hirdetés
hirdetés

Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló továbbra is az élen

Belföldi turisztikai toplista, 2012

Gyulán, Győrben, Budapesten, Balatonszemesen és Miskolcon nőtt a legnagyobb mértékben tavaly a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma, míg a legkomolyabb visszaesést Sopron és Keszthely szenvedte el 2012-ben.

hirdetés

Mely települések voltak a legnépszerűbbek a belföldi és a külföldi turisták körében? – ezt vizsgálta a Központi Statisztikai Hivatal kereskedelmi szálláshelyek 2012. évi előzetes statisztikái alapján a Magyar Turizmus Zrt.

A KSH előzetes adatai alapján 2012-ben a vendégek 55,2%-át (4 584 850 főt), illetve a vendégéjszakák 57,0%-át (12 318 865 éjszakát) a tíz legnépszerűbb város regisztrálták, a lista élén szereplő húsz település pedig az összes vendégéjszaka 67,1%-át adta.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakaszáma alapján megállapított sorrendben 2011- hez képest újdonság, hogy Zalakaros a 9. helyről a 8. helyre került, valamint Győr bekerült a toplista 10. helyére. Az összes vendégéjszakaszám Győrben 25,8%-kal, Budapesten 10,6%- kal, Balatonfüreden 8,4%-kal, Siófokon 7,8%- kal, Hévízen 1,4%-kal, Sárváron 0,5%-kal nőtt 2011-hez viszonyítva (1. táblázat).

A belföldi turizmus területén is tapasztalható „mozgás”: Zalakaros a 6. helyről az 5. helyre, Gyula pedig a 9. helyről a 6. helyre lépett előre a 2011-es sorrendhez képest. A vendégéjszakák számának bővülése a tíz, belföldiek körében legnépszerűbb város közül Gyula (+20,1%) és Siófok (+16,6%) esetében volt a legjelentősebb (2. táblázat).

A kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő külföldiek körében a 2011-es sorrendhez képest Győr a 8. helyről a 7. helyre lépett előre. A vendégéjszakák száma a tíz, külföldiek körében legnépszerűbb város közül Győr (+36,0%), Zalakaros (+28,3%), Budapest (+12,9%) és Balatonfüred (+12,8%) esetében nőtt számottevő mértékben az előző évhez képest (3. táblázat).

A táblázatból látható, hogy a főváros mellett a fürdővárosok, a Balaton-parti települések, Eger és néhány nyugat-dunántúli város a legkedveltebb.

A legnépszerűbb városok fő küldőországai

A külföldi vendégéjszakák száma alapján legnépszerűbb tíz település elsődleges küldőországa – Sárvár kivételével, ahol a csehek és az osztrákok szálltak meg legnagyobb arányban – Németország volt a KSH 2012. évi előzetes adatai szerint. A fővárosban az Egyesült Királyság és Olaszország, a fürdővárosokban és a Nyugat-Dunántúlon a szomszédos és közeli országok, elsősorban Ausztria és mellette Csehország, Lengyelország, Oroszország, Románia és Ukrajna lakói fordultak meg legnagyobb számban (4. táblázat).

Új szereplők az élmezőnyben

A válság előtti utolsó év, 2007 rangsorához képest az első három helyen nem történt változás: az összes vendégéjszakaszámot tekintve 2007-ben is Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló állt az élen, és a kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégei körében Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok, a külföldiek körében Budapest, Hévíz és Bük volt a legkedveltebb. 2007-hez képest újdonságot jelent Sárvár és Győr megjelenése a tíz legjelentősebb vendégforgalommal büszkélkedő város között, míg a belföldiek körében Gyula, a külföldiek körében pedig Sopron lépett annyi helyet előre, hogy bekerülhetett a tízes élmezőnybe.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai