Így tekint a szakma a 30 milliárdos mentőcsomagra

Az intézkedések részleteit, valamint az ágazatra gyakorolt hatásait Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke és Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke ismertette a keddi sajtótájékoztatón.

A turisztikai szektor támogatása érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére - a kormány több olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíti a vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és segíti napi működésüket.

A turisztikai hozzájárulást hat hónapig nem kell befizetni 

Először Horváth Péter méltatta a turizmus jelentőségét és idei eredményeit. Csupa pozitív hírt hallottunk: miszerint az ágazat kiemelkedően teljesít, a belföldi és külföldi vendégek száma intenzíven emelkedik a tavalyihoz képest. 2022 első 10 hónapjában 13 millió vendég 33 millió éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, a vendégéjszakák száma 34 százalékkal volt magasabb, mint tavaly. A külföldiek kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek nálunk október végéig, mint tavaly. Az év hátra lévő részére is biztatóak a foglalások, az utolsó két hónapban további 4 millió vendégéjszaka van kilátásban. Intenzív adventi forgalomra számít az ágazat. Mint kiderült, a pénzügyi támogatást nem úgy kell elképzelni, hogy egy konkrét összegre vagy céllal pályázik valamelyik vállalkozás, és majd ha sikeres lesz, a bank átutalja számára a pénzt, hanem úgy, hogy 2022, október 1. és 2023. március 31. között nem kell befizetnie a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ez 30 milliárdot tesz ki, hozzávetőleg 100 ezer hazai kkv esetében.

Módosul az adatszolgáltatási kötelezettség

Egy átlagos 50 szobás vidéki panzió esetében ez az összeg például havi 5 millió forintot tesz ki, a felfüggesztés teljes időszakára vetítve közel 30 millió forint maradhat a vállalkozásnál.. Azt is megtudtuk, hogy a SZÉP kártyára az idei év első 10 hónapja során 281 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, miközben a munkavállalók 361 milliárdot költöttek. Az intézkedés kiemelkedően pozitívan hat a vidéki szolgáltatókra, hiszen belföldre elsősorban hazai vendégek utaznak. A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók számára 2023 január elsejéről 2023 július 1-re módosul az adatszolgáltatási kötelezettség az NTAK felé. A szakmai szervezetek kérésének megfelelően a kormány döntése lehetővé teszi a legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelését is. További könnyebbséget jelent. hogy jövő év decemberéig sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul, tehát további egy év felkészülési időt kapnak a vállalkozások.

Ettől még bezárhatnak a szállodák

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne mennének ezután is tönkre és zárnának be a jövőben például egyes wellness szállodák, amelyek nem tudják kigazdálkodni így sem a nagyon magas energiaárakat - tette hozzá Flesch Tamás. Ruprecht László, miközben üdvözölte a kormányzati intézkedéseket, hozzátette: ez a könnyített időszak arra is jó, hogy felkészüljenek és gazdaságilag megerősödjenek a turisztikai és vendéglátó szcéna szereplői. A foglalkoztatás, a munkaerő megtartása kulcskérdés. De önmagában a turisztikai hozzájárulás ideiglenes eltörlése, vagy akár a SZÉP kártya jótékony hatása nem elég, élni kell a külföldön már ismert nyitvatartási idő módosításokkal, okos nyersanyag-gazdálkodási, és más módszerekkel. A pozitív turizmus-statisztikai számok ellenére, már eddig is több ezer vendéglátós és turisztikai szolgáltató zárt be, nem késett el ez az intézkedés csomag? –kérdeztem Flesch Tamástól, aki azt felelte, „nem jött korán és nem jött későn, hanem pont jókor.”

Elek Lenke


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.