hirdetés
hirdetés

Inkább eszünk, mint nyaralunk

Egyre csúnyább számokat produkálnak a SZÉP-kártyák a szálláshelyeken, pedig ennek az adókedvezményes juttatásnak eredetileg éppen az volt a célja, hogy élénkítse a hazai turizmust.

hirdetés

Ehhez képest az idei nyári főszezon első hónapjában, júliusban 40 százalékkal kevesebbet költöttek SZÉP-kártyával szálláshelyekre, mint 2021-ben, amikor a járvány után újra szabaddá vált a belföldi nyaralás - írja a 24.hu.

depositphotos.com
depositphotos.com

Ráadásul az időközben jócskán megemelkedett szállásárakat is beszámolva a felhasználás visszaesése még nagyobb. Ezt augusztusban tetézhette még az is, hogy újra szabadon lehetett bevásárolni a boltokban s SZÉP-kártyás pénzekből.

Tovább csökken a kereskedelmi szálláshelyeken beváltott Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártyák) értéke: júniusban 100 millió, júliusban pedig már 549 millió forinttal kisebb összegben fizettek így a hazai szállásadóknál, mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökséghez beérkező, a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatokból. A Covid-járvány utáni első normál nyári üdülési szezonnak számító 2021-hez képest nagyobb a visszaesés:

az idén júniusban 1,25 milliárddal, júliusban pedig 3,65 milliárddal kisebb lett a szálláshelyek pihenőkártyás bevétele.

Az inflációt is figyelembe véve még jelentősebb a csökkenés. A KSH adatai szerint ugyanis a szálláshely-szolgáltatásban az árak júniusban 23,4 százalékkal, júliusban pedig 22,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, tehát reálértéken még kisebb a SZÉP-kártyák felhasználása erre a célra.

A júniusi, 100 milliós pihenőkártyás bevételkiesés főként a kisebb szolgáltatókat sújtotta: a panziók és a közösségi szálláshelyek (ezek az ifjúsági és turistaszállók) forgalma 22 százalékkal, a kempingeké 17 százalékkal, az üdülőházaké 12 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól. A panziók bevételkiesése volt a legnagyobb: 53 millió forint. A SZÉP-kártyák túlnyomó többségét a szállodákban váltják be az emberek, itt a visszaesés júniusban még alig volt érezhető, júliusban viszont már 457 millióval, 4,669 milliárd forintra csökkent a pihenőkártyás forgalom az előző év azonos időszakához képest.

Tovább olvasok >>

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk