hirdetés
hirdetés

7 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma 2016-ban

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,1 százalékkal emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 7,0 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma, és 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

hirdetés

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 9,1 százalékkal nőtt, 402,4 milliárd forintra. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11,1 százalékkal (237,9 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 4,1 százalékkal (81,2 milliárd forintra), az egyéb bevétel 8,8 százalékkal (83,2 milliárd forintra) emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 56,4 százalékra emelkedett 2016-ban. A szálláshelyeken 2016-ban a külföldi vendégek 13,9 millió, a belföldiek 13,8 millió vendégéjszakát töltöttek.

Tavaly decemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 20,5, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest, így 14,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. A külföldi vendégek száma 18 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 894 ezerre bővült. A külföldivendég-forgalom nagymértékű növekedésében szerepet játszott a migránsválság miatti 2015. decemberi alacsony bázis is.

Külföldi- és belföldivendég-éjszakák a kereskedelmi szálláshelyeken:

Kattintson a képre a nagyításért! (Forrás: KSH)
Kattintson a képre a nagyításért! (Forrás: KSH)

A KSH közölte: a decemberi számottevő emelkedés hátterében főként a teljes külföldivendég-forgalom héttizedét koncentráló budapesti szállodák 22 százalékos forgalomnövekedése áll, de a külföldivendég-éjszakák száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt. A külföldivendég-forgalom változásai leginkább a fővárosi szállodákban jelentkeznek, ahol tízből kilenc vendég külföldi.

Tavaly decemberben a belföldi vendégek száma 5,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,6 százalékkal 853 ezerre nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban bővült, legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (21 százalékkal) és Budapest-Közép-Duna-vidéken (17 százalékkal). A szállodák szobakihasználtsága 4,9 százalékponttal, 49,4 százalékra nőtt.

Decemberben a legfontosabb küldőországok tekintetében jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom. A legtöbb vendégéjszakát az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkezett vendégek töltötték el, mely országok esetén a vendégéjszakák száma 20, illetve 17%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák együttesen mintegy hatodát – az egy évvel korábbinál 14%-kal többet – a Németországból és az Ausztriából érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A szintén jelentős küldő országoknak számító Csehország, Franciaország, Oroszország, Románia esetében is nagymértékű (17-58%-os) vendégéjszaka-növekedést regisztráltak a szálláshelyek.

A KSH kumulált adatait nézve kiderül, hogy a tavalyi évben az osztrák turisták által hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma 5,2%-kal nőtt, a csehek vonatkozásában a növekedés 18,7%, a briteknél 8,3%, a horvátoknál 11,8%, a lengyelek 11,2%-kal több vendégéjszakát töltöttek nálunk, a románok 16,9%-kal többet, a szlovák vendégéjszakák száma 20,2%-kal emelkedett, az ukránoké 31,3%-kal. Az egész évet nézve 1,2%-kal csökkent viszont a német vendégéjszakák száma, 4,8%-kal az oroszoké. Az Ázsiából érkezők által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma 14,2%-kal emelkedett - az indiaiak 20,5%-kal, a kínaiak 36,3%-kal, a koreaiak 22,8%-kal, az izraeliek pedig 20,7%-kal töltöttek több vendégéjszakát nálunk, tovább csökkent azonban a japán vendégéjszakák száma, méghozzá 14,2%-kal. Az Egyesült Államokból 2,7%-kal több vendégéjszaka realizálódott hazánkban.

Vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken:

Kattintson a képre a nagyításért! (Forrás: KSH)
Kattintson a képre a nagyításért! (Forrás: KSH)

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele decemberben 17 százalékkal (31 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 21 százalékkal (17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 9,8 százalékkal (7,4 milliárd forintra), az egyéb bevétel 14 százalékkal (6,5 milliárd forintra) emelkedett. A szállodák folyó áron átlagosan 7,5 százalékkal magasabb szobaárat érvényesítettek, ami meghaladta a bruttó 19 ezer forintot. 

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 8,5 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A decemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1705 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,2 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 17 százalékát tette ki. 2016-ban a SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,3 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 18,6 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Összefoglaló adatok:

Kattintson a képre a nagyításért! (Forrás: KSH)
Kattintson a képre a nagyításért! (Forrás: KSH)

(forrás: Turizmus Online / MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk