hirdetés

Felhőkarcoló, mi?!

A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, Körmendy Imre kezdeményezésére több szervezet nyilatkozatot fogalmazott meg a Budapestre tervezett magasházakról.

hirdetés

1) Az elmúlt évek folyamán olyan építészeti és ingatlanberuházó tendenciák váltak ismertté, amelyek Budapest világszinten is egyedülálló városképére negatív hatást fognak gyakorolni.

2) Budapest városképének kiemelkedő értékét az UNESCO világörökségi címmel ismerte el, kifejezetten védendő értékként nevesítve az unikális panorámát.

3) Budapest karakterességet veszélyeztetik azok a XI. és XIII. kerületi projektek, amelyek inkább közhelyesen nagy, mintsem egyedi módon nagyszerű magasházaikkal fogják tucatszerűvé tenni e városképet.

4) Az építészeti alkotások minősége és azok mérete között nem állapítható meg egyenes arányosság: a nagyobb nem feltétlenül jobb.

5) A magasházak építésére kijelölt övezetek meghatározása csak részben történt a mérvadó urbanisztikai és örökségvédelmi szempontok kellő mérlegelése alapján.
    
Kérjük az országos, fővárosi és kerületi szintű döntéshozókat, hogy tegyék lehetővé a magasházak építésére alkalmas övezetek lehatárolásának és szabályozásának újragondolását, a megfelelő szakértelemmel rendelkező szervezetek bevonásával.

Magyar Urbanisztikai Társaság, ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, Budapesti Városvédő Egyesület, Levegő Munkacsoport, Óvás Egyesület, Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra)

A nyilatkozat teljes szövege itt található: http://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=2437

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk