Szántód nevű kompon zajló eseményre 17 fagylaltozó 31 fagylaltja nevezett, derült ki az MTI közleményéből.
Idén a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó kecskesajtos, sós mandulás, rozmaringos sült körtével és feketeborssal készült fagylaltja nyerte el a Balaton fagyija címet.
Fotó: Füge Fagyiudvar és Kávézó
Mint írják, a versenyen három különdíjat is kiosztottak:
- Füred kincse – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
- Nem normálna – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
- Vad szerenád – Pingvin Fagyizó, Balatonmáriafürdő
A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét
- fogalmazott Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.
Kifejtette, idén is szigorú szempontok alapján értékelték a nevezett fagylaltokat, az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszottak a végső döntésben. Azt is figyelembe vették, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez – tette hozzá.
A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti – hangzott el az eredményhirdetésen.