Új európai helyszínek az UNESCO világörökségi listán

Az UNESCO Világörökség Bizottsága idén is döntött az új világörökségi helyszínek elfogadásáról, és frissítette a veszélyeztetett helyszínek listáját is. Franciaország, Portugália, Olaszország, Spanyolország, az Egyesült királyság, Németország és Csehország, valamint Lengyelország is büszkélkedhet új helyszínnel.

Francia déli és antarktiszi területek (Franciaország)

Ez a különleges természeti helyszín az Indiai-óceán déli részénél található, hozzá tartoznak a Crozet-szigetek, a Kerguelen-szigetek, az Amszterdam-sziget és a Szent Pál-sziget, valamint további hatvan kis antarktiszi sziget. Mivel az emberi aktivitástól oly távol esik, egyfajta „tengeri oázisként” természetes közegükben élhetnek itt az emlősök és a madarak. Itt él például a világ legnagyobb királypingvin- és sárgacsőrű albatroszpopulációja.

Mafra-palota, kolostor és királyi vadaspark (Portugália)

A Lisszabontól kb. harminc kilométerre északnyugatra fekvő 18. századi barokk épületegyüttes, a Mafra-palota (a palota, a kolostor, a könyvtár és a székesegyház) is az UNESCO listájára került. Mafra az itáliai barokk stílus egyedülálló példája Portugáliában, amely V. János portugál király nagyságát volt hivatott mutatni. Mafra sokáig szolgált a portugál királyok nyári rezidenciájaként. A palota orgonájának felújítása 2012-ben az Európa Kulturális Öröksége (Europa Nostra) díjat is elnyerte.

Bom Jesus katedrális, Braga (Portugália)

Szintén Portugáliából került a listára az ország egyik legnagyobb nevezetessége, a Bom Jesus do Monte szentély is, amely az ország legjelentősebb zarándokhelye. A Braga melletti Espinho hegyen magasodó katedrális közel 600 éven keresztül épült, elsősorban barokk stílusban. A csodálatos park által körülvett templomhoz egy hosszú, több mint ötszáz lépcsőfokos barokk lépcsősoron keresztül is fel lehet jutni, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező tájra.

{youtube|id=DkWf44XG33k}

A Prosecco-dombok Conegliano és Valdobbiadene környékén (Olaszország)

A venetói dombokon teraszos szőlőműveléssel termesztik a fehér prosecco borhoz a szőlőt. A 17. század óta művelt területek teljesen egyedi tájat eredményeznek, ahol a falvak, erdők és mezőgazdasági területek váltják egymást.

Risco Caldo és Gran Canaria kultúrtáj szent hegyei (Spanyolország)

A Kanári-szigeteken, Gran Canaria központjában található, sziklákból, szakadékokból és vulkanikus képződményekből álló táj nagyon gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. A térségben számos nyoma van a 15. századi spanyol hódítás előtti kultúrának, amely az ide érkező észak-afrikai berber kultúrához köthető.

Jodrell Bank csillagvizsgáló (Egyesült Királyság)

Az északnyugat-angliai Jodrell Bank csillagvizsgáló 1945 óta a világ egyik vezető rádiócsillagászati obszervatóriuma. A csillagvizsgáló különösen fontos munkát végzett a meteorok és a Hold megfigyelésében, a kvazárok felfedezésében vagy a kvantumoptika terén.

Érchegység (Erzgebirge és Krušnohoří) bányavidék kultúrtáj (Németország és Csehország közös)

A Németország délkeleti és Csehország északnyugati részén húzódó régió a középkor óta jelentős bányászati központ, számos érc és nemesfém lelőhelye. A középkorban ez volt Európa legnagyobb ezüstérclelőhelye, később főleg ónt és uránt bányásztak itt. Az itteni dombokat közel 800 éven át, a 12 és 20. század között folyamatosan emberi kéz és gépek formálták, különleges tájegységet hozva létre. A helyszín a szász-cseh ércbányászat legfontosabb területeit és korszakait mutatja be: egyedi bányák, tárnarendszerek, kohókomplexumok, történelmi bányászati városok, bányadombok és bányaárkok várják a látogatókat.

Az augsburgi vízellátási hálózat (Németország)

A Lech és a Wertach folyók találkozásánál fekvő Augsburg a vízienergia felhasználásának úttörő városa: a helyben épített csatornák, víztornyok, malmok, emelő- és szivattyúrendszerek már a 14-17. századtól szolgálják a helyieket.

Kladruby nad Labem ménese és kultúrtája (Csehország)

A cseh fővárostól kb. 40 kilométerre keletre elhelyezkedő kultúrtáj már a 16. század óta a neves, zömök kladrubi típusú lovak földje: 1579-es alapítású az a lovarda, amely a Habsburg birodalom nemesi lovait nevelte. Az innen származó lovakat elsősorban ünnepi alkalmakkor használták a nemesek. A homokos talajú síkság, mezők, erdőségek és épületek mind a ménest szolgálták. Ez a táj és épületei ma azoknak az időknek állítanak emléket, amikor a lovakat még szállításra, mezőgazdasági munkára, harci megmozdulásokban és nemesi reprezentációra használták.

A lengyelországi Krzemionki prehisztorikus kvarcbányaegyüttese

A Świętokrzyskie hegyvidéki térségében található Krzemionki négy bányászati helyszín együttese, amelyben a neolitikumtól a bronzkorig (kb. i.e. 3900-1600 között) zajlott kitermelés és szerszámgyártás. Elsősorban a fejszék készítéséhez használt csíkos kovaköveket bányászták itt. A földalatti bányászati szerkezetekkel, kőműhelyekkel és mintegy 4000 aknával és gödörrel ez az egyik legjelentősebb őskori föld alatti kőbánya, amelyet eddig azonosítottak.

Forrás: Európa Pont


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.