Ez kéne az újrainduláshoz

Egységes nemzetközi szabályokra és legalább az uniós szintű feltételek mielőbbi kidolgozására van szükség a turizmusban a szakértők szerint annak érdekében, hogy a vállalkozások felkészülhessenek az újraindulásra - írja a Világgazdaság.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint a vakcinaútlevél nem turizmusszakmai, hanem olyan egészségügyi és nemzetközi kérdés, amely most az idegenforgalmat érinti a legérzékenyebben. A szakma éppen ezért vár egységes szabályalkotást, a turizmus motorjának számító nemzetközi utazások felpörgéséhez pedig mielőbbi nemzetközi döntéseket.

"Öt hónap múlva kezdődik például a labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyet a kon­tinens tizenkét városában rendeznek meg, valószínűleg beoltott sportolókkal. Ám nem tudni, hogy a nézőknek mit írnak elő, márpedig ez a szállásfoglalások miatt is fontos" – véli a Szállodaszövetség elnöke. Ráadásul olyan régen állt le az ágazat – Budapesten még nyárra sem tért magához –, hogy azt sem tudni, mely vállalkozások vannak életben, hányan nem tudnak majd kinyitni. Az elszivárgott és elbocsátott dolgozók miatt az állami támogatással megtartott szűk kezdőcsapat mellé mindenképpen toborozni kell, és betanítani az újonnan felvetteket, mivel minimálisra apadt stábbal nem lehet repülőrajtot venni. Flesch Tamás becslése szerint a magyarországi szállodaipar a korábbi 60-70 ezer alkalmazottnak most nagyjából a felét foglalkoztatja.



Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének (Make) elnöke elmondta, a nemzetközi turizmus tartós leállása miatt egyre több rövid távú lakáskiadással foglalkozó cég megy csődbe, és azoknak sem lesz könnyű újraépíteniük a csapatukat, akik még kitartanak. Nagy dilemma, hogy egyáltalán mikor és hogyan kezdődhet a toborzás, a takarítók, karbantartók és a többiek felvétele.

A szálláshelyszektorban úgy vélik, hogy ezt az évet is a belföldi turizmus határozhatja meg, de a nyár előtt még vidéken sem valószínű, hogy beindul a vendégforgalom. Mindez nagyban függ a beoltottság arányától, a védőoltások elérhetőségétől.

Forrás: Világgazdaság Online


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.