hirdetés
hirdetés

Csipkeverés és tóátúszás Abádszalókon

Az önkormányzatnál várakozással tekintenek az idei turisztikai főszezon elé Abádszalókon. Jó idő esetén több mint százezer vendégre számítanak a Tisza-tavi kisvárosban. Ennek érdekében többféle színes programmal készülnek az érkezők fogadására.

hirdetés

Kovács Mihály polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy időben elkészítették azt a színes füzetet, amelyből tájékozódhatnak a vendégek az idei Abádszalóki Nyár ajánlatairól. Ezt először februárban mutatták be a budapesti az Utazás kiállításon, majd pedig márciusban a miskolci utazási vásáron, melyen a szlovákiai Tátra mellett díszvendégként mutatkozott be Abádszalók is. Az idei programsorozatot egyébként március 8-án a hagyományos Böllérnappal nyitották meg, amelyen nyolcezer turistát fogadtak. A versenyben 26 csapat vetélkedett és dolgozta fel a sertéshúst. Az elkészített jó falatokat pedig meg is kóstolták a vendégek.

A pihenőpark a város egyik dísze (Fotó: Mentusz Károly)
A pihenőpark a város egyik dísze (Fotó: Mentusz Károly)

A vízi járművektől a csipkeverőkig

A hivatalos szezonnyitót június közepén tartják, tűzijátékkal. Azt is megtudtuk, hogy a városban található vendégházaknál szállást foglalók valamennyi programot ingyenesen látogathatják majd. A nyári hetekben augusztus végéig a Tisza-tavi strand szabadtéri színpadán rendszeresen tartanak nagy koncerteket, diszkókat, és kertmozi is várja az érdeklődőket.

Szabadtéri színpad és mozi a tónál (Fotó: Mentusz Károly)
Szabadtéri színpad és mozi a tónál (Fotó: Mentusz Károly)


Emellett vonzó sportajánlatokból is választhatnak. Így strandfocira, strandkézilabdára, strandröplabdára, az erős emberek versenyére, továbbá különböző vízi járművekkel való élményszerzésre, kerékpározásra, görkorcsolyázásra, futásra is várják látogatókat. Augusztus elején kiemelkedő rendezvényt tartanak, a Tisza-tó átúszó verseny lesz Abádszalókon, ami ottani specialistásnak számít. Természetesen a gasztronómiai élmények sem maradnak el. Így június végén lesz a hagyományos Kolompér-, augusztusban pedig a Halételek fesztiválja. Június végén immár negyedik alkalommal invitálják az érintetteket a bemutatóval egybekötött Csipkeverők Országos Találkozójára. Júliusban rendezik meg a Tisza-tó szépségversenyt, és augusztus 20-án ünnepélyesen zárják majd a szezont. A városban egyébként gondozott parkok, szobrok, korszerű autóbusz-pályaudvar, a tóparton pedig jachtkikötő is szolgálja a turistákat.

A modern buszpályaudvar (Fotó: Mentusz Károly)
A modern buszpályaudvar (Fotó: Mentusz Károly)


Jachtkikötő az Attila-öbölben (Fotó: Mentusz Károly)
Jachtkikötő az Attila-öbölben (Fotó: Mentusz Károly)

Egyedülálló mintaprogram támogatással

Kovács Mihály arról is tájékoztatott, hogy Abádszalókon, Kelet-Magyarország legnagyobb szabadvízi strandján az idén tovább folytatják a fejlesztéseket. Új sétányokat alakítanak ki, illetve rendbe teszik az öblöket is, a partszakasz fövenyes lesz. Az önkormányzat nemrég országosan egyedülálló turisztikai mintaprogram megvalósítására nyert el pályázati támogatást a közfoglalkoztatottak alkalmazására. Emellett a közelmúltban megnyílt Csipkeházban tizenegyen tanulják a csipkeverést. Őket később is ezen a területen foglalkoztatják majd. Jelenleg elbírálás alatt áll a "Komplex turizmusfejlesztés Abádszalókon" címmel benyújtott pályázatuk, amely félmilliárd forintos fejlesztést irányoz elő a következő időszakra. Ennek keretében a strandon sétányokat létesítenek, továbbá játszó- és pihenőhelyek is épülnek. Lesz vízi sétány gyermeköböllel, és megújul a fogadóépület is. Egy ebben a pályázatban résztvevő partner pedig gyermekcsúszdát is épít a jelenlegi nagy csúszda közelében.

A nagy csúszda a szabadtéri strandon (Fotó: Mentusz Károly)
A nagy csúszda a szabadtéri strandon (Fotó: Mentusz Károly)

Komforttal a vendégekért

Másik kiemelt turisztikai fejlesztésként az Abádszalókon található régi Abádi református templom és a közeli pusztatomaji kápolna felújítására kerül sor. Mindkettő kapcsolódik a "Tisza-tavi templomok útján " programhoz és a vallási turizmust szolgálja. Ezek mellett Abádszalók idegenforgalmát is segítik azokkal a folyamatosan megvalósuló fejlesztésekkel, amelyek az ökoturizmust és a komfortosítást erősítik. Így például a város szennyvízrendszerének beruházása, a csapadékvíz elvezetése, továbbá az egészséges ivóvíz-szolgáltatás feltételeinek megteremtése mind ezekre irányulnak. A felsoroltakra 5,5 milliárd forintot költenek. Nemrég az önkormányzat tulajdonába került a Tisza-tó partja közelében található Füzes-kemping öthektáros területével és szálláshelyeivel. Ennek a teljes felújítására 2014-2020 között kerülhet sor. Emellett ezen a részen kék medencés élményparkot, illetve tanuszodát is létesítenek.

Szökőkút Abádszalók belvárosában (Fotó: Mentusz Károly)
Szökőkút Abádszalók belvárosában (Fotó: Mentusz Károly)

Abádszalókon jelenleg több mint kétszáz magánszálláshelyen várják a vendégeket. Vannak közöttük új, pályázati támogatással épült házak is. Tavaly az önkormányzathoz tizenegymillió forint idegenforgalmi adó érkezett. Ezt a pénzt a kiegészített állami támogatással az előző évekhez hasonlóan továbbra is a turizmus fejlesztésére fordítják.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk