hirdetés
hirdetés

A falu, ahol palacsintából formálták meg a magyar koronát

A turizmus egyre inkább felértékelődik Mátraterenyén. A hazánk legmagasabb hegyvidékének észak-keleti részén levő falu a nyugalmával és hangulatos környezetével különösen a pihenni vágyó vendégeknek kedvező hely.

hirdetés

Mátraterenye közigazgatásilag három településrészből: Homokterenyéből, Jánosaknából és Nádújfaluból áll, amelyek ma már csaknem összeépültek. Valamikor mind a három bányászfalu volt, melynek emlékét ma is őrzik a lakók.

Horgásztó és a nevezetes templomok

A tiszta levegő, a csend kikapcsolódást nyújt az az érdeklődőnek - mondta érdeklődésünkre Gecse László polgármester. - Ezért a falusi turizmus szervezését még a 2000-res évek elején kezdték meg, amely ma is tart. Magán szálláshelyeken és vendégházban fogadják az érkezőket, valamint étterem is várja a látogatókat. Az erdők, a dombok kisebb és nagyobb túrákra, kirándulásokra csábítanak. Érdekességnek számít, hogy Mátraterenyét az Árpád-korban solymászok lakták.

Homokterenye és Jánosakna között napjainkban fontos turisztikai célpont a pazar természeti környezetben levő, tíz hektáros halastó, amelynek többségi tulajdonosa a helyi önkormányzat. A tavat 18 természetes forrás táplálja, ahová az ország legkülönbözőbb részeiből érkeznek rendszeresen a pecások. 

A mátrarerenyei horgásztó (Fotó: Mentusz Károly)
A mátrarerenyei horgásztó (Fotó: Mentusz Károly)

Emellett ma is látható a mátraterenyei népviselet, amelyet a helytörténeti kiállítás mellett a Faluházban tekinthetnek meg az érdeklődők. A helyi hagyományőrző csoport tagjai pedig a különböző rendezvényeken magukra is öltik a díszes viseletet.

A három falurészben több nevezetességgel is találkozhatnak a látogatók. Így például a négy római katolikus templomot tekinthetnek meg, amelyek között találni Árpád-kori műemléket is. A nádújfalui barokk, kazettás mennyezetű templom pedig felkerült a Nógrádikum-ok listájára. Az érdeklődő vendégek közül sokan nemcsak a helyi nevezetességekre kíváncsiak, hanem vannak, akik Salgótarjánba, Gyöngyösre, Galyatetőre vagy Kékestetőre is kirándulnak.

Országos rekord is született

A három településrész lakóinak összefogásával idén is júliusban is megrendezték a már országos hírű mátraterenyei palacsintafesztivált. Ez alkalomból háromezer vendéget fogadtak a nádújfalui parkban, ahol különböző ízesítésű palacsintákat készítettek. A legszebb alkotásokat pedig zsűri bírálta el.

Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt fesztiválokon a versengő palacsintasütők körében különböző rekordok születtek. Volt, amikor egyszerre 64-en készítették a kedvelt desszertet. De olyan versenyző is akadt, aki a fesztivál napján hatezer palacsintát sütött és ezzel országos rekordot ért el. Sokaknak az is emlékezetes maradt, amikor az egyik résztvevő palacsintából mintázta meg a híres kisterenyei kastélykertet vagy éppen a magyar koronát.

A másik kiemelkedő rendezvényt a Szent István-napi Falunapot, augusztus 20-án tartották, a községháza parkjában. Ekkor az ugyancsak a helyi specialitásnak számító herőcét - édes tésztát - sütöttek, a hagyományőrzők pedig színes műsorokkal kedveskedtek a vendégeknek.

Egyébként ebben az évben karácsony előtt, - Advent első vasárnapján - a nádújfalui részen, Betlehemet állítanak majd. 

Ahol a palacsinta fesztivált tartják, szabadtéri színpaddal (Fotó: Mentusz Károly)
Ahol a palacsinta fesztivált tartják, szabadtéri színpaddal (Fotó: Mentusz Károly)

A turizmus fejlesztésére törekszenek

Mátraterenyén az önkormányzat a jövőben is támogatja a turizmus fejlesztésére irányuló helyi törekvéseket. Szeretnék még jobban kihasználni a három településrész természeti szépségeit és tovább csinosítják a portákat, valamint még több színes virágot is ültetnek. Pályázati támogatással szeretnék felújítani a Nádújfaluban korábban működött művelődési házat, amely a jövőben a turizmust is szolgálhatja.

Az utóbbi időszakban Mátraterenye központjában pályázati támogatással építették újjá a Szent Borbála Emlékparkot, ahol egy csillét is kiállítottak jelképesen, az egykori bányászok tiszteletére.

Nemrég a Faluházat is felújították, ahol a nevezetes mátraterenyei népviseletet, továbbá régi paraszti használati tárgyakat, eszközöket mutatnak be. A közelmúltban pedig a nádújfalui településrészen nyitottak helytörténeti kiállítást, az egykor használt eszközök, szőttesek, régi dokumentumok bemutatására. Az önkormányzat időközben megvásárolt egy régi palócházat, amelyet a jövőben felújítanak és ezt a kiállítást oda költöztetik át.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk