hirdetés
hirdetés

Meghökkentő kiállítás Madridban

Megnyílt René Magritte belga szürrealista festőművész átfogó, retrospektív kiállítása a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban.

hirdetés

A szürrealizmus egyik leghíresebb alkotójának első képsorozatát személyes tragédia ihlette: 14 éves volt, amikor anyja öngyilkos lett. Látta, ahogy kiemelik a folyóból a holttestet. A letakart arc és test látványa örökre hatással maradt művészetére, tudható meg a euronews.com tudósításából.

Guillermo Solana, a Thyssen-Bornemisza Múzeum művészeti igazgatója szerint Magritte zsenialitása, hogy a metaforát az abszurdban képes a végletekig vinni. A határokat minimál képi megjelenítésmóddal is feszegetni tudja.

 

Magritte egy tapétagyárban tervezett plakátokat. 1927-ben rendezte első kiállítását Brüsszelben, túlnyomórészt absztrakt művekből. A kritikusok szörnyülködtek a képek láttán. Elkeseredésében Párizsba költözött.

Charly Herscovici, a Magritte Alapítvány igazgatója magyarázza, hogy olyan műveket hozott létre, amik minden korosztályra hatással vannak. Festményeit nézve a gyerekek és a felnőttek is találnak kapcsolódási pontokat az értelmezéshez.

Az 1960-as években vált szélesebb körben is népszerűvé. Művészete különösen a pop-art, a minimalizmus és a konceptualizmus nagyjaira gyakorolt hatást. Még életében, halála előtt két évvel életműkiállítást rendezett műveiből a New York-i MoMa (Modern Művészeti Múzeum).

A mostani madridi tárlat január végéig látható.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai