is kimondottan gyorsnak számított). Ennek köszönhetően léghajóval a korabeli leggyorsabb óceánjárók szűk négy napjához képest kevesebb mintegy feleannyi idő, mindössze 43 óra alatt el lehetett jutni a németországi Frankfurtból az óceán túlpartjára, a New Jersey-beli Lakehurstbe; ez hihetetlennek számított akkoriban. A léghajóknak az óceánjáróknál jóval kisebb volt a befogadóképessége; a Hindenburg annak ellenére is mindössze 72 utast és 10 tonna rakományt tudott vinni, hogy ez volt a valaha épült legnagyobb ilyen szerkezet. A léghajók óceánjárókkal szembeni hátrányai ellenére sokan meg voltak győződve arról, hogy ezek a kellemetlenségek csak ideiglenesek, és megfelelő fejlesztések után ezeké az óriási repülő szivartesteké lesz a jövő.

Az első út

Az LZ-129 1936. március 31-én közlekedett először menetrend szerint, első útja a brazíliai Rio De Janeiróba vezetett. Szintén nem túl ismert, hogy a Hindenburgot már az első útján majdnem utolérte a vég. Amikor hazafelé tartott Németországba, Marokkó partainál a négy közül az egyik dízelmotor felmondta a szolgálatot, egy másik pedig a javítási munkálatok közben lefulladt. A mindössze két motorral repülő Hindenburg így már nem tudta legyőzni a nagyon erős ellenszelet, amely szép lassan a Szahara fölé sodorta a 245 méteres óriást. Afrikában kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk, amely közben – mivel nem kiépített helyen, ráadásul rossz időjárási körülmények között történt – majdnem odaveszett a léghajó. Szerencsére nem sokkal később sikerült felszállni, és hazatérni Németországba. A Hindenburg üzemének első évében 62-szer szelte át az Atlanti-óceánt, eközben több mint 300 ezer kilométert tett meg. 1937-es idényének első útja szintén Rióba vezetett, majd a második útján, 1937. május 3-án New York felé vette az irányt. Mint kiderült, ez volt az utolsó repülése a léghajónak.

A katasztrófa

1937. május 6-án a Hindenburg éppen a 63. transzatlanti útjának a végén járt, és leszálláshoz készülődött Lakehurstben. A nagyon szeles időjárás már órák óta hátráltatta a kikötést. Amikor a hajó rögzítéséhez szükséges horgonyköteleket ledobták, helyi idő szerint este negyed 8-kor (magyar idő szerint május 7-én éjjel negyed 2-kor) hirtelen hatalmas lángok csaptak fel a léghajó faránál. A hajó töltőgázaként használt, iszonyatosan tűzveszélyes hidrogén égése másodpercek alatt elemésztette az óriási hajótestet, és a Hindenburg lángoló roncsai 60 méter magasból rázuhantak a kikötést figyelő közönségre. A hajón tartózkodó 72 emberből 35-en haltak meg (nagy részük a tűzben), emellett odaveszett a földi kikötői személyzet egy tagja is.

A közhiedelemmel ellentétben egyébként nem a Hindenburg szerencsétlensége volt a legnagyobb léghajóbaleset a világon. Az USS Akron amerikai repülőgép-hordozó léghajó négy évvel korábbi, 1933 áprilisában bekövetkezett balesete (a viharos szélben kettétört, és belezuhant az óceánba) kétszer ennyi, 73 áldozatot követelt; a Hindenburg lezuhanása az áldozatok számát tekintve az negyedik legnagyobb a léghajóbalesetek történetében. A katasztrófa nagyságával kapcsolatos tévhit hasonló a Titanic elsüllyedéséhez, amely szintén nem a legsúlyosabb a saját kategóriájában, csak a legismertebb – a Hindenburg megsemmisülése a két katasztrófa eltérő jellege és súlyossága ellenére is sok tekintetben összevág a 25 évvel korábbi hírhedt hajószerencsétlenséggel.

Miért történhetett?

Hogy mitől gyulladt meg a hajó töltőgáza, arról máig vitatkoznak a szakértők; a legvalószínűbb elképzelés az, hogy a nagy szélben a hajótest feltöltődött statikus elektromossággal, és a földet érő egyik horgonykötélből kipattanó szikrák meggyújtották a nagy viharban kiszakadt huzaton támadt lyukból áramló hidrogént. Innen pedig csak pár pillanat kellett, és az egész hajót elborították a lángok. Egy másik elmélet szerint a hajó különleges műanyag borításánál használt, gyúlékony nitrocellulózt tartalmazó festék kapott lángra, egy harmadik az erős szél miatt túlterhelt motorokból kicsapó szikrákat (lángnyelveket) tartja felelősnek a Hindenburg végzetéért, de akadnak olyanok is, akik szerint villám csapott a léghajóba.

Az egyik kevésbé ismert és támogatott elmélet szerint a Hindenburg pusztulását nem a statikus elektromosság vagy műszaki hiba okozta, hanem egy földről leadott puskalövés. A Lakehursthoz közeli farmerek állítólag előszeretettel lövöldöztek szórakozásból a légikikötő közelsége miatt a földjeik felett rendszeresen elrepülő léghajókra; a teória szerint az egyik ilyen lövés lehetett az okozója a hajó katasztrófának.

Természetesen az óriásléghajóval kapcsolatban is napvilágot láttak az összeesküvés-elméletek. A legtöbbet emlegetett változat szerint valaki szándékosan robbantotta fel a Hindenburgot, és Hitler propagandagépezete tussolta el a részleteket, de létezik egy olyan elmélet is, amely szerint valaki lövöldözni kezdett a hajón kikötés közben, és amiatt gyullad be a töltőgáz (az elmélet pártolói azzal támasztják alá ezt, hogy a roncsok között találtak egy pisztolyt is, amelyből hiányzott egy golyó). A szobatázsakciós verziót dolgozta fel az 1975-ös Hindenburg című amerikai film is.

A léghajók alkonya

Közismert, hogy részben ennek a katasztrófának köszönhető a léghajók gyors kihalása, bár igazság szerint a küszöbön álló második világháborúnak és persze a rohamosan fejlődő repülőgépeknek nagyobb szerepe volt ebben. A baleset amúgy sem annyira a léghajók hátrányaira mutatott rá, hiszen a Hindenburg katasztrófája egy héliummal feltöltött léghajónál nem következett volna be. Németország azért kényszerült a hidrogén használatára, mert már ekkor sem kapott héliumot az USA-tól (amely attól félt, hogy Hitler háborús célokra használná a nemesgázt). Németország megpróbált lobbizni az akkori világ egyetlen héliumgyártójának számító Egyesült Államoknál, hogy biztonsági okokból van szükség a héliumra, azonban Ausztria 1938. márciusi annektálása megakasztotta a tárgyalásokat, így végül a Graf Zeppelin II is hidrogéntöltéssel szállt fel (a hidrogén veszélyessége ellenére a Hindenburg katasztrófája maradt az egyetlen erre visszavezethető német léghajóbaleset).

A lakehursti eset nemcsak a Hindenburg végét jelentette, azonnal derékba törte a dicsőséges német léghajózás történetét is. A Hindenburg testvérhajója, a külsőre teljesen ugyanolyan LZ-130 Graf Zeppelin II, amely pont a katasztrófa idején épült, már nem is teljesített transzatlanti utakat, és mindössze 30-szor szállt fel rövidebb repülésekre. Pár nappal a II. világháború kitörése előtt (1939. augusztus 20-án) repült utoljára; az aznapi, Frankfurtból Essenbe, majd visszafelé megtett út tulajdonképpen az óriás merev törzsű léghajók korszakát zárta le. A háború súlyosbodása miatt a Hindenburg maradványait (amelyeket a baleset után visszaszállítottak Németországba), a korábbi méretrekorder LZ-127 Graf Zeppelint és a Graf Zeppelin II-t nem sokkal később lebontották. A léghajók vázát alkotó értékes alumíniumot vadászgépek építésénél használták fel, a tervezett két újabb tesvérhajóból, a még nagyobbnak szánt LZ-131-ből és 132-ből nem lett semmi.

A háború alatt akkora fejlődésen ment keresztül repülőgépgyártás, hogy fegyverletételek után már senki sem gondolt komolyan a kereskedelmi utasszállító léghajók visszatérésére. Az új transzatlanti utasszállító repülőgépekhez képest – amelyeknek a léghajókénál nagyobb befogadóképessége, jóval kisebb méretei és sokkal nagyobb utazósebessége két évtizeden belül a hagyományos óceánjárókat is tönkretette – már semmi előnye nem volt a repülő óriásoknak, így a világháború után a kereskedelmi léghajózás visszatérése végképp lekerült a napirendről.

Forrás: GyártásTrend


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?