hirdetés
hirdetés

A hazai múzeumokban is dideregni fogunk?

A mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy 18 fok lesz majd a maximális hőmérséklet télen az állami intézményekben, amelyek körébe a múzeumok is beletartoznak. Az Index egy nagy összeállításban ír arról, hogyan készülnek a télre a kulturális intézmények.

hirdetés

Amióta kiderült, hogy megnövekednek a rezsiköltségek, sorra érkeznek a hírek hotelek, éttermek és fitnesztermek bezárásáról, de néhány kulturális vezető is nyilatkozott már arról, hogy mennyivel nőnek a költségeik - írja a portál.

„A villanyszámlánk a tavalyi 100 millió forintról 520 millió forintra emelkedik ebben az évben, és most van egy központosított közbeszerzés a gázbeszerzésre, melyből az látszik, hogy 100 millió forintos kiadás helyett év végéig plusz 250 milliós kiadásra számíthatunk” – nyilatkozta L. Simon László, az Indexnek hozzátéve: összesen 670 millió forintos túlköltésre kaptak már kompenzációt a kormánytól. A Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: bíznak abban, hogy további kompenzációra is lesz lehetőség, az ehhez szükséges kimutatásokat a héten le is adták az illetékes minisztériumnak.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


Az önkormányzati fenntartású intézményekről is érkeztek hírek, Nagyatádon például az áram és a gáz árának emelkedése miatt a vendéglátóhelyek és panziók mellett kulturális intézményt is bezárni kényszerülnek. A fűtési szezonra bezárják a múzeumot, a művészeti galériát, a klubházat, az edzőtermet és az ifjúsági klubot, a könyvtár pedig csak heti egy napra lesz nyitva. Vagyis éppen azokat a pluszszolgáltatásokat kell kényszerűségből szüneteltetni fél évre, amelyek élhetőbbé tesznek egy települést. Azokban az intézményekben, amelyeket nem zárnak be, csak 20 fok lesz, kivéve a sportcsarnokot: ott várhatóan 15 fok alatt marad a hőmérséklet.

A tanácstalanságot támasztja alá, hogy az Index információi szerint kedden, a kétnapos Országos Múzeumigazgatói Konferencia nyitónapján a Néprajzi Múzeumban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nem sok jóval tudta biztatni a múzeumvezetőket, és szóba került az is, hogy esetleg országos jelentőségű intézményeket kell – időszakosan – bezárni. A tárca egyesek szerint bizonytalan, mások szerint egyenesen pánikban van, akkora a költségvetési hiány. Ezzel együtt az érintettek úgy látják, a minisztérium még nem tudja, hogyan, de mindenképpen segíteni próbál a nemzeti kulturális intézményeknek.

"Kíváncsiak voltunk, hogy a nagy, központi költségvetésből működő intézmények mire számítanak, de azt is körbejártuk, hogy az újabb építésű, modernebb technológiával felszerelt múzeumok, előadó-művészeti intézmények előnyösebb helyzetből indulnak-e" - írja az Index, amelynek cikkét ITT olvashatják teljes terjedelemben.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk