hirdetés
hirdetés

Középpontban a családok az I. Zrínyi fesztiválon

A szigetvári vár ostromának 450. évfordulója, a hős védők emléke előtt tisztelegve első alkalommal rendezik meg a Zrínyi fesztivált, amelynek egyaránt helyet ad a hős város és Baranya székhelye, Pécs.

hirdetés

A csaknem egy hetes - június 2. és 6. között – sorra kerülő eseményfolyam elsődleges célja, hogy a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév üzenete ne csak egy szűk szakmai réteghez jusson el, hanem minél szélesebb körben ismerjék meg Baranyában és a Dél-Dunántúlon a vár hős védőinek tetteit.

A fesztivál szervezői egyaránt meg kívánják szólítani a családokat, a gyerekeket, a fiatalokat, a történelem, a gasztronómia, a művészetek iránt érdeklődőket, s azokat is, akik szívesen kalandoznak történelmi korokban, vesznek részt várjátékokon. Emellett Zrínyi korának emlékei és a kulturális turizmus fejlesztési lehetőségei a Dél-Dunántúlon címmel konferenciát szerveznek jeles szakemberek részvételével, amelynek része a Szigetváron fellelhető Zrínyi és Szulejmán emlékek bemutatása is szakmai kirándulás keretében.

Kulturális örökség és nemzeti identitás

A történelmi események megismertetése mellett a programok sorában jelentős szerepet kap a hagyományos értékek közvetítése, a szigetvári vár, mint a kulturális örökség népszerűsítése és a nemzeti identitás erősítése ugyanúgy, mint az, hogy a várvédő Zrínyi Miklós neve, mint az európai keresztény kultúra védelmezője még jobban bekerüljön a köztudatba.

Az programsorozat részeként hagyományteremtő szándékkal június 2. és 4. között első alkalommal szervezi meg a nemzetközi Zrínyi Borversenyt a Pécs-Mecseki Borút Egyesület és a Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa a Dél-Dunántúl négy borvidékének - Pannon Borrégió - és a történelmi Horvát-Magyar Királysággal együttműködve Szigetváron. A nemes vetélkedésnek szimbolikus jelentőséget ad az is, hogy azon területekről érkeznek a borok, ahol elődeink együtt vívták harcukat az oszmán birodalom ellen, és ahol a szőlészet és borászat hagyománya mindig is jelen volt. A győztesek nemes nedűi a Zrínyi emlékév bora megtisztelő címet viselhetik.

A Zrínyi Fesztivál eseményei két helyen zajlanak majd. Szigetváron a várkertben, ahol a helyi termék piacon Szigetvárról és annak környékéről érkező termelők kínálják majd portékáikat, de lesz kézműves játszóház, hagyományőrző vitézek bemutatója, fellép az Anna and the Barbies és a Zrínyi rock musical legszebb dalai is felcsendülnek majd.

Pécsett a Széchenyi téren három napon át családi programok, a régió nemzetiségeire jellemző helyi termékek és ételek széles palettája, valamint bábelőadás, rajzverseny, színezés, kézműveskedés, bűvész, táncház, rock musical várja majd az érdeklődőket.

Szalai Kornélia
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk