hirdetés
hirdetés

Űrturizmus: hoteleket az égbe!

Az űrturisták megjelenésével egyre komolyabban merül fel, hogy űrhotelekre is szükség van.

hirdetés

A szállodákat kialakítók azzal érvelnek, hogy az űrből ugyanúgy nehéz gyorsan visszatérni a Földre, ahogy a mélységi nyomáshoz alkalmazkodott szaturációs búvár sem léphet ki a szabad levegőre azonnal. A mikrogravitáció ugyanis nem tesz jót az emberi testnek. Mint ahogy a kozmikus háttérsugárzás, ami ellen a Föld magnetoszférája védi a bolygón lévőket, írja izgalmas cikkében a Forbes.hu portál.

pixabay.com
pixabay.com
 

Űrhotelek létesítésére már korábban is voltak tervek, de eddig működő űrállomást csak államok hoztak létre. Az amerikai Spacelab, az orosz Mir, a több nemzet általösszerakott ISS vagy a kínai Tienkung űrállomás sem a kényelmes időtöltésre van vagy volt tervezve. A Spacelaben dolgozó űrhajósok munkaterhelése ráadásul olyan kemény, hogy egyszer még sztrájkba is léptek.

Ahhoz viszont, hogy ez egyáltalán létrejöjjön szükség van olyan modulokra, amelyekből lehet űrállomást építeni. A Bigelow Aerospace felfújhatós modulja jár a legközelebb ehhez. A tesztpéldányt, ami a Bigelow Expandable Activity Module nevet viseli, 2016 áprilisában csatlakoztatták az űrállomáshoz és a tervek szerint 2028-ig használatban marad. A Bigelow ugyan nem szállíthat fel saját fizetővendégeket, de a privát űrcégek közül egyedüliként mondhatják el magukról, hogy van hardverük az űrben. A cég ki is használja a lehetőségeit, beszéltek már saját holdbázisról is. A koronavírus-járvány miatt azonban elbocsátásokra kényszerültek, ezért az űrhotel építés is lassan halad, ha egyáltalán halad.

Tavaly a 2019-ben alapított Gateway Foundation bjelentette, hogy 2027-ben megnyitják a világ első űrhotelét. A tervek legalább is elsietettnek tűnnek ahhoz képest, hogy a cég még semmit em állított Föld körüli pályára. Sőt John Blincow, az alapítvány vezetője sem járt az űrben, viszont 24 éven keresztül vezetett mindenféle nagy repülőgépeket.

A teljes cikk ITT olvasható el.

(forrás: forbes.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!