Minden, amit a most induló foci-Eb-ről tudni érdemes

Most ahelyett, hogy egy vagy két ország rendezné a sporteseményt, 12 különböző európai országban és városban tartják a meccseket június közepétől július közepéig. Itt az euronews.com részletes összefoglalója, hogy mi, vendéglátó ország tagjaként tudjuk, mi is ez a sportesemény, ami lázban tartja Európát, egy hónapon át.

Melyik válogatottak szerepelnek az Eb-n?

A tornán 24 ország válogatottja küzd egymással, köztük az öt évvel ezelőtti Eb-bajnok Portugália, és a döntőt elvesztő, 3 évvel később világbajnokságot megnyerő francia csapat.

Két válogatott most fog a történelme során először játszani Eb-n: Finnország és Észak-Macedónia.

A 11 rendező város közül 9-nek részt vesz a nemzeti csapata a tornán: Magyarország válogatottja mellett Dánia, Anglia, Németország, Olaszország, Hollandia, Oroszország, Spanyolország és Skócia legjobbjai is játszhatnak hazai pályán. A skótok és a magyarok a pótselejtezőn harcolták ki a részvételt.. A 2004-es győztes Görögország az egyetlen olyan Európa-bajnok, melynek válogatottja nem jutott ki az idei tornára.

A-csoport: Törökország, Olaszország, Wales, Svájc

B-csoport: Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország

C-csoport: Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia

D-csoport: Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország

E-csoport: Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia

F-csoport: MAGYARORSZÁG, Portugál, Franciaország, Németország

Hogy zajlik a bajnokság?

A június 12-től június 24-ig tartó csoportmérkőzések alatt a négy csapat egymással játszik meccseket. A kieséses szakaszba biztosan továbbjut mindegyik csoport első és második helyezettje, és a négy csoportból a legjobb harmadik helyezett is. Innentől a 8 mérkőzés győztese jut tovább a negyeddöntőbe.

A négy győztes csapat játssza az elődöntőt, és a két legjobb válogatott küzd meg a döntőben az Eb-címért július 12-én.

Az Európa-bajnokságokon 1984 óta nem játszanak mérkőzést a harmadik helyért.

Mely csapatok a fő esélyesek?

A három évvel ezelőtti VB-n győztes francia válogatott győzelmét tartja az Oddschecker a legvalószínűbbnek (9/2-es oddsszal). Nem sokkal mögéjük sorolják az angol válogatottat (5/1), annak ellenére, hogy 1966 óta nem jutottak döntőbe. A harmadik nagy esélyes Belgium (6/1), a FIFA ranglista első helyezettje.

Favoritnak számít még a 2014-es világbajnok német csapat, a 2012-es Eb-győztes spanyolok és a címvédő portugálok.

Mennyit keresnek az Eb-n résztvevő válogatottak?

Minden egyes csapat 9,25 millió eurós részvételi díjat kap, míg a torna győztese a Henri Delaunay kupa mellett 34 millió euróval gazdagodhat.

Vannak idén új szabályok?

Egy jelentős változtatás van idén az előző Eb-khez képest. Május 4-én ügy határozott az UEFA, hogy a játékoskeretet 23 fősről 26 fősre emeli. Emellett a csapatok öt játékost cserélhetnek majd a kieséses szakasz azon meccsein, ahol hosszabbításra kényszerülnek.

Természetesen van arra is szabályozás, hogy mit tegyenek, hogy koronavírusos eset van a csapatban. Ha egy válogatottból egy csoport játékosnak karanténban kell maradni a helyi egészségügyi hatóságok szerint, attól a meccsek még folytatódnak addig, míg az adott csapat pályára tud lépni legalább 13 játékossal, a kapust is beleszámítva. Meccset csak akkor halasztanak el, ha a csapatból nincs 13 játékos, aki pályára léphetne. De ebben az esetben is 48 órán belül megtartanák a mérkőzést, ha ez lehetséges.

Újdonság, hogy most először használják a videóbírói rendszert (VAR) Európa-bajnokságon.

Mik a helyszínek és miért csak 11?

Eredetileg, a tervezett 2020-i időpontra az UEFA 13 várost javasolt házigazdának, ez azért csökkent 12-re, mert addigra már látszott, hogy a brüsszeli Eurostadium építése túl sokat fog csúszni. Ahogy a koronavírus járvány nem csitult 2021 elején, egyre több kiválasztott helyszínről jelezték, hogy nem tudják garantálni, hogy szurkolók is mehessenek a meccsekre.

Februárban az izraeli futball szövetség felajánlotta a segítségét, hogy megtarthatnának pár meccset náluk, hiszen az országban rendkívül magas az átoltottság. Az UEFA azonban kiállt a már korábban kiválasztott városok mellett. Egyedül a dublini Aviva Stadium került le a listáról, miután áprilisban nem garantálták, hogy nézők bemehetnek a meccsekre. Ezzel az írek a pótselejtezőn kieső csapatuk után a rendezéstől is elestek.

Spanyolországban pedig annyi változás történt, hogy nem Bilbaóban, hanem Sevillában rendezik a meccseket. Dublin helyére pedig beugrott Szentpétervár, így az orosz válogatott kétszer játszhat hazai pályán.

Az UEFÁ aggódott az azerbajdzsáni Bakuba tervezett mérkőzésekért is, mikor kiújult 2020-ban hegyi-karabahi konfliktus Örményországgal. De megnyugodhattak a decemberi tűzszünet aláírásakor.

Minden helyszínen 3 csoportmérkőzést rendeznek és egy kieséses szakaszbelit. Ez alól egyetlen kivétel van: London. A helyszínek közül a legtöbb néző befogadására alkalmas, 90 000 fős Wembley Stadionban játsszák ugyanis mindkét elődöntőt, és a döntött is majd.

A brit tervek szerint az utolsó négy meccsen akár telt ház is lehet, de az első két összecsapáson csak a maximum nézőszám negyedét engedik be.

A kezdőmeccs pénteken Rómában lesz, a Stadio Olimpicóban, a házigazdák a török válogatottat fogadják.

Fociszurkolás járvány idején

A torna hivatalos szlogenje az, hogy Éld át! Igazán. (Live It. For Real), ezzel is próbálják ösztönözni a fociszurkolókat, hogy menjenek el élőben meccset nézni. Miközben a torna rajtjakor még számos nemzetközi korlátozás van érvényben a járvány miatt, és épp a 100 százalékos nézőszámot remélő Angliában egyre nagyobb az aggodalom a delta variáns gyors terjedése és a romló járványügyi adatok miatt.

A 11 helyszínnek április 9-éig kellett nyilatkozni arról, hogy mit terveznek, a nézőtér hány százalékát tölthetik meg szurkolók. A válaszok az óvatos 22 százaléktól 100 %-ig terjedtek. Ez utóbbit egyedül a budapesti Puskás Arénában vállalták.

Érdekesség, hogy a nézőknek még maszkot sem kötelező viselni majd. Azonban 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény, vagy védettségi igazolvány szükséges a belépéshez.

Szentpéterváron és Bakuban félház várja majd a csapatokat.

A legóvatosabb helyszín a németországi München. A 70 ezer fő befogadására képes Allianz Arénába mindössze 14 ezer szurkolót engednek majd be (22%)

Az UEFA egyébként hangsúlyozta, hogy a jegybirtokosok nem mentesülnek a nemzetközi utazási korlátozások alól az Eb ideje alatt.

Magyarországra a jelenlegi szabályozás szerint külföldiek nem léphetnek be, azonban ez alól van pár kivétel, például az üzleti célú utazók, vagy azok, akik egy kulturális vagy sportrendezvényre jönnek.

Forrás: Euronews


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.