hirdetés
hirdetés

Milyen lesz az idei síszezon?

Óriási az utazási kedv a magyar síelők körében, de az omikron variáns gyors terjedése miatt hazánkban is kilőtt esetszámok egyelőre gondot jelenthetnek. A szakértőt kérdeztük.

hirdetés

Jól indult, de most sok a lemondás

„Ha csak a keresletet tekintjük, az idei síszezon könnyedén túlszárnyalhatná a 2018/2019-es kiugró eredményeket. De sajnos főleg az elmúlt napokban számos lemondás érkezik koronavírusos megbetegedések miatt. A síterületek népszerűsége a járvány idején jelentősen függ attól, hogy az adott országban milyen beutazási és járványügyi szabályok vannak érvényben. Ezért most Szlovénia, ahol enyhék a feltételek, komoly befutónak tűnik a szezonra. Franciaország szintén, ahol szintén egyértelműek, és nem túl megugorhatatlanok a járványügyi előírások, ráadásul lazán is bánnak a betartatásukkal. Ausztria és Olaszország iránt viszont nálunk érezhetően megcsappant a kereslet, mivel ebben a két célországban szigorúbbak a szabályok, ráadásul területenként más és más járványügyi gyakorlat lehet érvényben” – mondta el a Turizmus Online-nak a Skinet Utazási Iroda ügyvezetője, Bihari Gyöngyi, akinek cége számos európai országba szervez síutakat.

A francia síterepek a dobogó tetején

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy törzsutasaik már nyáron lefoglalták csoportos utazásaikat, a hét folyamán azonban olyan egyéni vendégektől érkeznek utolsó pillanatos foglalások, akik hallva a kedvező visszajelzéseket a francia terepekről, indulnának síelni.

Bihari Gyöngyi azt is elmondta, mivel utasaik mintegy 90 százaléka be van oltva, a legtöbben 3-szor is, nem okoz számukra keresletkiesést a franciák szigorítása, akik január 15-től minden 16 és 65 év közöttit akkor tekintenek oltottnak, ha felvették a 3. oltást is, és egy sor turisztikai szolgáltatást csak oltási igazolvánnyal engednek igénybe venni, a negatív teszt már nem mindenhol elegendő. A szabályzat a külföldi turistákra is vonatkozik. Erről ITT írtunk korábban.

Útlemondás, sztornó biztosítás

Megtudtuk, hogy manapság minden utasnak a lelkére kötik, hogy kössenek útlemondási vagy sztornó biztosítást, mivel ha Covid-megbetegedés miatt nem tudnak elutazni, a szálláshely nem köteles tekintettel lenni a sajnálatos körülményre, és így bukják az előre befizetett pénzüket. A biztosítás azonban a teljes vagy csaknem a teljes befizetett összeg visszatérítését garantálja. „Szerencsére a magyar utasok értik ezt, és többnyire kötnek biztosítást, ami a járvány felfutásával különösen javasolt.”

Nem jellemző az áremelés

A 2021/2022-es síszezon árairól szólva elmondta: „Nem tapasztaltuk az általunk programozott célterületek egyikén sem, hogy emeltek volna árakat tavalyhoz képest a szolgáltatók (pl. szálláshelyek, vendéglátóhelyek, stb.) és a síbérletek ára sem ugrott meg. A magyarok legfeljebb az euró árfolyam változása miatt érzékelhetnek valamennyi drágulást” – szögezte el a szakember.

Azt is elmondta, hogy a járvány eddig nem okozott olyan szolgáltatói csődöket a síterepeken, amelyek végleges bezárásokkal jártak volna. Szlovéniában azonban vannak például olyan szálláshelyek, amely nem nyitnak ki, vagy Olaszországban egy-két hetes üzemszünetet tartanak a szállodák, panzió, esetleg hamarabb zárják a szezont, ahogy tavaly tették.  

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk